Superreportaje

Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă, campioni la cîrcoteli

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  duminică, 08 iunie 2008

V-aţi imaginat ce fac doi cîrcotaşi înaintea startului Campionatului European? Nici noi! Am luat-o la pas de dimineaţă şi ne-am dat întîlnire cu cei mai buni cîrcotaşi din România: Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă. I-am luat la întrebări, am vorbit despre Euro, despre Bănel şi despre "cuplul" Niculae. Ce cred cei doi că vom face la Euro vă lăsăm să descoperiţi singuri.

- Dragi cîrcotaşi, a început un nou Campionat European.
Şerban: - Hai nu zău!?
Mihai: - Ole, ole, ole, ola..... Mergem la bere!

- După părerea voastră, cum ar trebui să fie suporterul român la acest turneu final?
Mihai: - Trebuie să fie rezistent, să fie de la 5 beri per meci în sus.
Şerban: - Să înghită multe, băi frate! Lăsînd la o parte faza cu înghiţitul, suporterii români vor face o figură bună la Euro. Dar, făcînd o paralelă, trebuie să-l citez pe tata Puiu: 'Olanda, Franţa şi Italia porneşte ca favorite'. Acum asta e, n-ai ce face, dar a zis Mişu bine că poate trecem de grupa asta, dar slabe speranţe.
Mihai: - Şi să picăm cu Germania
Şerban: - În sferturi!
Mihai: Senzaţional, da?!

- Mutu şi Chivu sînt optimişti, la fel ca şi suporterii echipei naţionale. Voi ce credeţi?
Mihai: - Am auzit că au fost multe accidentări acolo, dar să se lovească vreuniii cap în cap nu am auzit. S-ar putea să fie fost şi asta la antrenament, n-ar fi exclus.
Şerban: - Fie vorba între noi, sîntem foarte optimişti şi e foarte bine că mergem aşa acolo, dar trebuie să avem şi noi un psiholog care să-i motiveze, să nu mai piardă în ultimele trei minute.

- Acum doi ani, Zidane-Materazzi, acum în cantonamentul echipei naţionale Radu Ştefan a avut un incident cu Edi Stăncioiu.
Şerban: - Şi-au dat-o între ei. Băieţi, trebuie să-i batem pe ei, nu să ne batem între noi! Vă rog frumos!
Mişu: - Mie mi-a plăcut noua tactică a lui Piţurcă de a întîrzia conferinţa de presă. Să vii cu o oră după ce trebuia să înceapă, iar ziariştii să plece! Cred că va fi tactica practicată şi în meciurile noastre.
Şerban: - Încep să joace după o oră, o oră şi jumătate.
Mihai: - Cînd ăia se enerează, îşi pierdul calmul. Mi se pare normal ca atunci să bagi echipa în teren.
Şerban: - Mare tactică, foarte bună!

- La plecarea spre Elveţia, preşedintele Traian Băsescu i-a atras atenţia lui Bănel Nicoliţă să fie atent la ce poartă trage.
Şerban: - Deci, am fi foarte tari să le dăm o mînă de ajutor francezilor şi italienilor. Să fie un 0-0 şi să vină Nicoliţă să facă ceva ar fi.....
Mihai: - Eu nu ştiu de ce-l consideraţi pe Nicoliţă oaia neagră a echipei. Nu ştiu de ce!
Şerban: - Şi mie mi se pare că exageraţi puţin.
Mihai: - Pe bune, el e foarte bun!

