Inter s-a calificat în finala Ligii Campionilor cu 7 jucători trecuți de-a binelea de 30 de ani în teren. Longevitatea nu mai e privită ca un obstacol, marile puteri ale Europei pun preț și pe experiență în strategia lor. Inevitabila comparație cu România ne ridică anumite semne de întrebare: de ce „veteranii” noștri nu reușesc să „ardă” mai mult în fotbalul care contează? Și mai îngrijorător, nici tinerii noștri nu reușesc să mai ajungă în elită.
Fantasticul Inter Milano - Barcelona 4-3, unul dintre meciurile reper ale ultimilor ani, scoate în prim plan o realitate surprinzătoare: șase dintre oamenii pe care Simone Inzaghi s-a bazat minimum 45 de minute în returul de pe „Meazza” au minimum 30 de ani!
Portarul Sommer, magistral cu Barcelona, are 36 de ani, eroul improbabil al „nerazzurilor”, Acerbi, are 37 de ani, în timp ce „eternul” Mkhitaryan, un armean care a evoluat cu regularitate la nivel înalt, a atins borna 36 la începutul lui 2025.
La rândul său titular cu Barça, turcul Calhanoglu are 31 de ani și pare „necopt” pe lângă cei deja menționați.
„Dinozauri” și pe bancă
Pe lângă cei patru, alte nume cu mare experiență au venit de pe banca lui Internazionale în partea secundă. Primul care merită menționat e Matteo Darmian, fundașul care va împlini 36 de ani în decembrie și pe care Inter s-a bazat mai bine de 50 de minute în meciul retur.
Olandezul Stefan de Vrij (33 de ani), utilizat din minutul 108 al prelungirilor, și iranianul Mehdi Taremi (32 de ani) au fost trimiși și ei în teren pentru a ține piept asediului declanșat de „grădinița” Barcelonei, unde Lewandowski (36) și Szczesny (35) sunt mai degrabă „intruși”.
Concluzia? Cumva tradițional, italienii se încumetă să mizeze în continuare pe fotbaliști experimentați, sfidând trendurile setate de alte cluburi din Europa. În cazul celor de la Inter, problemele financiare i-au împins să opteze pe o strategie low-cost, care a venit la pachet și cu ipostaza de a fi nevoiți să negocieze preponderent cu jucători trecuți de 30 de ani.
Inter nu-i un caz singular. Forțată de împrejurări, Real Madrid a mizat în „dubla” cu Arsenal pe Modric (39), Alaba și Rudiger (ambii 32) ori Lucas Vazquez (33).
Dincolo de alte exemple din fotbalul internațional, comparația cu fotbaliștii din România tinde să fie una cu accente delicate. Și asta fiindcă ne lipsesc cu desăvârșire jucătorii cu experiență care să evolueze la un nivel măcar decent în Europa.
Ei îl au pe Sommer, noi pe Niță
Cu o contribuție semnificativă în calificarea lui Inter, elvețianul Yann Sommer, care va împlini 37 de ani în decembrie, se pregătește pentru finala Ligii Campionilor.
Titularul din poarta naționalei, Florin Niță, cu o controbuție incontestabilă în campaniile precedente, are tot 37 de ani, dar joacă în Arabia Saudită, la Damac, după ce în prealabil evoluase în Turcia, la Gaziantep.
Rezerva lui „San Niță”, Horațiu Moldovan, a promovat recent cu Sassuolo în Serie A. Ex-rapidistul prinsese un transfer la Atletico, însă concurența cu Oblak a fost sufocantă. N-a evoluat deloc pentru madrileni, fiind cedat sub formă de împrumut în liga secundă italiană.
Yann Sommer a avut o prestație remarcabilă în fața Barcelonei / foto: Getty ImagesȘi în rest...
Longevitatea lui Ștefan Radu, un fotbalist pe care oricum naționala nu s-a butut baza, pare mai degrabă o excepție, iar cazurile lui Mutu, Chivu, Raț, Lobonț ori Tătărușanu sunt deja îndepărtate în timp.
Nicolae Stanciu, 32 de ani, alt lider al naționalei, a evoluat în ultimii ani în China și Arabia Saudită, abia acum se pregătește pentru un comeback în Europa, la Genoa, o echipă de pluton din Serie A.
Raportat la ultima acțiune a naționalei, nesocotindu-l pe Niță, cel mai experimentat fotbalist utilizat a fost Denis Alibec, 34 de ani, „repatriat” de Farul anul trecut, după ce jucase la Muaither, în Qatar. Pe bancă a fost și Chipciu, 35 de ani, titular la U Cluj, în Superliga României.
Tătărușanu, ultimul „mohican”
Trendul rămâne, așadar, unul îngrijorător pentru fotbalul românesc. Jucătorii români fie prind tot mai puține contracte „beton” în Top 5 Europa, fie joacă la echipe de nivel mediu, fie aleg destinații exotice, foarte avantajoase financiar, din afara Europei. Iar mai mult decât elocvent e că România n-a mai avut de mult timp un fotbalist care să ne reprezinte în fazele finale ale Ligii Campionilor.
Tătărușanu e ultimul fotbalist român care a ținut stindardul sus în UCL: profitând de absența lui Maignan, a evoluat cinci meciuri pentru Milan în ediția 2022-2023, inclusiv în „optimi”, cu Tottenham.
{{text}}