Ședința Consiliului de Administrație a FRH de joi, 29 mai, a confirmat informațiile GSP.ro, prin care transmiteam că președintele Constantin Din nu mai are putere de decizie în forul care conduce handbalul românesc între două Adunări Generale.
Încă din toamna anului trecut, puterea președintelui Constantin Din a început să se disipeze, acest lucru fiind observat în ședințele Consiliului de Administrație. Ideile sale puse în practică prin anumite proiecte întruneau tot mai greu majoritate la vot.
Chiar dacă adversarii din umbră ai președintelui nu au reușit să-l „debarce” de la conducerea federației la Adunarea Generală din 28 aprilie, aceștia l-au „lovit ”pe Constantin Din acolo unde îl doare mai mult: i-au distrus un proiect pus în practică în urmă cu doi ani, Campionatul Național de Tineret.
Campionatul de tineret este „copilul” președintelui Din, din punct de vedere al dezvoltării handbalului românesc, dar acesta a devenit „ciung” și va „șchiopăta” vizibil din noul sezon, până când își va da „duhul”, deoarece echipele din Liga Națională nu mai sunt obligate să aibă formații în această competiție.
Cluburile sunt bulversate de decizia din CA
La ședința CA de joi, 11 membri din 16 au votat împotriva „copilului” lui Din, dar paradoxal mulți dintre aceștia votaseră pentru înființarea campionatului de tineret în urmă cu 3 ani. Și mai ciudat este că unii votanți din CA reprezintă echipe care s-au clasat între primele 8 în campionatul de tineret.
Această lipsă de predictibilitate în luarea deciziilor majore de către membrii Consiliul de Administrație poate afecta dezvoltarea handbalului românesc. Au apărut deja multe opinii pro sau contra din partea cluburilor.
Rapid, Gloria Bistrița și Dunărea Brăila sunt doar 3 dintre acestea. Ele au comunicat că nu înțeleg votul din CA, dar că vor continua să investească și să sprijine dezvoltarea handbalului românesc.
Tineret sau Divizia A!
În ultimii 3 ani, multe cluburi și-au dezvoltat, în funcție de bugete, propriile academii, au piramide de la juniori 4 la seniori și au participat în campionatul de tineret.
Alte cluburi, cu bugete mai mici, s-au „cârpit” cum au putut, au suferit, dar acum răsuflă ușurate, pentru că nu mai sunt obligate să aibă formație în campionatul de tineret.
Ele vor avea însă obligatoriu echipa secundă a clubului, care va fi înscrisă în Divizia A (liga a doua valorică). Acolo vor evolua, după anumite criterii, sportivii care nu au loc la prima formație, dar care au perspective de a progresa.
Aceasta a fost alternativa propusă și confirmată prin vot de membrii CA, aceiași care nu au mai dorit înscrierea echipelor în campionatul de tineret.
8400, 8399, 8398...
Mai este un an până când vor fi alegeri la FRH, dar până atunci vor continua luptele dintre membrii Consiliului de Administrație, deseori ce a fost valabil astăzi nu va mai corespunde cu realitatea de mâine. Din acest motiv, părinții își vor orienta copiii spre sporturi cu conducători vizionari și paroliști.
Deja numărul practicanților de handbal, 8400, cum s-a anunțat la ședința Adunării Generale din 28 aprilie, a început să scadă... Unde se va opri numărătoarea descrescătoare?
{{text}}