Fotbal   •   Liga 1   •   REPORTAJ

„Din 2020 sunt agricultor” » Ciprian Tătărușanu a lăsat fotbalul pentru dovlecei, zucchini și vinete bio! Fostul portar și-a prezentat afacerea: „Așa trebuie să fie leguma perfectă”

+50 Foto
Ciprian Tătărușanu se mândrește cu recolta de la ferma sa din Dâmbovița

Articol de Andrei Crăiţoiu, Sergiu Alexandru   —  marţi, 01 iulie 2025

Retras din fotbal, Ciprian Tătărușanu (39 de ani) își dedică acum timpul agriculturii, mai exact agriculturii bio, alături de un bun prieten. De cinci ani este partener la o fermă de zece hectare, situată lângă București, în care cultivă dovlecei, zucchini, castraveți și leuștean, legume care ajung pe rafturile magazinelor Carrefour din întreaga țară la doar câteva ore după ce sunt culese.

La o oră de București, în satul Călugăreni, comuna Contești, câmpurile prind viață. Aici, în Dâmbovița, se cultivă dovlecei, vinete, ardei, castraveți și tot felul de zarzavaturi, într-o zonă ideală pentru legumicultură.

În stânga se află Băleni, locul perfect pentru cultivarea cartofilor, cepei sau fasolei, iar pe dreapta se întinde „raiul” verzei de la Lungulețu, considerat kilometrul zero al acestei legume de toamnă.

+50 Foto
Ciprian Tătăruşanu s-a lansat în agricultură. GSP.RO a vizitat cooperativa agricolă „Din Grădina Noastră BIO”, din comuna Conțești. Foto: Andrei Crăițoiu

Pe Strada Bisericii, în comuna cu puțin sub cinci mii de locuitori, fostul portar de la FCSB, Fiorentina, AC Milan și al echipei naționale a României își cultivă, la propriu, una dintre pasiunile sale: agricultura.

Totul a început în 2020, când „Tătă” și prietenul său, Alin Dobre, au devenit parteneri de afaceri. Așa a luat naștere ferma creată din dorința de a împărtăși cu cât mai mulți oameni pasiunea pentru mâncarea sănătoasă și agricultură.

VIDEO. Imagini în premieră cu Ciprian Tătărușanu printre vinete și dovlecei: „Am vrut să mâncăm natural!”

Încă de la început, ferma lui Ciprian și a lui Alin a fost susținută de Carrefour, prin aderarea la programul „Creștem România BIO”.


Este vorba despre primul program național de conversie la agricultura ecologică, care facilitează accesul la alimente sănătoase provenite de la fermieri locali, sprijinindu-i semnificativ pe drumul către agricultura viitorului.

De acum, ferma lui Dobre și Tătărușanu a devenit prima cooperativă bio a retailerului francez, dedicată exclusiv agriculturii ecologice! Aici sunt cultivate și recoltate zilnic legume precum dovlecei, zucchini, ardei kapia, ardei iuți, dovlecei rotunzi, vinete, leuștean, ceapă și pătrunjel.

Unele dintre aceste produse sunt comercializate deja de câțiva ani, iar altele se află încă în faza de testare, pentru a se evalua modul și cantitatea de cultivare, aspectul lor, dar și succesul la public.

„E o poveste frumoasă, un exemplu care arată că în România se poate construi sustenabil. Clienții sunt tot mai interesați de produse românești. Prin acest program, ne-am asumat costurile de conversie pe care un fermier le are, proces care durează între unu și trei ani. În această perioadă, fermierul suportă cheltuieli mai mari, iar noi ne asumăm și un contract pe cel puțin doi ani după încheierea perioadei de conversie”, a declarat Radu Gherman, director Produse Proaspete și Ultra-Proaspete al companiei partenere.

+50 Foto
Ciprian Tătăruşanu s-a lansat în agricultură. GSP.RO a vizitat cooperativa agricolă „Din Grădina Noastră BIO”, din comuna Conțești. Foto: Andrei Crăițoiu

„Vânăta arată foarte bine. Nu mă așteptam să iasă atât de bine. Este încă în testare, dar avem un feedback foarte bun. Oricum, este pariul meu, vânăta”, a dezvăluit Tătărușanu pentru GSP, în timp ce se plimba printre răsadurile de legume.

