Superreportaje

Victor Ciutacu: "Tricolori, sînteţi cei mai buni! Baftă la Euro!"

Articol de Andrei Crăiţoiu, Cristina Negrilă  —  joi, 05 iunie 2008

Arogant, antipatic şi genial. Aşa se caracterizează Victor Ciutacu, redactorul şef al Jurnalului Naţional. Se apropie Campionatul European, mai este foarte puţin, lumea vorbeşte despre Mutu, Chivu sau Lobonţ peste tot. Prin metrou la 6 dimineaţa, în tramvaiul uşor în drumul spre facultate, în piaţă pe lîngă tarabele cu zarzavat sau chiar şi la locul de muncă. Toată lumea este pregătită pentru sportul rege după o secetă de opt ani, în care ne-am uitat la televizor cum defilează Grecia sau la pasele magnifice ale italienilor.

Ne-am gîndit să vorbim cu un jurnalist despre Campionatul European şi l-am ales pe Victor Ciutacu. 30 de grade, aglomeraţie mare, pagini de ziar, ediţii, sute de ştiri şi materiale, dar şi un ziar de dus la capăt. Victor Ciutacu a acceptat invitaţia Gazetei de a discuta despre Euro şi ne-a invitat la sediul ziarului din Casa Presei. Undeva la etajul 8, pe un hol mare, a treia încăpere pe stînga îi aparţine lui Ciutacu. Un birou mic, cu o privelişte de vis a parcului Herăstrău şi a şoselei Kiseleff. Am discutat aproximativ jumătate de oră despre tot ce ne-a trecut prin cap, de la briliantul Mutu la problemele lui Bănel, de la greşelile arbitrilor pînă la pronosticurile pentru meciurile echipei naţionale din grupa C.

- Bună ziua, domnule Ciutacu. Mai sînt 4 zile pînă la meciul de debut al României la acest turneu final. Cum credeţi că va arăta România în primul nostru meci?
- Sînt două variante: ori îi speriem pe toţi de la început, cum avem noi obiceiul cînd ne iese ceva la un turneu final, ori nu facem absolut nimic. Variantă de mijloc pentru noi nu există, pentru că noi nu sîntem obişnuiţi să trăim cu extremele. Ori încercăm să rezolvăm primele două meciuri, facem 6 puncte şi după aceea ne compromitem tot turneul, dar măcar trecem de grupe, ori îl compromitem de la început.

- Credeţi că se va întîmpla ca în 1994, cînd România nu avea nici o şansă şi am învins Columbia şi Argentina?
- Tocmai la acest moment mă gîndeam. Ar fi varianta ideală pentru noi să avem două evoluţii foarte bune la Euro. Există varianta să ne iasă cu Franţa. Din ce am văzut eu, nu joacă nimic, în ciuda faptului că are un lot impresionat. După părerea mea, la modul cel mai cinstit, Franţa nici nu trebuia să se califice la acest turneu final, pentru simplul motiv că Scoţia a măturat cu ei pe jos în două meciuri consecutive. Însă scoţienii au reuşit să facă la fel ca românii: s-au înecat la mal şi s-au calificat francezii în locul lor. Trebuie să încercăm să profităm de jocul lor prost. Au cel puţin jumătate dintre titulari zaharisiţi! Aceştia fac parte din echipă, în acest moment, numai pentru că au fost nişte glorii ale fotbalului francez.

"Mutu este cel mai bun din echipa naţională"
- Multe absenţe la Campionatul European. Cît de mult credeţi că va conta accidentarea lui Vieira?
- Patrick Vieira a fost un fotbalist fabulos! Nu mai este ce a fost odată, aşa cum nici Claude Makelele nu mai e ce a fost odată, dar aleargă nonstop şi o face bine. Nu ştiu dacă acest lucru este un avantaj pentru noi. Jeremy Toulalan, cel care va juca în locul lui Vieira, este şi tînăr, şi bun, mai ales că vine de la Lyon. Vieira e doar bun, Toulalan este şi tînăr.

- Toată lumea se bazează pe jocul foarte bun al lui Adrian Mutu. Dumneavoastră?
- Cu siguranţă, Mutu este de departe cel mai bun fotbalist din echipa naţională a României. Cel puţin ca pricepere în fotbal este numărul 1. Important este să nu fie o povară pentru Adi faptul că trebuie să care toată echipa după el. Toată lumea aşteaptă cel mai mult la el.

