Leonard Doroftei, 55 de ani, e invitat la ediția #16 a podcastului GSP „2 la 1”, format realizat de Alexandru Barbu și Raul Rusescu.
Moșu' a numit cel mai mare pugilist din toate timpurile, în opinia lui: Muhammad Ali (1942-2016).
Doroftei a făcut și o paralelă între Cassius Clay și Floyd Mayweather (48), doi titani ai boxului.
Leonard Doroftei, la podcastul GSP „2 la 1”: „Mayweather, foarte bun. Dar favoritul meu e Muhammad Ali”
„Mayweather e foarte bun pe apărare și are o defensivă fantastică, a muncit, bravo lui! Profită de orice greșeală a adversarului. Nu e ceva rău, doar că nu e preferatul meu”, spune Doroftei.
„Mayweather provine dintr-o familie de sportivi. El de-asta își urăște tatăl, l-a forțat, l-a bătut cu biciul până l-a învățat ce să facă în box”, continuă fostul campion mondial la box.
„Toți vor să fie ca Mayweather, dar el, de când a învățat să meargă, s-a antrenat în sala de box. Acolo trăiește, vine dintr-o familie de sportivi. Mulți vor să devină Mayweather, dar nu reușesc să fie nici măcar ca noi...”, completează Doroftei.
50-0e palmaresul impresionant al lui Mayweather
Leonard Doroftei: „Muhammad Ali a dus boxul la rang de artă”
„Pentru mine, cel mai bun e Muhammad Ali” e părerea lui Leonard Doroftei.
Pe care o detaliază: „Muhammad Ali mi-a oferit plăcerea de a mă uita la box.
Mișcările lui, combinațiile de lovituri, seriile lui... toate astea sunt imposibile pentru noi, pentru că omul a fost unic! Jocul lui de picioare... nu o să-ți iasă niciodată, oricât ai repeta! De-asta e Muhammad Ali! A dus boxul la rang de artă, o luptă între două brute la rang de artă. Man, ți-a oferit spectacol când s-a urcat în ring!”, a afirmat Doroftei, la podcastul GSP „2 la 1”.
Boxul a trecut printr-o perioadă mai grea, dar nu uitați că toți cei din UFC sau K-1 au trecut prin sala de box. Vor veni oameni care vor schimba lucrurile și promoteri care să pună în evidență niște nume frumoase, nu doar să plătească adversari care să cadă în a treia repriză
- Leonard Doroftei
61 de meciuria disputat Muhammad Ali ca profesionist: 56 de victorii (37 prin KO) şi 5 înfrângeri
Cine a fost Muhammad Ali
Cassius Clay s-a născut pe 17 ianuarie 1942 în Louisville, Kentucky, într-o familie afro-americană din clasa de mijloc. Toate trimiterile biografice legate de copilăria sa sunt de acord că s-a apucat de box cu totul întâmplător.
La 12 ani, în timp ce se distra în oraş, a constatat că i s-a furat bicicleta. Furios, s-a adresat unui poliţist precizând totodată că e gata să-l calce în picioare pe făptaş de îndată ce va fi prins.
Uimit de hotărârea de care dădea dovadă puştiul, poliţistul Joe Martin, care în timpul liber era şi antrenor de box, l-a convins să lase deoparte pornirile belicoase pe străzile oraşului şi să se apuce de box.
A fost cea mai norocoasă zi din existenţa celui care mai târziu avea să-şi ia numele de Muhammad Ali. A fost ziua care i-a aşezat viaţa pe o traiectorie formidabilă. A fost ziua în care s-a născut legenda.
Din 1954 până în 1960, ofiţerul Martin i-a fost lui Cassius Clay şi mamă, şi tată în materie de box. Momentul de apogeu al carierei lui Clay în boxul amator a fost medalia de aur cucerită la JO de la Roma 1960 la categoria semigrea.
Doi sportivi imenși: Sugar Ray Robinson (stânga) și Muhammad AliÎn 1975, Clay avea să susţină că și-a aruncat medalia olimpică în râul Ohio în semn de protest pentru că nu fusese servit într-un restaurant în care aveau acces numai albii, într-o perioadă în care segregarea rasială era la ea acasă în Statele Unite.
