EURO 2012

“Scorul va fi strîns!”

Articol de Maria Andrieş  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Diplomatul crede că fotbalul nostru e de foarte bună calitate.

Printre cei care vor încuraja “cocoşii” din tribune la meciul cu România se numără şi am­ba­sa­dorul Franţei la Bucureşti, Exce­lenţa Sa Henri Paul. Numit în post în august 2007, s-a convins că românii pun în fotbal “pasiune şi en­tu­ziasm cel pu­ţin la fel de mult ca francezii”.

“Formidabilul Niculae”

- Ce ştiţi despre fotbalul de la noi?
- Am auzit mult vorbindu-se de cluburile din Bucureşti. Cunosc şi fotbalişti români care joa­că la cluburile noastre, ca Daniel Niculae, formidabilul atacant de la Auxerre.

- Care este cheia succesului “Les Bleus? “
- Progresele echipei Franţei au început la sfîrşitul anilor ‘70. Ele se explică, în special, printr-o politică de formare inteligentă a ti­nerilor, practicată de cluburi. Anii ‘90 au fost anii expatrierii celor mai buni jucători francezi (în Anglia, în Italia, în Germania, în Spania), ceea ce le-a permis să se fortifice în cadrul campionatelor renumite şi dificile.

“Să ne temem în apărare!”

- Care credeţi că ar fi punctele forte şi punctele slabe ale echipei Franţei?
- Principalul punct forte al e­chipei Franţei provine din acel a­mestec între jucătorii vechi şi ex­pe­ri­men­taţi şi cei tineri. Dacă atacul fran­­cez şi densitatea la mij­lo­cul te­re­nu­lui sînt prin­ci­palele atu­uri ale se­lec­ţionatei noastre, tre­buie să ne temem mai mult în ceea ce priveşte apărarea. Dar, pentru mine, ceea ce contează este mo­ti­vaţia.

- Denumirea de “Grupa mor­ţii” este corectă?
- Denumirea de Grupa Morţii este foarte prost aleasă, după părerea mea. Este cea mai bună gru­pă, cea mai interesantă, cu meciurile cel mai bine cotate şi echipe care practică, toate patru, un fotbal foarte bun. În orice caz, competiţia va fi foarte strînsă.

- Un pronostic ?
- Nu îmi plac pronosticurile, dar cum pre­şe­din­te­le Băsescu - pe care voi avea plăcerea să îl întîlnesc la Zurich - a anunţat un scor de 1-0 în favoarea României, eu îmi permit să îl contrazic pronosticînd o mică vic­­to­rie a Franţei, la acelaşi scor. Este a­de­vărat că va fi un scor foar­te strîns, căci românii joacă un fot­bal de foarte bună calitate, aşa cum o dovedeşte excelentul lor par­curs din faza de calificări.

- Un mesaj pentru suporterii ro­mâni?
- Doresc mult succes României şi tuturor suporterilor săi fideli! Şi mai cu seamă, fie să cîştige cel mai bun!

“Aş dori ca meciul cu România să stea sub semnul fair-play-ului”
“ N-am fost niciodată la meci pe un stadion în România. E drept că nici nu am fost invitat”
“ În Franţa, miza sportului este integrarea socială”
“ Guvernul francez va înăspri pedepsele contra suporterilor violenţi”
“ Fotbalul rămîne un spectacol”

Henri Paul Ambasador Franţa

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.