- Care este jucătorul pe care vă bazaţi sau care credeţi că va face diferenţa?
- Sincer să fiu, eu aş miza pe Marius Niculae pentru că în ultima vreme s-a sculat din morţi. După ce 5 ani şi-a bătut joc de talentul şi de calităţile sale pe care le mai are, Niculae are poftă de joc acum şi se mişcă bine. Ar putea fi una dintre surprizele noastre la acest turneu final. Poate şi Daniel Niculae, care, slavă Domnului!, are calităţi foarte bune. Din păcare pentru el, este greu să-l prinzi în cele două zile pe an în care joacă bine.

- Ciprian Marica trece printr-o perioadă mai proastă. Credeţi că poate produce surpriza la Euro?
- Indiscutabil, Cirprian Marica are nişte calităţi extraordinare. După părerea mea, Ciprian Marica a dat prea repede de bani, cînd era mult prea tînăr, şi nu mi se pare că s-a plafonat în campionatul Ucrainei. Dovada cea mai elocventă este că a fost adus ca o mare vedetă la VfB Stuttgart şi cea mai periculoasă rezervă.

"Marica, titular cu Italia!"
- Credeţi că Victor Piţurcă va începe cu Marica titular?

- Echipa o face Piţurcă, este responsabilitatea lui. Eu zic că cel mai bun antrenor e cel de pe margine şi cea mai bună echipă e cea care nu joacă. Personal, l-aş folosi pe Marica titular în meciul cu Italia pentru că avem nevoie de un atacant de luptă, care se poate impune în faţa unor fundaşi impresionanţi. Sincer să fiu, fundaşi mai buni ca italienii nu are nimeni. Să nu ne bucurăm că s-a rupt Cannavaro, pentru că Materazzi este la fel de bun ca şi Cannavaro, chiar dacă nu e în formă. Un Materazzi ieşit din formă este la fel de bun ca orice alt fundaş din România, dacă nu mult peste el.

- Bogdan Lobonţ, Marius Popa şi Eduard Stăncioiu. Trei portari pentru un sigur loc de titular, cine credeţi că merită să apare poarta echipei naţionale la Euro?
- Am serioase dubii că conservatorul Piţurcă va renunţa la prezenţa lui Bogdan Lobonţ în poarta echipei naţionale. Îmi este foarte greu să cred că în momentul în care cele două rezerve ale lui Lobonţ nu au cinci meciuri împreună la echipa naţională, poate fi alt titular la acest turneu final!

- Este Stăncioiu cea mai bună alegere a selecţionerului după accidentarea lui Dani Coman?
- Un portar decent şi bunicel, chiar nu e rău. Am auzit că dă bine şi cu pumnul, ideal ar fi să dea cu pumnul în minge, şi nu în capetele colegilor din echipă! Stăncioiu a cîştigat campionatul pentru CFR Cluj şi Cupa României în ultimele meciuri în care a apărat. Nu este un portar rău, dar una este să joci la noi în campionat şi alta e să te întîlneşti cu Thierry Henry sau Karim Benzema. Tocmai din acest motiv rămîn la părerea că Lobonţ va fi titular indiscutabil, în ciuda faptului că nu se află în cel mai bun moment al carierei sale.

"Avem nevoie de Nicoliţă!"
- Bănel Nicoliţă trece şi el printr-o perioadă mai puţin bună a carierei sale, credeţi că va reuşi o figură frumoasă la Euro?

- Bănel este un tip simpatic şi sufletist. Avem nevoie de fotbalişti ca Bănel Nicoliţă, pentru că nu toţi trebuie să fie vedete într-o echipă! Trebuie să pună cineva osul, să muncească cineva, şi Bănel Nicoliţă o face. Sigur că, în acest moment, Bănel e la pămînt şi toată lumea dă în el, dar să nu uităm că a fost una dintre vedetele Stelei în momentul în care nimeni nu dădea nici doi bani pe el. Calităţi are, fuge un meci întreg, e în stare să pună osul şi nu e o domnişoară să se ferească de contractul cu balonul sau cu adversarii. Bănel Nicoliţă poate fi o soluţie!

- Am trecut prin emoţii mari cu accidentarea lui Cristian Chivu la umăr. Credeţi că absenţa acestuia de la Euro va conta pentru echipa naţională?
- E o absurditate! Italienii trebuia să se sinucidă că Fabio Cannavaro şi-a rupt picioarele? Cristi Chivu este jucătorul cu cel mai bun marketing din România. Este eternul jucător pe care-l vrea toată lumea, dar nu ştiu cum niciodată nu se transferă la toată lumea care îl vrea! Este cea mai mare valoare care face cele mai multe gafe în meciurile pe care le joacă. Chivu este un fotbalist bun, dar, de departe, nu este supergalacticul şi stelarul Chivu pe care încercăm noi să-l dăm! Dacă se accidentează? Aşa şi? O să joace alticineva în locul lui!

