International   •   EURO 2012   •   ROMÂNIA - FRANŢA

"Nu vor face senzaţie”

Articol de Justin Gafiuc, Theodor Jumătate   —  sâmbătă, 07 iunie 2008

În “France Football”, Bölöni spune că România nu poate crea surpriza la Euro şi-i avertizează pe francezi că vor înfrunta un adversar inventiv şi viclean.

“Cocoşii” vor să afle şi cele mai mici amănunte despre “naţionala” lui Piţurcă. Şi au apelat la fostul selecţioner La­dis­lau Bölöni, ex-antrenor la Mo­na­co şi Nancy, care, într-un amplu interviu acordat revistei “France Football”, încearcă o disecţie per­fec­tă a reprezentativei la cîrma că­re­ia s-a aflat în perioada 2000-2001. “Echipa română ştie să su­fe­re, să aştepte, să se apere, să se or­ganizeze, să se adapteze, să de­­joa­ce planurile adversarului, să cîş­tige timp. Şi apoi, fie prin ră­u­tate, fie prin viclenie sau talent, e ca­­pa­bilă să iasă la joc, printr-o ac­celerare sau o lovitură liberă şi să aibă una sau două lovituri de geniu pentru a crea surpriza”, spune Loţi.



“Suferă la viteză”



Bölöni caută să fie exact în e­va­luarea României: “Se impune prin calitatea jocului colectiv şi prin vo­in­ţa de a construi încă din de­fen­sivă. Deşi nu e o formaţie im­pre­sio­nantă la duelurile directe sau la ga­barit, iar pe axul central, cu Tamaş şi Goian, suferă la capitolul viteză, România se laudă cu o apărare so­li­dă pentru că ştie să creeze o a­se­menea densitate a jocului încît fot­baliştii săi să nu ajungă în situaţii limită de unu contra unu”.



“Complexaţi”



Actualul tehnician de la Al Ja­zeera i-a pus în temă pe galici că “ro­mânii au un mare complex de in­fe­rioritate faţă de marile e­chipe. Nu cred că sînt capabili de un par­curs de senzaţie, precum Da­ne­mar­ca în ‘92 sau Grecia în 2004. Nu sînt suficient de puternici ca şi co­lectiv. Dacă realizează însă un prim meci bun cu Franţa, pot că­pă­ta în­cre­dere în ei spre a se califica din a­ceastă gru­pă. În cazul în care va reuşi să-şi impună ritmul, atunci România are şansa sa cu Franţa”.

“Popor lipsit de ambiţie”



Bölöni le-a explicat francezilor că în fotbalul românesc şi în jocul “na­ţionalei” se regăsesc exact ca­rac­teristicile poporului: “Nu e curajos şi e lipsit de ambiţie, de­oa­rece a învăţat să se mulţu­meas­că cu puţin. În schimb, e un neam abil, descurcăreţ, inventiv, care a fost obligat întotdeauna să gă­sească o soluţie pentru a se descurca şi a supravieţui. Are o mare capacitate de a suferi în tăcere, fără a se revolta”.

“Românii ştiu să eva­lueze situaţiile, să se con­cen­treze pe re­zul­tatul vi­zat. O remiză le e su­fi­cientă pentru a supra­vieţui? OK, vor juca pentru remiză!”

Ladislau Bölöni fost selecţioner


“Am rămas mut! Îl bănuiam de orice pe Bölöni, dar nu de şovinism! Mai trebuia să spună că sîntem un popor cu izmenele în jos!”

Dumitru Dragomir preşedinte LPF

Caracterizările lui Loţi

Lobonţ - unul dintre cei mai experimentaţi jucători, se numără printre vocile ascultate în vestiar şi pentru că a jucat în generaţia Hagi-Popescu.



Contra - cu un grad de influenţă mai mic decît ceilalţi, dar vine acum după un sezon bun în Spania, cu Getafe.



Goian - joc de cap foarte bun şi capabil să relanseze imediat echipa pe contraatac.



Raţ - se simte bine şi în defensivă, şi la construcţie. Are un picior stîng foarte bun şi poate destabiliza multe echipe.



Cociş - foarte important pentru Piţurcă din punct de ve­dere tactic. E ca un piston: aleargă şi munceşte mult pentru echipă



Rădoi - profil de mijlocaş mai puţin clasic, foarte puternic, stăpîneşte bine postul de mijlocaş defensiv şi oferă avantajul de a juca mereu înainte.



Codrea - foarte util. Gabarit mic, nu întotdeauna suficient de eficace, dar abil şi precis în pase. Nu cunosc mulţi jucători mai buni decît el în România în acea zonă de teren!



Chivu - om foarte important, dar cu mai puţină influenţă în grup.



Mutu - lider veritabil, poate cîştiga singur un meci. Nu are aceleaşi constrîngeri defensive ca şi coechipierii. Este capabil să tragă toată echipa după el!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.