Ana Maria Bărbosu a încheiat Campionatele Europene de la Leipzig cu patru distincții, cea mai strălucitoare venind la sol. O ediție ca un pansament pentru Ana după multe momente de cumpănă în carieră.
La finalul Campionatelor Europene de la Leipzig, Ana Maria Bărbosu stă pe prima treaptă a podiumului de la sol cu medalia de aur la gât. Acordurile imnului României se aud în fundal, iar ochii de culoarea unei mări liniștite strălucesc și se umezesc. E momentul pe care Ana l-a așteptat de atâția ani, un moment care a venit după multe furtuni.
Junioara care în 2020 a câștigat șase medalii europene de aur la Mersin a avut nevoie de timp pentru a deveni gimnasta de azi. „Delicată și puternică”, asemenea exercițiului său de la sol, așa cum l-au caracterizat comentatorii britanici, Ana a trebuit să depășească tumultul din gimnastica românească reflectat și în pregătirea lotului feminin, diverse situații complicate și tensionate, toate culminând cu episodul de la Jocurile Olimpice de la Paris.
Ana Maria Bărbosu cu medalia de aur FOTO Imago ImagesAtunci, după ce a urcat pe podiumul de concurs, cu tricolorul pe umeri, crezând că a luat bronzul, fiind trimisă apoi de o contestație pe locul al patrulea, Ana a venit în zona de presă în costumul de concurs cu rucsacul în spate, cu gleznele bandajate și cu lacrimile gata să izbucnească. Oamenii mari îi spuneau să nu plângă. Însă ce putea face o copilă de 17 ani în fața unei astfel de situații? I-a ascultat, dar în fiecare cuvânt se simțeau frustrarea și dezamăgirea.
După câteva zile, bronzul avea să ajungă la ea în urma unei decizii a TAS, o speță care încă nu a ajuns la o concluzie după contestațiile la Curtea Federală Elvețiană. E un episod care a lăsat urme adânci în echipa României, unele vizibile și la această ediție a Campionatelor Europene de la Leipzig.
Ana Maria Bărbosu pe o listă cu nume imense din gimnastica românească
Înainte de concursul din Germania, singura sa medalie la senioare era bronzul de la Paris. Acum, acelei distincții i s-au adăugat alte patru: un aur, un argint și două bronzuri. Fiecare cu povestea sa. La individual compus a căzut de pe bârnă și era pe opt când rămăsese doar o singură rotație, dar o evoluție sigură la sol a adus-o pe ultima treaptă a podiumului. La paralele era rezervă, dar accidentarea unei calificate a propulsat-o în ultimul act, unde a adus medalia de bronz, o distincție venită după șaptesprezece ani la acest aparat. Iar duminică, deși se calificase cu al patrulea punctaj la bârnă, Ana a încheiat pe doi, iar la sol a plutit ca pe un nor.
Cu această ultimă performanță și-a trecut numele pe o listă care le conține pe Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Daniela Silivaș, Gina Gogean, Lavinia Miloșovici, Corina Ungureanu, Cătălina Ponor, Sandra Izbașa și Larisa Iordache, toate campioane europene la acest aparat.
Din 2020, de la Mersin, o ediție atipică de Campionate Europene, unde multe țări nu și-au trimis reprezentantele, România nu mai cucerise o medalie de aur europeană la senioare. Larisa Iordache aduna atunci patru distincții, două de aur, la bârnă și sol, și două de argint, cu echipa și la sărituri. Uneori, istoria se repetă și îi răsplătește pe cei care nu renunță și se ridică.
Poza de la finalul exercițiului de la sol FOTO Imago ImagesProblemele gimnasticii românești nu s-au rezolvat cu aceste medalii, dar ce revanșă frumoasă pentru Ana Bărbosu din partea gimnasticii!
{{text}}