Biografii săi au negat însă această variantă, singurul lucru necontestat fiind acela că medalia a dispărut. Ulterior, cu prilejul JO de la Atlanta 1996, Clay a primit o nouă medalie. Imediat după JO de la Roma 1960, Cassius Clay a trecut la profesionism. Când a urcat pentru prima oara în ring ca boxer profesionist avea 18 ani și 286 de zile.
Spre sfârsitul lui 1963, după 19 meciuri fără înfrângere, Cassius Clay era cotat ca principal contracandidat la titlul greilor deţinut de Sonny Liston. Liston, cu 35 de victorii (24 KO) şi o singură înfrangere în 11 ani de profesionism, era considerat la vremea aceea un adevărat monstru. Învăţase să boxeze în puşcărie, în timp ce ispăşea o condamnare pentru tâlhărie şi era văzut ca un boxer invincibil şi de o duritate ieşită din comun.
Imediat după ce au agreat termenii meciului, Clay a declanşat o serie interminabilă de provocări la adresa lui Liston. Între altele, l-a vizitat acasă la ora 3 noaptea, însoţit de ziarişti, zbierând în portavoce: „Ieşi afară! Te calc în picioare chiar acum. Nu eşti decât un urs mare și urât. După ce o să te bat bine, am să-mi fac un covoraş din pielea ta și am să te trimit la zoo”. Datorită ieşirilor la rampă ale lui Clay, interesul pentru meci a fost enorm. Liston era favorit să câștige prin KO în primele trei runde, în vreme ce şansele lui Clay erau aproape zero.
Cu toate acestea, Clay a provocat una dintre cele mai mari surprize din istoria boxului. Tehnic, bine pregătit fizic, cu un joc de picioare fenomenal, eschivând din trunchi și din cap de parcă ar fi fost de cauciuc, l-a surclasat pe greoiul său adversar, care după runda a 6-a nu s-a mai ridicat din colţ. La 22 de ani și 39 de zile, Cassius Clay devenea cel mai tânăr campion mondial al greilor din istoria boxului. Totul despre acest imens sportiv, într-un portret făcut de Gazeta Sporturilor.
VINERI, ORA 18:00 | „2 la 1” cu Leonard Doroftei: „Am făcut o singură greșeală și am plătit pentru ea”
- Podcastul cu Doroftei va fi disponibil pe canalul de YouTube al Gazetei Sporturilor (ABONEAZĂ-TE AICI!), precum și pe GSP.ro, ÎNCEPÂND DE VINERI, ORA 18:00
Despre Leonard Doroftei:
- Cariera de amator
- 5 titluri naționale la seniori: 1992, 1993, 1994, 1996, 1997
- Două medalii olimpice de bronz: JO Barcelona 1992, JO Atlanta 1996
- Campion mondial: Berlin (Germania) 1995
- Campion european: Vejle (Danemarca) 1996
- Palmares: 254 de meciuri, 239 de victorii
- Cariera de profesionist
- Campion mondial, categoria semimijlocie, versiunea WBA: pe 5 ianuarie 2002 l-a învins la puncte, decizie 2-1, pe argentinianul Raul Balbi, la San Antonia (SUA)
- În revanșa din 31 mai, de la București, românul a învins iar, mai clar, decizie 3-0
- Meci de unificare a centurilor WBA și IBF, la semimijlocie: pe 17 mai 2003, într-o confruntare cu americanul Paul Spadafora, la Pittsburgh (SUA), arbitrii au decis că meciul s-a încheiat la egalitate, cei doi păstrându-și doar propriile centuri
- A pierdut centura WBA fără luptă: nu a reușit să treacă de proba cântarului înainte de confruntarea cu panamezul Manuel Callist, un meci care ar fi trebuit să aibă loc pe 24 octombrie 2003
- Singurul meci pierdut: pe 25 iulie 2004 a fost învins prin KO de italo-canadianul Arturo Gatti, campionul en titre WBA la categoria ușoară, la Atlantic City (SUA)
- Palmares: 24 de meciuri, 22 de victorii, dintre care 8 prin KO, un meci egal, o înfrângere
- A fost decorat în 2002 cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de președintele Ion Iliescu
- Președintele FR Box: 2012-2015
{{text}}