"Chivu este plătit îngrozitor de bine ca să joace fotbal"
- Pe cine vedeţi înlocuitorul lui Chivu?
- Or să joace Ghionea cu Goian, sau cu Rădoi, sau cu oricine altcineva. Nu e cine ştie ce! Zi de zi, avem ştiri de la Inter numai cu Chivu că a jucat 17 minute sau că a fost titular şi a jucat în primele 30 de minute, că a picat în umăr sau în genunchiul ală de sticlă. Chivu este plătit îngrozitor de bine ca să joace fotbal. Deocamdată, mi se pare că e mai bine plătit decît joacă fotbal! Cine îşi face griji pentru Chivu greşeşte. Eu nu mi-aş face griji aşa mari pentru Chivu, dacă poate să joace, joacă, dacă nu, asta e!

- Vă este frică de arbitraj la acest turneu final?
- Nu mă tem de arbitraje. Noi, românii, acuzăm, de fiecare dată, arbitrajele doar cînd greşelile se întîmplă numai împotriva noastră. Nu ştiu cum, dar în preliminarii s-au întîmplat numai greşeli pentru noi şi nu am mai fost aşa de revoltaţi. N-am mai publicat nici adrese de mail ale arbitrilor care au greşit în favoarea noastră, eventual să le trimitem mesaje cu mulţumiri, şi nici să-i bombardăm cu înjurături şi ameninţări cu moartea.

"Italia şi Franţa sînt favorite"
- 16 echipe participă la Campionatul European. Avem cotă 6% să cîştigăm trofeul, credeţi că avem vreo şansă?
- E greu să spui acum cine are şansele cele mai mari. Logic ar fi să fie Italia sau Franţa favorite la cîştigarea trofeului pentru că sînt ultimele finaliste, dar dacă stau să mă gîndesc, nemţii nu au o echipă rea şi sînt într-o foame de trofee de ceva vreme. La un moment dat s-ar putea să-l cîştige, mai ales dacă-şi propun acest lucru.

- Credeţi că vor exista şi în acest an surprize?
- De ce nu?! Pot exista surprize cum a fost Grecia acum patru ani sau Danemarca, era venită după plajă. Mie îmi plac croaţii, ca stil de joc, dar şi ca fotbalişti. Şi echipa Rusiei este una foarte bună, cu jucători uluitori, care evoluează numai în campionatul intern. S-au calificat într-un mod senzaţional şi ar trebui să li se facă statui pentru acest lucru. Dacă stăm să împărţim jucătorii din echipa Rusiei, unii joacă la Zenit, cîştigătoarea Cupei UEFA, restul joacă la echipe bune, care îşi fac treaba bine în cupele europene. E foarte posibil să facă zero puncte în grupe sau să cîştige tot.

"Nu-mi fac iluzii ca să nu am deziluzii"
- Aveţi un pronostic pentru meciul de luni, cu Franţa?
- Cred că luăm bătaie cu 1-0.

- Pentru meciul cu Italia?
- Dacă îmi iese primul pronostic, luăm bătaie şi cu italienii.

- Ceva mai optimist pentru meciul cu Olanda?
- În măsura în care îmi ies cele două pronosticuri de mai sus, în nici un caz nu avem vreo şansă. Avem varianta să-i batem pe francezi şi să avem moralul să-i batem pe italieni sau să facem un egal cu ei. Nu-mi fac iluzii ca să nu am deziluzii. Mai bine plec la drum cu gîndul că nu avem nici o şansă şi să ne întoarcem cu realizări mari! Mi-ar plăcea pentru echipa asta, dar şi pentru iubitorii fotbalului. În plus, mi-ar plăcea pentru Piţurcă, merită mult mai mult decît a obţinut pînă acum. Piţurcă este un om ciudat, el crede că este în centrul universului şi doar el are dreptate. Una peste alta, Piţurcă este un antrenor foarte bun.

- Aveţi un mesaj pentru jucătorii echipei naţionale înainte de startul turneului final?
- Sînteţi cei mai buni! Să plece cu ideea că sînt cei mai buni, pentru că altfel nu pot ajunge niciodată cei mai buni. Eu cel puţin sînt şi arogant, şi antipatic, zic eu că sînt şi genial. Am plecat tot timpul de la ideea că sînt cel mai deştept de pe planeta Pămînt şi întotdeauna am căutat să demonstrez acest lucru. Dacă pleci de la ideea că eşti o mediocritate şi că la un moment dat s-ar putea să ţi se întîmple vreo minune în viaţa asta, garantat nu se va întîmpla niciodată! Fii convins că eşti cel mai bun! S-ar putea să-ţi iasă sau nu!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.