Sporturi   •   Altele   •   DEZBATERE

Nicușor Dan îl acuză pe Crin Antonescu, în dezbaterea electorală: „Ați transferat 34 de hectare de baze sportive lui Arpad Paszkany, Dumitru Dragomir și Puiu Popoviciu” » Cum a răspuns Antonescu

Crin Antonescu și Nicușor Dan, într-un dialog aprins, foto: captură Digi24
Crin Antonescu și Nicușor Dan, într-un dialog aprins, foto: captură Digi24

Articol de Remus Dinu, Cezar Titor   —  luni, 28 aprilie 2025

Prima dezbatere electorală între candidații la alegerile prezidențiale din 2025 a avut loc în această seară la Palatul Cotroceni, fiind moderată de Digi 24. Crin Antonescu (PNL+PSD+UDMR), Nicușor Dan (independent) și Elena Lasconi (USR) au fost cei care au participat, în timp ce Victor Ponta (independent) nu a venit deloc, iar George Simion (AUR) a plecat în startul dezbaterii. În timpul dezbaterii, au fost abordate și subiecte pe marginea sportului românesc, cu precădere a unor baze înstrăinate la sfârșitul anilor 1990, când Antonescu era ministrul sportului (5 decembrie 1997 – 28 decembrie 2000).

  • George Simion a părăsit rapid dezbaterea, oferindu-i un buchet de flori Elenei Lasconi, susținând că ea ar fi trebuit să participe în turul 2 al alegerilor prezidențiale de anul trecut, cele anulate.

  • „Dintre toți candidații care se află în această seară aici, doamna Lasconi este singura care chiar a fost votată de români și chiar trebuia să meargă la confruntarea finală împreună cu Călin Georgescu”, a spus acesta la Digi24.

  • Victor Ponta nu a onorat invitația, deși organizatorii spun că în primă fază ar fi acceptat.

Cel mai tensionat moment: acuzațiile lui Nicușor Dan la Crin Antonescu

Într-un schimb tensionat, Nicușor Dan l-a acuzat pe Crin Antonescu că, în calitate de ministru al tineretului și sportului în 1999, a transferat ilegal 34 de hectare de terenuri din patrimoniul public către BTT, care ulterior le-a vândut dezvoltatorilor imobiliari. Antonescu a negat vehement acuzațiile, susținând că a acționat legal, conform legislației vremii, și amenință cu acțiuni în justiție pentru calomnie. Discuția a atins teme precum blocajul economic al Bucureștiului, rechinii imobiliari și presupusele implicații penale ale deciziilor luate în trecut.


Crin Antonescu a respins acuzațiile legate de atribuirea terenurilor, explicând că acestea au fost trecute în proprietatea publică a statului, conform legii. Nicușor Dan însă a subliniat că terenurile din Parcul Herăstrău și alte locații au ajuns în mâinile unor dezvoltatori imobiliari, inclusiv „Puiu” Popoviciu, Dumitru Dragomir, fost președinte LPF, și Arpad Paszkany, fostul patron al celor de la CFR Cluj, acuzați de implicare în afaceri imobiliare dubioase.

Disputa a atins subiectul înstrăinării mai multor baze sportive, Antonescu fiind acuzat că a favorizat interesele unor oameni influenți, în timp ce Nicușor Dan sugerează că aceste tranzacții ar fi fost ilegale, având și implicații penale confirmate de instanțele judecătorești.

Dialogul integral dintre Crin Antonescu și Nicușor Dan:

Crin Antonescu: Deplângeți deficitul, și eu îl deplâng. Toată lumea deplânge deficitul bugetar, dar v-ați gândit că poate prietenul Marcel Ciolacu, că e mai prieten cu dumneavoastră decât cu mine, ar fi avut un deficit ceva mai mic dacă PIB-ul Bucureștiului ar fi putut și el să crească? Dacă n-ar fi fost blocat de un primar inert și izolat, care a blocat Bucureștiul inclusiv din punct de vedere economic, timp de patru ani?


