EPISODUL 39. Invitatul de astăzi al emisiunii Health Talks by GSP este Gabriel Dumitrache, preparator fizic și antrenor de fitness, care vorbește despre beneficiile multiple ale mișcării de orice fel și ne explică tot ce trebuie să facem când ne schimbăm stilul de viață
- Gabriel, cum a început drumul tău în sport?
- De mic copil, cu ajutorul părinților. Am avut de mic o atracție de sport și m-am dus către fotbal.
- La ce vârstă?
- Pe la 6-7 anișori, când nu prea înțelegi ce înseamnă disciplină și sport, e mai mult o joacă. Ușor-ușor am realizat și am simțit că sunt făcut pentru sport. Părinții m-au susținat și am mers înainte până într-un punct.
- Până unde ai ajuns?
- Am ajuns în lotul Unirii Urziceni, în anii ăia frumoși când s-a câștigat campionatul. M-am ținut de treabă, până când s-au întâmplat acele probleme la club și am decis să fac o facultate de sport. Mi-am continuat drumul în domeniul sportiv ca preparator fizic și antrenor de fitness.
Gabriel Dumitrache: „Am învățat ce înseamnă disciplina sportivă”
- La Urziceni, în ce ligă ai jucat?
- Am ajuns să fac antrenamente în Liga 1 cu echipa mare, dar nu am jucat niciun meci. Cu Dan Petrescu antrenor, cu MM director, cu Bogdan Stelea, Mara, Nicu Epaminonda, care a avut grijă de mine când eram mic, Pădurețu, Apostol, Varga, Pablo Brandan, care e unul din prietenii mei foarte buni.
- Cât de mult te-a ajutat perioada aia și faptul că te-ai antrenat cu asemenea jucători în cariera ta de preparator fizic și de antrenor de fitness?
- Am realizat că a fost extraordinar de important să ai pe cineva ca Dan Petrescu ca mentor. Am realizat ce înseamnă să ai o disciplină sportivă. E grea, dar e frumoasă, te duce către succes. Dacă ai disciplină sportivă, o ambiție și faci ce îți place, nu ai cum să nu ajungi la targetul pe care tu ți l-ai ales. Dar e nevoie și de răbdare.
- Există foarte multe povești cu Dan Petrescu. Cum l-ai văzut tu? Îl vezi ca pe un antrenor foarte dur?
- Un antrenor care impune respect și disciplină. Are și duritatea lui la antrenamente și pregătire, dar la finalul campionatului vii și îi mulțumești cu zâmbet pe buze. Ascultă de el azi și mâine o să-ți fie bine. Eu îi mulțumesc pentru chestia asta, am învățat multe.
Gabriel Dumitrache: „Seriozitatea pe care am văzut-o la Dan Petrescu nu am mai văzut-o la alții”
- Ai furat ceva de la Dan Petrescu și aplici acum în cariera ta de antrenor de fitness?
- Aici intervine experiența pe care o are domnul Dan Petrescu. Eu am 12 ani ca antrenor de fitness și preparator fizic. Dânsul are 30-40 de ani la nivel foarte înalt. Am furat câteva chestii de disciplină. Ai lucrat cu ganterele, pune-le la loc. Ai mâncat, strânge masa. Ai dormit, fă-ți patul. De aici pleacă disciplina sportivă. De la chestii minore. Am mai învățat seriozitatea de la dânsul. Seriozitatea pe care am văzut-o la Dan Petrescu nu am mai văzut-o la alții.
- Ai o condiție fizică mai bună acum decât atunci când jucai fotbal?
- Da, da, clar. Am o condiție mai bună ca atunci. De atunci nu m-am oprit din a face sport. Toată viața mea am făcut sport. De la mobilitate, la fotbal, la orice sport care m-a atras, tenis, nu contează, am făcut orice.
- Ce calități ar trebui să aibă un antrenor de fitness?
- În primul rând, seriozitatea ta în relația cu clientul sau cu persoana cu care lucrezi. Văd antrenori care îi dau clientului exercițiile și apoi stau pe telefon. Și să ajungi să ai o stare de bine pe care să o transmiți și celor cu care lucrezi.
