E aproape incredibil, dar se întâmplă în România 2025. Două dintre cele mai bune secții de canotaj din țară, CSM Suceava și CN „Nicu Gane”, nu se pot pregăti la standarde de performanță fiindcă le lipsește apa!
Situația a fost semnalată de Monitorul de Suceava, iar GSP.ro a mers pe firul evenimentelor pentru a afla mai multe amănunte. Cele două cluburi, unde au deprins tainele acestui sport o mulțime de campioni olimpici, mondiali și europeni, activează la „Nada Florilor”, vechea bază nautică modernizată la finalul anului trecut.
Acum au toate condițiile de performanță, dar nu și ingredientul principal, apa pe care să se antreneze. Fiindcă baza are ieșire pe iazul Șomuz 1, care face parte dintr-o salbă de astfel de locații ce alcătuiesc lacurile Fălticeni.
„Lacul” lor de antrenament este cam la mijloc, astfel că pentru afluxul de apă, sportivii si antrenorii sunt dependenți de bunăvoința patronilor de la iazurile din amonte și de condițiile climaterice.
Anul trecut, un alt patron a preluat iazul Șomuz 1, iar în septembrie-octombrie l-a golit, pentru a scoate peștele din el. De atunci, până în urmă cu vreo două săptămâni, iazul a rămas cu foarte puțină apă. Fiind perioada de toamnă-iarnă-primăvară, când nu se ieșea pe apă, nu a influențat prea mult activitatea sportivă. Dar acum situația este deja alarmantă, fiindcă e nevoie de pregătire specifică a sportivilor.
„Și acum a trebuit să mutăm pontoanele 20 de metri spre apă, că tot nu e destulă”
Antrenor la CSM Suceava din 2008, Nicu Despa a explicat pentru GSP.ro că „pretinzând că este secetă și că nu au nici ei destulă apă pentru pește, patronii iazurilor din amonte nu au vrut, de toamna trecută, să dea drumul barajelor pe care le au, să umplem și iazul nostru. La noi s-a schimbat patronul iazului, iar cel nou a secat apa, în toamna lui 2024.
Rămăsese doar o baltă. Dar el nu putea să-l umple la loc, depindea de cei din amonte. Abia acum vreo 10 zile am putut să ieșim la antrenamente pe apă. Dar asta fiindcă a plouat foarte mult, iazurile lor s-au umplut, iar surplusul de apă a ajuns și la noi. Or fi dat și ei drumul, că le ieșeau peștii din iaz altfel, dar foarte puțin.
Sincer, am avut noroc cu vremea, cu ploaia. Iar acum iazul e cam 75% plin. Adică din peste 2.000 de metri lungime, cât e normal, acum ne putem antrena pe o lungime de cam 1.200 de metri. Am fost nevoiți să împingem pontoanele cam cu 20 de metri spre interiorul suprafeței iazului ca să ajungem la apă.
Bine că putem să ne pregătim și așa, dar noi aveam nevoie de piste de 2.000 de metri, fiindcă aceasta este distanța olimpică. Acum se anunță că vor fi iar ceva ploi și poate că se va mai umple și mai mult iazul nostru.
Dar la vară, când vine canicula, chiar nu știu ce vom face. Vom fi dependenți total de vreme, de ploaie! Așteptăm și noi ajutor de la Primărie, așteptăm ca patronii din amonte să înțeleagă situația și să dea drumul la apă, să ne putem antrena".
Canotaj în bazin
Secția de canotaj de la CSM Suceava are 26 de sportivi la juniori și tineret, iar cei de la clubul școlar ce aparține de Colegiul Național "Nicu Gane" au alți 20. Pe timp de iarnă se antrenează la sală, la bandă, helcometre sau la "Bac", o barcă specială fixă, în mijlocul unui bazin. În care pot să vâslească în condiții asemănătoare unui antrenament real.
Este însă doar o soluție pentru anumite perioade de pregătire, dar care nu pot compensa pregătirea pe apă, în condiții de concurs. Iar curând vor avea loc Cupa României, la Iași, și Campionatul Național, la București, pe lacul Pantelimon.
„Am vrut să luăm noi, Primăria, iazul, dar am fost refuzați!”
Primarul Cătălin Coman este în funcție din 2012. Recunoaște că "noi, Primăria, nu avem nicio putere, lacurile au fost date către privați dinainte de 2000. Am vrut să luăm noi acel iaz, să nu mai fie probleme la secțiile de canotaj, dar am fost refuzați. Ni s-a spus că destinația iazurilor este pentru pescuit și că Primăria nu poate să desfășoare astfel de activități piscicole.
Acum am făcut adrese la Sistemul de Gospodărire al Apelor, la Agenția pentru Protecția Mediului și le-am explicat situația. Iar dânșii au intervenit la patronii iazurilor din amonte. Acum e mai bine, ne-a ajutat și vremea, ploile abundente, dar au mai dat și ei drumul la baraje. Nu cât ar fi trebuit, dar noi suntem optimiști că îl vom reumple și pe acesta.
Nu avem ce face, mergem așa, pas cu pas. Avem norocul că zona este protejată prin proiectul Natura 2000. Că noi nu puteam interveni pe partea sportivă, dar patronii de iazuri sunt obligați să asigure apa peste tot, pentru protecția ecosistemului. Ideal ar fi fost ca statul să asigure condiții minimale.
Iazurile pot sta secate o lună pe an, dar nu 7-8 luni cum s-a întâmplat cu cel de la baza nautică. Sper să găsim înțelegere și la autorități, și la privați, pentru ca sportivii să-și poată continua activitatea normal, fără întreruperi".
Ne confruntăm cu această situație fără precedent. Cu vechiul patron al iazului aveam un contract, dădeam o chirie de 600 de lei pe lună. Nici nu știm cine e noul patron, nu ne-a anunțat nimeni nimic. Normal că ar trebui să vină, poate să facem un alt contract, dar să nu mai avem astfel de probleme. Aceste cluburi au crescut generații de campioni. Sperăm să ne ajute Primăria Fălticeni, să îi oblige cumva pe proprietarii celor două iazuri din amonte să dea drumul la apă. Noroc că avem acel «bac» în sală, sportivii se mai pot antrena pe rând și acolo
- Radu Mihalescu, președinte CSM Suceava
Sportivi crescuți de CSM Suceava
- Cosmin Pascari - vicecampion olimpic la JO Tokyo 2021, vicecampion mondial, campion european
- Geanina Beleagă - vicecampioană olimpică la JO Paris 2024, campioană mondială si europeană de seniori
- Dumitru Alexandru Ciobîcă - campion mondial de tineret
- Florin Artenie - locul 4 la JO Paris 2024, campion mondial de tineret
- Iulica Ursu și Gabriela Tivodariu - campioane mondiale de junioare 2024
Sportivi crescuți la CN "Nicu Gane"
- Sebastian Cornea - campion olimpic la JO Paris 2024
- Magdalena Rusu - campioană olimpică la JO Paris 2024
- Ioan Vrânceanu - campioană olimpică la JO Paris 2024
- Cirpian Tudose - vicecampion olimpic la JO Tokyo 2021
{{text}}