Nicușor Dan: Domnule Antonescu, chiar nu mă așteptam să preluați retorica rechinilor imobiliari. Deși cred că vom ajunge la trecutul dumneavoastră din anii ’90 și putem găsi acolo niște explicații.

Crin Antonescu: Rechini în anii ’90? Eram pui de rechin în anii ’90?

Nicușor Dan: Șeful rechinilor.

Crin Antonescu: Șeful rechinilor?! Aoleu... Știți ceva de vreun sport?

Nicușor Dan: Da, pe bazele sportive ale României. Exact așa, domnule Antonescu. Știu că a existat un ministru al tineretului și sportului care a dat niște baze sportive la niște oameni, cum ar fi Puiu Popoviciu, domnul Arpad Paszkany, domnul Dumitru Dragomir...

Crin Antonescu: Sunteți într-o mare eroare, domnule.

Nicușor Dan: Cred că vom ajunge să dezbatem asta.

Crin Antonescu: Ați pronunțat niște nume și, dacă nu sunteți în stare oficială de iresponsabilitate, vreau să discutăm acum clar. A fost un ministru al sportului care nu a avut nicio treabă cu oamenii amintiți. Puiu Popoviciu? Dumitru Dragomir? Fostul ministru al sportului care a dat o lege a rentelor viagere? O campioană olimpică este aici, în susținerea mea, iar dumneavoastră, ca procesoman calificat, trebuie să ne spuneți exact ce terenuri și cui am dat eu. Cei cu care ați încercat nu sunt buni. Ați greșit.

Nicușor Dan: Haideți să vedem. Avem aici semnătura domnului Antonescu, avem aici semnătura domnului Antonescu. Vi le las să le cercetați.

Crin Antonescu: O recunosc, e semnătura mea, nu?

Nicușor Dan: În rezumat: în 1999, noi am avut un ministru al tineretului și sportului. În calitate de ministru, domnul Antonescu a atestat dreptul de proprietate pentru 7 hectare din Parcul Herăstrău pentru BTT, 7 hectare din Ștrandul Tineretului, 9 hectare din baza sportivă Pantelimon, 9 hectare din baza sportivă Străulești și 2 hectare din baza sportivă Băneasa. Ulterior, aceste terenuri au trecut din domeniul public al statului în proprietatea BTT, care era o societate în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. Ca o paranteză legată de penal: subordonatul dumneavoastră, care conducea BTT-ul, a primit 6 ani de închisoare cu executare, iar dumneavoastră ați fost acuzat de abuz în serviciu. Dar, ghinion, cum ar spune un prieten de-ai dumneavoastră, a intervenit prescripția. Ulterior, Biroul pentru Turism și Tineret (BTT), din subordinea Ministerului Sportului... Disting între 34 de hectare date de dumneavoastră din patrimoniul statului. Avem mai multe contracte de vânzare-cumpărare cu mai multe firme. Prin acte ilegale pe care le-ați semnat, niște terenuri care aparțineau domeniului public al statului, 34 de hectare, au fost date unor dezvoltatori imobiliari. Inclusiv două instanțe judecătorești au spus același lucru.

Crin Antonescu: Dacă eu vă dau acum în judecată, mă gândesc că veți da banii bucureștenilor din nou avocaților, cum ați mai făcut. Dacă veți fi sancționat, că veți fi sancționat pentru asemenea calomnii, veți plăti din bugetul Capitalei, din banii bucureștenilor. Eu, în calitate de ministru, în conformitate cu legile în vigoare de atunci, nu am făcut decât să trec în proprietatea publică a statului ceea ce administra această companie, BTT. Este un lucru foarte clar, l-am discutat de nu știu câte ori în acești 20 de ani și este perfect acoperit legal. Pentru că eu, spre deosebire de domnul Dan, care refuză să semneze atunci când legea îl obligă să semneze... Șapte spitale, domnule Dan! Dacă dumneavoastră aveți acces la actele Procuraturii... Eu nu am fost niciodată informat că vreun procuror îmi cercetează activitatea. Nu am fost niciodată chemat la Parchet. Contractele pe care le-ați adus aici, dacă este vreun contract de vânzare-cumpărare care are semnătura mea, vă rog să îl aduceți. Sau vă dau în judecată și pentru anul în care acele contracte s-au încheiat.

