România U21 pornește la drum, iar meciul cu Italia U21 din această seară, de la Trnava, este primul test al jucătorilor lui Daniel Pancu, aflat la ultimele meciuri ca selecționer al echipei Under 21. Fostul atacant a vorbit deschis despre joc și așteptările sale.
Daniel Pancu (47 de ani) e suspendat pentru meciul din această seară cu Italia, debutul României la Europeanul Under 21, dar și la jocul viitor, cu Spania.
Întrebat de cât de greu o să-i fie în această situație, Pancone a răspuns: „Nu e greu, dar e un mare avantaj că se vede foarte bine din tribună”.
Apoi a vorbit despre joc și despre cum vede partida contra Italiei, de la Trnava: „Sper să fiu inspirat! Chiar dacă majoritatea insistă pe importanța acestui prim joc, eu nu fac diferențe, va trebui să fim la cel mai înalt nivel, la cel mai înalt nivel posibil al nostru”.
Daniel Pancu: „Fazele fixe ar putea să facă diferența”
Apoi și-a detaliat introducerea făcută în avancronica meciului din această seară. „Mă refer aici la kilometrii parcurși și la viteza atinsă, plus la viteza de gândire. La toți acești parametri va trebui să fim la maximum din maximum pentru a reuși ceea ce, după cum foarte bine spuneați, s-a reușit în 2019. Doar că paralelele sunt, pe undeva, din punctul meu de vedere, ușor nepotrivite pentru că atunci vorbeam de șapte jucători care erau o componență a echipei naționale mari”, a explicat Pancu.
Referindu-se inclusiv la fazele fixe pe care mizează și care pot face diferența clar într-un astfel de meci: „În acest context, fazele fixe ar putea să facă diferența. Sută la sută! Este a doua regulă pe lângă cea cu kilometrii. Este cea legată de fazele fixe, ofensiv-defensiv”.
„Și, în mod normal, când o echipă are posesia, înseamnă că are mult mai multe faze fixe decât ai tu și sunt momente foarte importante ale jocului”, a mai adăugat selecționerul Under 21.
Daniel Pancu visează să fie noul antrenor al echipei mari
În cadrul conferinței, Daniel Pancu și-a amintit de turneele finale europene și mondiale pe care le-a ratat în carieră.
Acum are ocazia să fie cu România la Campionatul European, dar pe viitor speră să aibă șansa să fie pe banca primei reprezentative la un Campionat Mondial.
„Eu cred în legea compensației.... Ultimul Mondial la care România a fost prezentă, știți foarte bine că am avut viza pentru Franța... (n.r. trebuia să meargă la Mondial, dar s-a renunțat la el că era prea tânăr). Apoi am ratat un Campionat European, după ce cu Macedonia și Irlanda jucasem titular, dar am rămas acasă că eram prea mic. Apoi nu ne-am mai calificat”, a spus Pancu.
Care a continuat dialogul cu presa din România. „Acum e primul turneu din poziția de antrenor, de selecționer. Și, cine știe?, dacă tot mergem pe legea compensației, sper să particip din postura asta și la un turneu final de Campionat Mondial cu echipa națională! Păi, cu România, cu cine? Doar echipa mare rămâne, nu?!”, a punctat selecționerul.
La ultima ediție am terminat pe ultimul loc
Cel mai bun rezultat al României în cele patru participări de până acum la Campionatul European de tineret (1998, 2019, 2021, 2023) a fost înregistrat în 2019, când a atins faza semifinalelor, reușind totodată și calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.
La ultima ediție a EURO U21, organizată de România împreună cu Georgia, naționala de tineret a încheiat pe ultimul loc al grupei din care mai făceau parte Spania, Ucraina și Croația, cu doar 1 punct.
Programul complet al meciurilor din grupa „tricolorilor”:
- Miercuri, 11 iunie: Italia – România (Trnava, ora 22:00)
- Sâmbătă, 14 iunie: Spania – România (Bratislava, ora 19:00)
- Marți, 17 iunie: România – Slovacia (Bratislava, ora 22:00)
{{text}}