- Cine credeţi că poate produce surpriza?
Şerban: - Eu vreau să povestesc ceva ce mi s-a întîmplat acum patru ani. Eram la Euro 2004, şi eram în Grecia. Am zis 'Ce se poate întîmpla cu Grecia?'. Şi a început Grecia: a trecut de grupe, de "sferturi", a ajuns în semifinale. Cîştigă Grecia semifinala, au înnebunit grecii. A sărit insula în aer! Am mai stat şi ne întrebam 'Cîştigă ăştia finala?'. Cînd au cîştigat finala, s-a terminat cu şmecheria. Ambalau şi aruncau cu scuterele în mare de fericire!
Mihai: - Aşa o să fie anul acesta cu Italia.
Şerban: - Eu nu ştiu ce să zic....
Mihai: - O să fie bucurie aşa de mare în Italia.
Şerban: - În general, la ultimele Campionate Europene, sau mai bine zic din '90, s-au întîmplat lucruri interesante. Prin '92 au venit danezii de pe plajă şi au cîştigat tot, acum patru ani au cîştigat grecii. Avem şi noi şanse aşa, doar teoretic!
Mihai: - Dacă-mi permiţi, şansa italienilor e să dea foc, la finalul campionatului, tuturor taberelor de lîngă oraşe. Ar avea şi motive, zic eu: au cîştigat Campionatul European!
Şerban: Într-adevăr, preferata noastră e Italia. În general, cu Italia începi mai greu şi termini foarte bine. Vom trăi şi vom vedea!

- Ce ziceţi de antrenorii din grupa noastră?
Şerban: - Aoleu! Van Basten mi se pare un superbăiat. Donadoni, la fel, e un superbăiat. Bă, dar Domenech! De unde l-au scos, fratele meu? Am văzut un spot senzaţional cu el şi...
Mihai: - Ăla cu Trezeguet!
Şerban: - Da, ăla cu Trezeguet! Este un spot bestial, trebuie să-l vedeţi!

- Lobonţ nu a avut un sezon foarte bun la Dinamo, are cum să-şi piardă locul de titular?
Mihai: - Am înţeles că e foarte bun în baruri, foarte tareeee, a avut un sezon reuşit.
Şerban: - În poartă, lîngă bară, ar fi trebuit să fie un shaker. Ar fi fost foarte bun să-l arunce dintr-o parte în alta. Ar fi avut un antrenament excelent şi nici nu se plictisea.
Mihai: - Eu nu ştiu de ce nu au urgentat actele de naturalizare a lui Zapata, ar fi fost un supergoalkeeper.
Şerban: - Nu vorbim de Steaua aici, vorbim de echipa naţională!
Mihai: - Da, de echipa naţională.
Şerban: - Păi, să nu faci confuzii!
Mihai: - Dacă nu avem portari....
Şerban: - Vechea noastră problemă e legată de portari, să nu uităm în 1994 ce am păţit cu rocada portarilor, cînd a sărit portarul ălora mai mult decît Prunea al nostru cu mîinile întinse. Nu vreau să-mi aduc aminte! Lasă-l pe Lobonţ unde e, e mai bine aşa.

- Cristi Chivu are probleme la umăr, credeţi că va rezista?
Şerban: - Umărul lui Chivu e foarte bun. Cred că-l potenţează. Vorbesc serios acum, dacă Chivu a terminat campionatul în piuneze şi acolo Materazzi-i sînt peste tot, nu există un singur Materazzi în Italia, acolo Materazzi sînt toţi, nu ar trebui să ne facem probleme. Dacă Chivu a terminat campionatul în picioare, se ducea din cînd în cînd la bară să-şi pună umărul la loc, cred că va duce la capăt şi campionatul ăsta.
Mihai: - Probleme ştiţi cum au apărut? Adelina s-a aplecat peste el şi, normal, dacă eşti aşa de bine dotată, s-ar putea să-ţi sară umărul.
Şerban: - Adevărul e că şi ochiul îţi sare!
Mihai: - Şi noi am vrea să avem umerii săriţi în cazul ăsta!
Şerban: - Mişu mai mult ca mine, pentru că mie mi se pare că baloanele astea au şi ele o categorie.
Mihai: - Da, sînt baloane de aur!