Nicușor Dan: Contractele au fost semnate de subordonații dumneavoastră.

Crin Antonescu: Care subordonați și când au fost semnate? Când?! Citiți de pe contract. Eu v-am tratat cu respect, dar când vă permiteți de foști ofițeri SRI la vedere... Vă sfătuiesc să mergeți, e un post, RTV, care-i adună pe cei ca dumneavoastră.

Nicușor Dan: Ce a rămas din această discuție este că domnul Antonescu a scos din domeniul privat mai multe terenuri, două instanțe au spus că a încălcat legea, iar subordonații săi au înstrăinat niște bunuri care aparțineau statului, motiv pentru șeful firmei a luat șase ani de închisoare.

Crin Antonescu: Ce subordonați, când? Deci nu sunt eu de vină, ci subordonații mei.

Nicușor Dan: E suficient, cred că oamenii au înțeles.

Crin Antonescu: Ne oprim, dar nu cred că este suficient.

VIDEO. Dezbaterea integrală dintre cei 3 candidați AICI:

  • Primul tur al alegerilor prezidențiale din România va avea loc duminică, 4 mai.

  • 11 candidați vor participa la scrutinul din acest an, primii doi vor intra în turul al II-lea, programat pentru 11 mai: George Simion (AUR), Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR), Elena Lasconi (USR), Cristian Terheș (PNCR), Lavinia Șandru (PUSL), Victor Ponta (independent), Sebastian Popescu (PNR), Silviu Predoiu (PLAN), John Banu-Muscel (independent), Daniel Funeriu (independent) și Nicușor Dan (independent).

Context: controversele legate de bazele sportive din Capitală „transferate” către entități private

În 1999, Crin Antonescu, pe atunci ministru al tineretului și sportului, a fost implicat în transferul a două terenuri valoroase, din București, ale statului către entități private, ceea ce a generat controverse și acuzații de ilegalitate.

În decembrie 1999, Crin Antonescu a semnat un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) asupra unui teren de aproximativ 7 hectare situat pe marginea lacului Herăstrău. Ulterior, BTT a vândut acest teren către firma Domino 94 Impex SRL, controlată de soția omului de afaceri Bartolomeu Finiș, pentru suma de 100.000 de dolari. Această tranzacție a fost contestată în instanță, iar în 2005 Curtea de Apel a anulat definitiv certificatul de proprietate emis de Antonescu, considerându-l ilegal.

Tot în 1999, prin Hotărârea de Guvern nr. 377, inițiată de Crin Antonescu, terenul de aproximativ 7 hectare al Ștrandului Tineretului a fost transferat din domeniul public în domeniul privat al statului.

Ulterior, o parte din acest teren a fost concesionată către firma Trigranit, deținută de Arpad Paszkany, iar restul către firma Tineretului SA, controlată de Alexandru Bittner și Adrian Petrache.

În cele din urmă, aceste terenuri au ajuns sub controlul omului de afaceri Puiu Popoviciu, care a obținut aprobarea pentru construirea unui complex imobiliar pe acest amplasament. Diverse voci au criticat la acea vreme tranzacțiile, din cauza lipsei de transparență și pentru faptul că au permis transferul unor active valoroase ale statului către entități private în condiții considerate dezavantajoase pentru stat.

Mai multe detalii din celebrul caz al celor 7 hectare din Parcul Herăstrău - AICI.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.