Nationala

“Greşeala federaţiei!”

Articol de Viorel Tudorache  —  sâmbătă, 31 mai 2008

Anghel Iordănescu crede că România poate trece de “Grupa morţii”, dar e indignat că FRF nu le-a impus nici un obiectiv clar “tricolorilor”.

– Domnule Iordănescu, ce aşteptări aveţi de la “naţionala” României în “Grupa morţi”?
– Mi-aş dori ca “tricolorii’ să ajungă măcar în sferturi. Nu sînt însă de a­cord că este o grupă a morţii. Eu zic că e una fru­moasă şi Ro­mâ­nia are şansa ei.

– Cît e de mare?
– Mare. Cînd spun asta, mă ba­zez pe faptul că Franţa nu mai este ce a fost. Are probleme în defensivă şi poate fi surprinsă pe contraatac. Meciul al doilea poate să ne ajute, deoarece Italia, uitaţi-vă în urmă şi veţi vedea, mai mereu a pornit greu la turneele finale. În plus, are multe probleme în planul jocului. Iar Olanda nu mai poate fi favorită contra noastră după re­zul­tatele din preliminarii.

Contre cu Lucescu
– Nu sînteţi prea optimist?
– Sînt cît trebuie să fiu. E drept că există şi reversul medaliei. Nu sînt de acord cu Mircea Lucescu re­fe­ritor la faptul că România este su­perioară ca joc Fran­ţei, Italiei şi Olan­dei. Îl ştiam pro­­fes­i­o­­­­­nist! ­Nu avem cum să le fim su­pe­riori, fiindcă în me­ciurile directe n-am a­vut niciodată con­sistenţă la mij­locul tere­nu­lui şi nu ne-am creat mai multe oca­zii decît francezii, italienii sau o­lan­dezii. Asta nu înseamnă că România nu poate bate şi Franţa, şi Italia.

– Piţurcă va folosi aceeaşi tactică vicleană aplicată de dum­n­eavoastră la World Cup ‘94, apărare su­praaglo­me­rată şi con­tra­atac?
– Nu ştiu, întrebaţi-l pe el. Puţin mă in­te­resează ce tac­ti­că va folosi Piţur­că. In­di­fe­rent cum, cred că Ro­mâ­nia va face o figură fru­­­moasă la Euro 2008. Am în­cre­de­re pen­tru că este un grup unit, bun, iar jucătorii s-au matu­rizat.

“Trebuia fixat un obiectiv!”
– Pînă unde credeţi că poate ajunge România?
– Îmi doresc cît mai sus. Sînt surprins să constat că Federaţia română nu a stabilit nici un obiectiv clar la Euro . Cel puţin n-am citit şi n-am auzit nimic în acest sens. Bine, nu zic să-şi propună clasarea pe po­dium. Comitetul Executiv, Mircea San­­­du, Ionuţ Lupescu sau Bela Kas­sai ar fi trebuit să le fixeze ju­că­to­rilor ieşirea din grupă sau să obţină unu, două, cinci ori şapte puncte. Dacă nu puncte, măcar două-trei goluri! Fot­ba­liş­tii au nevoie de un obiectiv clar.

– Mutu a zis că vrea lo­cul şase, alţii, mai op­ti­mişti, se gîndesc chiar la ti­tlul eu­ropean.
– Nu mă iau du­pă ce de­clară ju­că­to­rii. Fe­de­raţia tre­bu­ie să sta­bi­lească un o­biectiv!

– La ce să ne aş­tep­tăm de la Euro 2008 din punct de vedere tactic?
– Nu cred că vor fi noutăţi. Nu vom vedea spectacol pînă în fazele eliminatorii, deoarece în grupe e­chi­­pele vor fi preocupate în mod spe­cial de rezultat.

– Favorite la titlu?
– Germania, Italia şi Portugalia. Croaţia poate pro­duce surprize. Nu cred însă că vor mai fi surprize de genul celei rea­lizate de Grecia în 2004.

– Steaua ‘86 sau “naţionala” Ro­mâniei anilor ‘90, care e Ge­ne­raţia de aur?, se întreabă tot mai des specialiştii.
– Nu se poate compara Steaua ‘86 cu “naţio­nala” din ‘94. Vă rog să nu înţelegeţi greşit! Sînt lucruri diferite.

49 de partide a cîştigat Anghel Iordănescu ca selecţioner

16 meciuri s-au terminat la egalitate

19 ÎnfrÎngeri a înregistrat pe perioada celor două mandate

“Mă aşteptam ca Mutu să mă susţină”
- Poate fi Mutu la Euro 2008 la fel de determinant ca Hagi la CM ‘94?
- Hagi a fost Hagi, Mutu e Mutu! Nu pot fi comparaţi unul cu celălalt. Mutu poate influenţa jocul. Poate marca un gol, poate da o pasă decisivă, poate dezechilibra, construi sau continua surprinzător jocul. E un fotbalist mare, chiar dacă nu m-a susţinut în campania elec­torală şi a fost alături de Coz­min Guşă . Mă aşteptam să fie lîngă mine public, mi-ar fi făcut un bine. Dar nu sînt supărat pe el, mi-a zis că-i pare rău şi mă va susţine mereu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.