Primăria Municipiului Iași a aprobat astăzi finanțarea echipei de ligă secundă ACSM Politehnica Iași cu un total de 9,45 milioane de lei, echivalentul a peste 1,85 milioane de euro.
Într-o perioadă în care autoritățile locale și centrale trâmbițează nevoia măsurilor de austeritate, de taxare suplimentară astfel încât deficitul bugetar să fie redus, foarte mulți factori de decizie se comportă în aceeași notă precum în ultimii ani.
Măsuri de austeritate? Poli Iași primește de la bugetul local aproape două milioane de euro
Un exemplu îl reprezintă Primăria Municipiului Iași, care tocmai a aprobat 11 proiecte de finanțare a structurilor sportive din localitate. Cea mai mare sumă - de departe - a fost atribuită echipei de fotbal care a retrogradat recent în Liga 2, ACSM Politehnica Iași.
Este vorba despre 9,45 milioane de lei, echivalentul a puțin peste 1,85 milioane de euro la cursul actual.
Proiectul în baza căruia municipalitatea finanțează din nou echipa din Copou prevede „susținerea activității echipei în competițiile naționale”.
Pentru a primi finanțare de la bugetul local, Asociațiile Sportive (ONG-urile) interesate au fost nevoite să depună dosarele aferente până în data de 10 iunie.
Cele 14 solicitări de finanțare au fost punctate ulterior în baza unor parametri de evaluare tehnico-financiară. ACSM Politehnica Iași a primit al treilea cel mai mare punctaj, 82,4, sub CSȘ „Unirea” Iași (86) și ACS USV Iași (82,6).
Dar dacă CSȘ „Unirea” va primi 100.000 de lei, iar ACS USV Iași 150.000, în conturile clubului de liga a doua vor fi pompate aproape două milioane de euro!
Sumele sunt, bineînțeles, nerambursabile.
Proiectele de finanțare aprobate de Primăria IașiAceastă injecție financiară vine într-un moment în care implicarea financiară a statului în sport, la nivel de cluburi ministeriale sau municipale, este intens dezbătută.
Un grup de parlamentari PSD au propus câteva amendamente noi la Legea Sportului, care să creeze cadrul legal prin care o Primărie sau un Consiliu Județean să se poată asocia cu altă instituție publică, precum o Universitate, iar din această colaborare să rezulte o structură în teorie privată, care să poată fi, într-un cadru legal, finanțată de la bugetul local.
Inițiatorul de facto al acestor modificări legislative și-a explicat intențiile într-un dialog cu GSP.ro.
O astfel de inițiativă este neprincipială, e nefuncțională. Banii publici nu au ce căuta în fotbalul de elită. Banii publici sunt pentru altceva, sunt bineveniți dacă vor să sprijine, dar locul lor este în sportul de masă, nu în cel profesionist! Am tot spus asta!
- Dan Șucu, acționar majoritar Rapid București și Genoa
{{text}}