Fotbal   •   Nationala   •   STADION

Stadionul unde România suferea un eșec dureros, în urmă cu fix 31 de ani, rămâne în istorie!

FOTO. Stadionul pe care România pierdea cu Elveția acum 31 de ani, lăsat în paragină +27 Foto
FOTO. Stadionul pe care România pierdea cu Elveția acum 31 de ani, lăsat în paragină

Articol de Maria Olteanu   —  duminică, 22 iunie 2025

În iunie 1994, România trăia visul american în fotbal, ajungând să joace sferturile de finală ale Campionatului Mondial. Pe 22 iunie, în urmă cu fix 31 de ani, naționala condusă din teren pe atunci de Gheorghe Hagi suferea un eșec istoric, 1-4 contra Elveției. Stadionul „Silverdome” din Detroit a devenit între timp istorie.

Elveția a readus-o cu picioarele pe pământ pe România, câștigând sec, cu 4-1, la Detroit, pe un stadion complet acoperit, iar la vremea respectivă jucătorii români s-au plâns din cauza umidității.

Partida cu Elveția a avut loc pe Stadionul „Silverdome” din Detroit, unul dintre cele mai moderne și mai impozante stadioane de la Mondialul din 1994. Trei decenii mai târziu, arena a fost lăsată în paragină. În 2018 a fost pusă la pământ, după o tentativă eșuată în 2017.

FOTO. Stadionul pe care România pierdea cu Elveția acum 31 de ani, demolat


Stadionul „Silverdome” din Detroit, pus la pământ+27 Foto
Stadionul „Silverdome” din Detroit, pus la pământ

În 1960, visul de a aduce prosperitate economică orașului Pontiac a inspirat ideea construirii unui stadion grandios. Vizionarul din spatele acestui proiect a fost C. Don Davidson, un localnic din Pontiac și fost atlet devenit arhitect.

Stadionul, construit în cele din urmă în 1975 pe aproape 90 de hectare de teren, avea să devină principala casă a echipei Detroit Lions pentru următoarele câteva decenii. Totuși, din cauza vremii și a unor provocări economice neașteptate, stadionul a fost în cele din urmă lăsat în paragină și demolat în 2018.

Stadionul a fost cunoscut pentru acoperișul său unic, realizat dintr-un material textil din fibră de sticlă, susținut de presiunea aerului și conceput pentru a rezista la fenomene meteo extreme. Ironia face ca tocmai vremea severă, binecunoscută în statul Michigan, să fie cea care a dus în cele din urmă la declinul stadionului și transformarea fostei bijuterii într-o ruină.


Când Ford Field a fost deschis în 2002, stadionul nu a mai fost casă permanentă pentru o echipă. Orașul Pontiac s-a străduit să găsească o utilizare pentru acel spațiu, iar după ce a rămas nefolosit timp de 8 ani, stadionul a fost în cele din urmă vândut în urma unei licitații, în 2009, pentru mai puțin de 1% din costul inițial.

Însă, în 2013, o furtună deosebit de puternică a provocat ruperea acoperișului, nefiind pentru prima dată când structura fusese compromisă.

Până în 2017, proprietarul stadionului a decis să demoleze acoperișul, care fusese abandonat de ani buni. Înainte de a-și închide definitiv porțile, diverse bunuri din stadion au fost scoase la licitație, iar parcarea a fost folosită o perioadă drept depozit pentru mii de vehicule Volkswagen rechemate în service.

În 2019, Amazon a anunțat că va transforma locația într-un depozit logistic.

Noi jucaserăm deja primul meci pe acel stadion, poate că ăsta a fost un mic avantaj. Dar la meciul cu Statele Unite stadionul a fost plin și a fost mai multă umiditate decât la cel cu România. La meciul cu România, au fost cu 10.000 de spectatori mai puțini.



La încălzire, mă tot gândeam cum ar trebui să procedez pentru a transpira mai mult, pentru a face mai multe sprinturi, pentru a mă simți mai bine. Dar mie mi-a convenit foarte tare pentru că nu îmi bătea soarele direct în cap. La al treilea meci, când am jucat contra Columbiei la San Francisco, a fost realmente foarte foarte cald. Mi-aș fi dorit să rămânem la Detroit și să jucăm tot acolo.



- Georges Bregy, fost internațional elvețian, într-un interviu pentru GSP.ro, în iunie 2023

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.