EURO 2012

Furia albastră

Articol de Theodor Jumătate  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Franck Ribery erupe ca un vulcan pe teren. Fiecare clipă e o revanşă după teribilul accident suferit la doi ani.

De el ne temem. De el se tem toţi. Cum aşa? Simplu! Ni­meni nu-i poate descifra trucurile lui Ribery. E aproape im­po­sibil, pentru că nimic nu e stan­dard la el. De fiecare dată, o altă cascadă de fente culcă adversarii la pămînt. Într-o viteză nebună.

Viaţa a început dur pentru Franck. În 1985, tatăl său a pierdut controlul volanului. Un accident vi­o­lent şi copilul, aflat pe bancheta din spate, fără centură, a fost pro­iec­tat prin parbriz. S-a izbit cu capul de asfalt, dar a supravieţuit, printr-o minune. Avea doi ani.

“În acea noapte i s-a reconstruit pielea feţei”, a povestit tatăl. A ră­mas însă o cicatrice care-i brăz­dea­ză faţa. “Mereu s-au făcut glume. Cînd eram mic, mă ascundeam şi plîngeam. Într-o zi, m-am revoltat. La­crimile s-au transformat în pumni”. Micul războinic le zicea: “Vă bateţi joc de mutra mea urîtă. Vă arăt eu pe teren!”.

Şi le-a demonstrat tuturor cine e el. La Metz, la Galatasaray, la Mar­seille, la Bayern. Însă, mai ales, la “naţională”. A explodat la Mon­di­­alul din 2006 ca o rachetă. Nu s-a schimbat. Fără Turbo Franck, Fran­ţa suferă. Cu el, e o forţă

27 de meciuri are Franck Ribery la “naţionala” Franţei, pentru care a marcat 4 goluri.

“Am trecut prin clipe dificile, dar am crezut mereu în mine. N-am cedat niciodată. Dacă batem România, cîştigăm Euro!”
Franck Ribery mijlocaş Franţa

“Cînd l-am luat, chiar dacă am plătit 25 de milioane de euro, a fost ca şi cum am fi cîştigat la loto”
Franz Beckenbauer preşedinte Bayern

“Bucuria vieţii. Acesta este Franck Ribery. Din fericire pentru noi, e francez. El reprezintă prezentul şi viitorul Franţei”
Zinedine Zidane fost internaţional francez

Ultima poreclă: Kaiser Franck

Are o mulţime de porecle. Unii, rău­tă­cioşi, dar speriaţi de figura sa în­fri­­­coşătoare, i-au spus Scar­face. Fa­nii Ga­la­tei, uluiţi de vi­te­za sa, i-au gă­sit rapid un supranume: FerraRi­bery. Iar în Germania, unde a fost ales omul campionatului la primul sezon cu Bayern, l-au încoronat: Kaiser Franck. Ultimul împărat fusese Kaiser Franz Beckenbauer.

Gică hagi: “E fantastic”

În ianuarie 2005, Ribery l-a întîlnit pe Hagi la Galatasaray. Atunci s-a spus că Hagi, antrenorul Cim Bom, nu l-a dorit la echipă, pentru că nu-l văzuse înainte. Cînd a realizat că e un superfotbalist, l-a transformat în vedeta roş-galbenilor. Despre Franck, “Regele” spune: “Eu am avut nevoie de trei ani ca să cîştig inimile fanilor la Galata. El i-a cucerit pe turci în trei meciuri. E pur şi simplu fantastic. Nimeni nu-i rezistă”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.