- Victor Piţurcă are o dilemă în atac! Marius Niculae, Daniel Niculae sau Ciprian Marica?
Mihai: - Da, ai dreptate aici!
Şerban: - Aoleu!
Mihai: - Eu nu ştiu la ce te referi cînd zici atac?
Şerban: - Atacul este făcut de nişte oameni care dau goluri. Dacă ne poţi găsi nişte atacanţi care să dea şi goluri...
Mihai: - Cînd ai zece fundaşi în lot, nu ştiu de ce-ţi mai trebuie atac?!
Şerban: - Şi eu cred la fel! Sîntem o echipă foarte, foarte defensivă. Dacă te uiţi la Goian că vine din ultima linie şi dă gol, putem spune că avem atac!
Mihai: - Pentru un selecţioner care a fost înaintaş mi se pare ciudat să ia atîţia fundaşi.
Şerban: - Pentru un selecţioner care dă goluri cu ceafa mi se pare că avem un atac....
Mihai: - Nu cred că o să ne trebuiască atac în acest Campionat European.
Şerban: - Eu nu cred că o să ne folosească, dar, sincer, aş vrea să-l văd pe Marica în formă, în formă de cozonac, dar să facă ceva! El de obicei dă un gol, şi după aceia, 19 şuturi le ratează. Niculae zic că-i încurcă. Cînd Niculae 1, cînd Niculae 2, cînd Niculae 1, cînd Niculae 2. Să nu ştim noi cine a dat golurile, că acolo scrie numai Niculae! Să fie patru goluri Niculae: Niculae, Niculae, Niculae, Niculae. Să nu ştim cine a dat, asta să fie dilema noastră, cine a dat golurile!
Mihai: - Or să-l facă golgeter din greşeală.

- Am ajuns la pronosticuri. Ce credeţi că facem la Euro. Pentru meciul cu Franţa?
Mihai: - Franţa-Italia? Zi tu, Şerban, că eu sînt un optimist bine informat.
Şerban: - Deci, e un pesimist!
Mihai: - Da!
Şerban: - Toţi sîntem pesimişti, mai mult sau mai puţin. Nu putem fi atît de optimişti pe cît i-am auzit eu pe unii discutînd. Dar, avînd în vedere că avem o şansă cu Franţa, că am mai ciupit cîte un rezultat bun... Cu Franţa mai avem o istorie, ceva, am mai făcut ceva cu ei, dar eu, pentru că-l urăsc pe Domenech după mufa aia, eu am un scor de....
Mihai: - Forfait!
Şerban: - Nu o să spun scorul, dar o să-i batem pe francezi. Facem un egal cu olandezii şi luăm bătaie de la italieni de ne sună apa-n cap.
Mihai: - Părerea mea este că sînt două veşti: una bună şi una proastă pentru meciul cu Franţa. În primul rînd, lipsa lui Trezeguet.
Şerban: - Pentru că-l detestă...
Mihai: - Asta este vestea bună, iar vestea proastă este că va marca altcineva de la ei, pentru că Trezeguet nu este. Eu zic că va fi 2-0 pentru Franţa, dar vă rog să nu aruncaţi cu roşii!

- Ce facem cu Italia şi Olanda?
Şerban: - Eu cred că în meciul cu Olanda o să facem egal. Avem şi un avantaj, că le ştim jocul, şi, mă rog, am fost şi peste ei. După părerea mea, în meciul de la Rotterdam trebuia să-i batem, dar n-am avut cu ce. În meciul cu Italia nu avem nici o şansă, pentru că nu se mai naşte nici un Boloni care să dea gol de la 45 de metri. N-ai nici o şansă să te aproprii de poarta lor. Poate Mutu să se înţeleagă cu Materazzi, să-i zică să-l lase şi pe el, în rest nu cred!
Mihai: - Eu cred că în meciul cu Italia va fi un scor strîns, un 0-1 pentru Italia.
Şerban: - Hahaha!
Mihai: - Deoarece  Bănel Nicoliţă s-ar putea să fie în teren, va fi 3-0 pentru ei, pentru că motivaţi.

- Aveţi un mesaj pentru jucătorii echipei naţionale?
Şerban: - Băieţi...
Mihai: - Haideţi acasă...

- Dacă trecem de grupe sărbătoriţi?
Şerban: - Vai de capu' nostru, ficatu' să ducă!
Mihai: - Eu m-am hotărît ca după grupe să-mi cumpăr un televizor nou pentru că celălalt va zbura pe geam. Vă daţi seamă că.... nu ştiu ce e cu optimismul ăsta, dar de ce trebuie să mergem la Euro?
Şerban: - E o bucurie.
Mihai: - Totuşi o finală Olanda-Italia, frate, mi se pare ciudat, să pici cu finalistele din grupă!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.