EURO 2012

La fotbal cu Einstein

Articol de Andrei Vochin  —  marţi, 10 iunie 2008

Campioana mondială Italia a fost distrusă de Olanda! Aveţi dreptate, domnule Einstein: totul e relativ!

Cobor treptele stadionului Wank­­dorf alături de Eric Bil­de­rman, specialistul L’Equipe în “naţionala” României. “Zîmbeşti tu, dar acest 0-0 pare bun pentru voi şi prost pentru noi. S-ar putea la fi­nal să fie invers. Totul e rela­tiv”.

Pe o stradă din cen­trul vechi, Kramgasse, se află Einsteinhaus, tocmai pentru că acolo a locuit Albert Eins­tein în perioada în care lucra la teoria relativi­tă­ţii.

Şcoală de contraatac
Italia începe ca o campioană mon­dială, cu Di Natale vîjîindu-i ure­chile lui Mathijsen, şi lasă sen­za­ţia că va stăpîni meciul. Re­lativ. Olanda e cea care are prima ma­re ocazie, cînd Van Nistel­rooy a scăpat singur cu Buffon (17), şi cea care a deschis scorul (26). “Ofsaaaaaid!!!!”, s-a auzit din pelu­za azzurra, dar şi de la masa presei. Alături de mine, un englez a sărit ca ars: “Trei yarzi în afara jo­cului”. Îi spun că are drep­ta­te, dar de­pinde la cine se rapor­tea­ză. I-l arăt pe Panucci căzut în spa­tele lini­ei de fund şi-ncerc să-l fac să în­ţe­leagă de ce italianul anu­lea­ză ofsaidul. Că Totul e relativ. Pune mîna pe telefon şi-l sună pro­ba­bil pe un Crăciunescu al lor. Al nostru Crăciu­nescu mă confirmă telefonic. Pînă se lă­mu­reşte cole­gul, olan­dezii fac o şcoa­lă de con­traatac şi din 3 pase clare duc scorul la 2-0, vo­leu Sneij­der (31). Italienii sînt năuciţi cu armele lor, aglo­me­rare defensivă. Van Nistelrooy (44) scapă iar cu Buffon, dar îi trage în picior .

Oranj peste tot
La 10 minute după pauză, Do­na­­doni vede că la Materazzi e buba, îl schimbă cu Grosso, care trece pe stînga, în timp ce Zambrotta vine în dreapta, iar Panucci în centru. Apa­re şi Del Piero. Oranjul e însă culoa­rea dominantă şi-n tribună, şi pe iar­bă. Nimic nu se mai poate în­tîm­pla azi. Chiar dacă intră şi Cassano, iar Toni şi Grosso ratează singuri cu Van der Sar, într-o răbufnire a ita­lie­nilor. Dezastrul e desă­vîr­şit de Van Bronckhorst. În ziua cînd Ro­mâ­nia remizează cu vicecam­pioa­na lumii, iar campioana mon­dială e distrusă de Olanda. Vă price­peţi şi la fotbal, domnule Einstein! Şi aici Totul e relativ.

N-a fost ofsaid!
Italienii n-au avut dreptate să pro­tes­teze la decizia arbitrului suedez Frojd­feldt, bine susţinut de asisten­tul Wittberg, care nu a anulat golul lui Van Nistelrooy, de 1-0! Reuşita olandezului a fost regulamentară. Chiar dacă Van Nistelrooy se afla, după şutul lui Sneijder, la o jumă­tate de metru în spatele ultimului apărător italian, totuşi, el era ţinut în joc de Panucci, căzut dincolo de linia de fund. Fostul arbitru Ion Crăciunescu a explicat hotărîrea lui Frojdfeldt: “Se consideră că fotbalistul aflat la pămînt, dincolo de linie, face parte din joc, ca şi cum ar fi fost pe linia porţii. Deci, Panucci era în joc. N-a fost ofsaid”.

30 de ani au trecut de la ultimul succes al Olandei în meciurile cu Italia, consemnat la cm ‘78

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.