Gabriel Dumitrache: „O oră de sport îmi dă imediat o starea de bine”
- Cum reușești să îți păstrezi starea asta de bine? Mă gândesc că și tu mai ai perioade proaste.
- Prin sport. Cea mai bună stare ți-o dă sportul. Eu merg pe ideea de alergare. Este cel mai bun exercițiu de tonifiere și de a-ți aerisi creierul. Și nu pe bandă, ci afară în aer liber. Am simțit pe pielea mea asta. O oră de sport îmi dă imediat o starea de bine. Așa că sportul e cel mai sănătos drog, ca să spun așa.
- Este și o explicație științifică pentru că atunci când facem sport ni se secretă în corp tot felul de hormoni.
- Așa e, dopamină, serotonină, endorfine, toate chestiile bune. De asta e important să facem orice fel de mișcare. Dacă faci sport de mic, rata ta metabolică este mult mai lentă. Deci îmbătrânești mai greu. Nu mai strângi energie negativă din stânga și din dreapta, o elimini foarte ușor. Ești mulțumit de tine. Și trebuie să realizezi că, dacă tu nu vei face sport acum, peste ani și ani vei ajunge la medic. Și medicul te trimite tot la sport. De asta și zic, sportul evită medicul. Sportul făcut cu cap, cu grijă, cu o alimentație corectă, nu strictă, cu odihnă, de 7-8 ore. De atât ai nevoie pentru a evita medicul. Și poți să te apuci oricând, nu contează că ai 20 sau 50 de ani.
- În ultimul timp, sunt tot mai mulți psihologi care le recomandă clienților sportul, care poate ajuta terapia.
- Eu nu văd minusuri atunci când faci sport, văd doar plusuri. Dacă îl faci cu grijă și nu îl faci de capul tău, nu văd niciun minus. Te ajută extraordinar de mult și pe plan psihic. Și nu mă refer doar la fitness, ci la alergare, badminton, o plimbare în parc, orice.
Gabriel Dumitrache: „Ai nevoie de multă răbdare”
- Ai vorbit de alergare, dar dacă vrem masă musculară e nevoie și de alt tip de exerciții. Câtă atenție acorzi antrenamentelor de forță?
- În momentul în care tu vrei masa musculară, trebuie să umbli puțin și la alimentație, și la somn și la antrenament. Ai trei schimbări de făcut. Vorbesc de o oră de somn în plus, poate două, trei mese în plus, dar cu grijă bineînțeles. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este să ai o postură corectă, să nu ai probleme cu articulații, să știi cum să te încălzești și când să te refaci. Și multă răbdarea. Nu poți, într-o săptămână, să te compari cu mine, care fac sport de ani de zile.
- De câte ori te antrenezi pe săptămână?
- Trei antrenamente pe săptămână, cel puțin. Ar fi luni, miercuri, vineri. Am o zi de pauză undeva. Plus alte activități. Ori fotbal, ori altceva, nu stau. Nici în vacanțe, nu neglijez sportul nici în vacanțe, mă antrenez dimineața 30-40 de minute și starea mea este imediat foarte bună.
Gabriel Dumitrache: „Stretchingul e foarte important”
- Ca preparator fizic, lucrezi cu mulți copii și știu că e destul de dificil de lucrat cu ei. Cum îi convingi să execute corect exercițiile, să nu sară peste încălzire și stretching?
- Aici e o mare problemă pentru că de aici pornesc toate belele sportivilor. Acesta e singurul minus al sportului, că poți să te accidentezi. De asta e important să execuți corect exercițiile, să ai o postură corectă, să te încălzești. Pentru că poate probleme nu apar atunci, dar dacă ajungi sportiv, te vei accidenta mai des dacă nu ai făcut totul corect când erai copil și adolescent. Aici antrenorul, sau mai bine zis preparatorul fizic, are un rol foarte important, trebuie să fie foarte atent la cum execută copiii exercițiile, să îi corecteze acolo unde e cazul. Stretchingul e foarte important pentru că îți dezvoltă mobilitatea și te ajută să eviți accidentările mai târziu. Mai mult, copiii trevuie învățați să facă exercițiile de bază, genoflexiuni, flotări, sărituri, broscuțe
- Sunt receptivi copiii din ziua de azi, au răbdare?
