Fostul mare jucător de șah Garry Kasparov, 62 de ani, rus opozant al regimului de la Kremlin, a semnat un editorial în care analizează alegerea noului președinte al României, Nicușor Dan. Stabilit acum în Statele Unite, Kasparov scrie: „Americanii cărora le pasă de libertate pot învăța o lecție despre cum să câștige dintr-un loc surprinzător: România”.
Editorialul redactat de Kasparov pe platforma Substack, parte a newsletter-ului „The Next Move” („Următoarea mișcare”, ca în șah), este titrat „Candidatul perfect pro-democrație nu exis...”, o expresie-memă care sugerează că așa ceva nu ar exista în realitate, pentru ca apoi să contrazică afirmația, prezentând un astfel de exemplu.
„România poate nu este nu este locul în care cineva din Statele Unite să caute o lecție în democrație, dar este de fapt cea mai recentă societate deschisă care a înregistrat o victorie pentru liberalism și libertate.
Luni, Nicușor Dan a preluat mandatul de președinte în țara din Europa de Est după o bătălie strânsă cu George Simion, un populist eurosceptic și ultranaționalist. Simion a exploatat fantasme revanșarde, ura față de minoritățile etnice, teorii conspiraționiste anti-vaccin și o admirație profundă pentru Donald Trump. Clasic pentru extrema dreapta europeană”, se arată în introducerea materialului.
Din SUA, Garry Kasparov se folosește de victoria lui Nicușor Dan pentru a-i învăța pe americani „o lecție în democrație”
Kasparov continuă: „Dar Dan, primarul independent al Bucureștiului, nu a purtat o campanie eficientă doar împotriva adversarului său radical. El a luptat și cu sistemul politic tradițional reprezentat de Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL).
În 2020, Dan și-a făcut mâna candidând - și câștigând - împotriva primarului PSD al Capitalei. Ulterior și-a construit un nume de luptător anti-corupție care acționează în măruntaiele bestiei politice românești. Această abordare a dat roade atunci când Dan a putut să mobilizeze atât liberali dedicați, cât și sceptici față de sistem”.
Maestrul rus mai scrie că „m-am întors de curând, după vizita din România, într-o Americă în care democrații și aliații lor sunt la cuțite privind direcția de urmat după înfrângerea electorală de anul trecut”.
Garry Kasparov: „Lecție pentru oricine vrea să încerce să-i doboare pe Trump și complicii lui”
Dar care este, mai exact, învățătura invocată de Kasparov?
Fostul mare jucător de șah explică: „Lecția din România pentru forțele pro-democrație de aici, din Statele Unite, este că oricine vrea să încerce să-i doboare pe Trump și complicii lui nu trebuie să se teamă să rupă vechiul status quo (n.r. - să încerce o abordare diferită).
Așa cum se întâmplă cu Donald Trump în America, nu este vorba că autoritarul candidat al României (n.r. - Simion) a fost deosebit de iubit, ci mai degrabă că opoziția lui obișnuită (n.r. - partidele clasice) erau în general antipatizate. De asta a fost nevoie de un outsider (n.r. - despre Nicușor Dan) pentru a-l învinge pe Simion și platforma lui toxică”.
Încheierea lui Kasparov?
„Americanii au o lungă tradiție democratică, dar pentru o țară precum România, lupta - și prin asta vreau să spun o luptă adevărată, violentă - pentru democrație este încă în oglinda retrovizoare.
Nicușor Dan avea 20 de ani în 1989, când dictatorul Nicolae Ceaușescu și-a dezlănțuit criminala Securitate asupra cetățenilor. Asta a declanșat o scurtă, dar sângeroasă luptă, care s-a încheiat cu măruntaiele conducătorului comunist și ale soției lui împrăștiate pe peretele unei unități militare.
Pentru mulți, astea reprezintă amintirile politice care i-au format. Asta înseamnă că libertatea este o responsabilitate mare pentru votanții români. Alternativa nu este doar o teorie. Trebuie să respectăm seriozitatea cu care se achită de sarcinile lor democratice.
În urma victoriei lui Nicușor Dan, americanii - și oamenii liberi de peste tot - ar trebui să ia exemplu din experiența românească și să înțeleagă că susținerea democrației și opoziția față de sistem pot merge mână în mână”.
{{text}}