Proiectul Gloriei Buzau continuă să surprindă negativ, chiar și după ce echipa a retrogradat din Superliga. Gazeta Sporturilor vă prezintă cazul jucătorului James Lea Siliki (28 de ani), francez cu origini în Camerun, care a dat un mic „tun financiar” în Crâng, cu sprijinul impresarilor.
Mijlocașul central a semnat cu ultima clasată în mandatul lui Eugen Neagoe, fără a fi utilizat, întrucât nu avea loc pe lista de campionat. Ulterior, Ilie Stan a decis să îi ofere o șansă în speranța că jucătorul va ajuta echipa, într-un moment extrem de dificil.
Gloria Buzău se va desființa după ultima etapă, în care o va înfrunta pe UTA, la Arad, meci fără miză în play-out-ul primei ligi.
Țeapă la Gloria Buzău: Lea Siliki, plătit cu 300 de euro pe minut
James Lea Siliki a fost atras cu un salariu de 8000 de euro pe lună, mult peste media echipei, ofertă extrem de tentantă în contextul în care francezul era liber de contract de mai bine de un an. După 3 luni, i-a fost reziliată înțelegerea.
Total nepregătit din punct de vedere fizic, Ilie Stan a decis împreună cu conducerea clubului să semneze cu jucătorul crescut la academia lui PSG, alegere ce s-a dovedit a fi total neinspirată.
„Ilie Stan a sperat că un jucător ca el, trecut pe la atâtea cluburi cu nume, va ajuta echipa să nu retrogradeze. Abia putea să alerge, la antrenamente efectiv gâfâia, o țeapă pentru Buzău, dar oricum s-a năruit totul”, susțin surse autorizate din clubul care va ajunge în faliment.
Lea Siliki a bifat doar 78 de minute de joc, fiind utilizat parțial în partidele cu Sepsi, Oțelul, Hermannstadt și Poli Iași.
PSG Youth, EA Guingamp B, Rennes B, Stade Rennais, Midllesbrough, Estoril, Genclerbirligi sunt cluburile din CV-ul lui Lea Siliki
450.000 de euroeste cota de piață a lui Lea Siliki potrivit site-ului de specialitate Transfermarkt
Ultima clasată a „înghițit” 3 milioane de euro din bani publici
Echipa din Muntenia este cel mai elocvent exemplu, din ultimii ani, de risipă a banilor contribuabilor. Consiliul Județean și Primăria au investit în Gloria Buzău, în această ediție de campionat nu mai puțin de 3 milioane de euro.
Cifrele cresc covârșitor raportat la perioada 2021-2025: nu mai puțin de 7 milioane de euro au investit autoritățile locale din bani publici în proiectul sosrtit eșecului.
Chiar dacă s-a asociat cu numele de „Gloria”, mulți dintre buzoieni nu s-au identificat cu echipa care se pregătește de desființare. Metalul, cealaltă formație a orașului, va evolua și în următoarea stagiune în liga secundă.
În ciuda infuziei uriașe, clubul s-a confruntat cu probleme mari logistice. Pe final de sezon regulat, în etapa a 30-a, „alb-albaștrii” au întâmpinat dificultăți în a face deplasarea la Cluj, acolo unde au întâlnit-o pe CFR.
Conducerea le-a transmis jucătorilor că transportul se va face cu autocarul, nu cu avionul. Doar o parte dintre aceștia au ales să călătorească pe calea aerului, din finanțe proprii, iar rezultatul a fost unul dezastruos: 6-0 pentru feroviari.
{{text}}