- Cred că este mai greu acum decât acum 10-15 ani. Când eram eu copil, terenurile erau pline. Acum, jumătate dintre copii nu fac nici ora de sport și așa apar problemele de sănătate. Văd tot mai mulți copii obezi. Nu e deloc ușor de lucrat cu copiii. Au risc foarte mare de accidentare.
Gabriel Dumitrache: „Evitați exercițiile complexe”
- Hai să prespunem că i-am convins pe oameni să înceapă să facă sport. Ce sfaturi ai pentru cei care vor să facă pasul acesta?
- Dacă vor să meargă la sală, le recomand să facă două-trei ședințe cu un antrenor. Să i se facă o fișă personală, să fie îndrumat ce are de făcut pe baza stării fizice, să învețe chestiile de bază, cum se execută o flotare, o tracțiune. Dacă nu ai făcut sport, nu poți să intri în sală de fitness și să te apuci singur de treabă pentru că e risc mare de accidentare. Le mai recomand începătorilor și nu numai să aibă grijă mare la încălzire, să nu o sară.
- Ce tipuri de antrenament recomanzi începătorilor?
- Să evite exercițiile complexe la început. Să meargă pe exerciții de bază. Exemplu, o genoflexie e un exercițiu de bază. O încălzire foarte, foarte bună. Eu recomand bicicleta sau o încălzire statică cu fața la oglindă. Să vezi postura. Iar antrenamentul propriu-zis ar trebui să fie undeva la 40, 45 de minute. Un antrenament cu efort basic, nu intens. Dacă nu ai mai făcut sport deloc sau de ceva timp, pot apărea probleme dacă începi tare. Poate să aibă niște probleme de sănătate sau poate să-i scadă glicemia foarte mult.
- În afară de egoul ăsta pe care îl avem, mai ales noi bărbații, de a face mai mult decât ne permite corpul, ce greșeli mai observi la oamenii care vin și lucrează la sală?
- Întrecerea cu ceilalți. Oamenii au început să se întreacă în greutăți. Poți să duci greutatea aia până într-un anumit punct, de acolo există risc mare de accidentare. O accidentare poate să fie pe viață. Apoi, apar tot felul de exerciții pe social media. Efectiv, apar peste noapte niște exerciții complexe și mulți vor să le copieze. Nu știm să mergem, dar vrem să alergăm dintr-o dată. Nu se poate.
- Social media a avut o influență pozitivă sau una negativă pe partea asta de fitness?
- Dacă ne comparăm cu cei de pe social media, suntem pierduți. Fiecare are drumul lui și fiecare are competiția lui cu el. Pentru că suntem diferiți, nu putem să facem lucrurile la fel. Dar sunt și lucruri pozitive, eu zic că undeva la 65% este o influență pozitivă. Te poate motiva să te apuci de sport, de mișcare. Vezi sportivi acolo și vrei să devii și tu la fel. Îți dau exemplul David Popovici, înotul a crescut foarte mult datorită lui.
Emisiunea integrală cu Gabriel Dumitrache
- În încheiere, dacă ar fi să oferi un singur sfat celor care ne urmăresc și care vor să adopte un stil de viață sănătos, care ar fi acest sfat?
- Să fie totul echilibrat. Consider că și excesul de apă nu e sănătos. Și atunci, de ce aș fi strict cu mâncarea, cu somnul și cu antrenament? Nu trebuie să elimini nimic, doar să ai un echilibru. În momentul în care ești o persoană activă, îți permiți să mănânci un baton cu zahăr. Așa că bucură-te de toate lucrurile, dar cu măsură. Apoi, antrenează-te cum trebuie și cu cap. Nu există întrecere în sport, nu există. Decât în competiții, la performanță, acolo da. Un antrenament greu nu înseamnă greutăți mari, ci să fie de durată și specific. Iar graba mereu a stricat lucrurile. Așa că ia-o pas cu pas, cu răbdare.
{{text}}