Ajutor pentru căminele de bătrâni din Dâmbovița

La ora 6 dimineața, în fiecare zi, legumele sunt culese, iar în maximum cinci ore ajung în magazinele Carrefour, toate având certificare bio. Există și legume care cresc prea mult dacă nu sunt culese la timp, iar cele care nu au un aspect comercial sunt donate azilelor de bătrâni din sat.

„Fiecare legumă este culeasă manual. Nu avem nimic automatizat în ceea ce privește recoltarea. Se mai întâmplă să se rateze câte o legumă, două. E un lucru absolut normal. Dacă mai rămâne pe câmp câteva ore, crește prea mult și nu mai poate fi ambalată. Dar nu o aruncăm, ci o dăm către bătrâni. Lucrăm cu două cămine din zonă, din Dâmbovița. De aici nu se aruncă niciodată nimic”, a explicat Alin Dobre.

Dacă cei mai mulți mă știți de pe terenul de fotbal, vreau să vă spun că din 2020 sunt și agricultor. Împreună cu Alin Dobre am înființat această fermă, ca să facem ceva pentru familiile noastre. Alin a fost cel care a aplicat pentru proiectul «Creștem România BIO». Chiar îmi place mult noul rol pe care îl am. Am același program ca atunci când eram fotbalist: dimineața plec de acasă, iar antrenamentul este acum la fermă

Ciprian Tătărușanu, fost portar internațional

10 hectare pentru legume bio, fără niciun fel de pesticid

Ferma se întinde pe 10 hectare, dintre care 1,8 hectare sunt dedicate solariilor, iar restul culturilor de legume sunt cultivate în câmp deschis. La fermă lucrează patru angajați permanenți și 12 sezonieri, din martie până în decembrie.

De exemplu, Ciprian ne explică faptul că dovleceii se culeg de la începutul lunii mai până în noiembrie, iar ardeii sunt recoltați din iunie până spre sfârșitul toamnei. Anul acesta, Tătărușanu și Dobre estimează că vor vinde 250.000 de legume.

Nu folosim pesticide de sinteză, îngrășăminte chimice sau erbicide. Încercăm să menținem solul fertil, sănătos și cultivat natural. Solul trebuie să stea în conversie la agricultura ecologică timp de doi ani înainte de a fi folosit. La început, cultura principală a fost dovlecelul, iar apoi am adăugat zucchini galben și zucchini verde. Acum avem și noi culturi în testare, precum leuștean, salată, pătrunjel, vinete și castraveți

Alin Dobre, fermier

+50 Foto
Ciprian Tătăruşanu s-a lansat în agricultură. GSP.RO a vizitat cooperativa agricolă „Din Grădina Noastră BIO”, din comuna Conțești. Foto: Andrei Crăițoiu

Ciprian Tătărușanu: „Trebuie să înțelegi că natura are nevoie de timp”

Ciprian Tătărușanu a acordat un interviu pentru Gazeta Sporturilor, printre vinete, în care a explicat de ce a ales să se implice într-un astfel de proiect, de ce, pentru moment, se ține departe de fotbal și care sunt provocările unei astfel de investiții.

- Ciprian, de la meciuri internaționale și parade spectaculoase ai trecut la legume. Cum a început totul?

- A început acum cinci ani, când încă eram activ în fotbal. Stăteam de vorbă cu Alin și am zis: „Suntem acasă, în pandemie, hai să punem pe hârtie un proiect și să facem ceva pentru noi, ca să mâncăm natural!”.

- El cum a reacționat?

- Era deja agricultor și cultiva dovlecei, dar în cantități mici. Am decis că vrem să facem ceva de calitate și ne-am orientat către agricultura bio. La început nu eram acreditați oficial pentru activitatea bio, dar pentru noi asta conta, pentru că știam cum să plantăm și să îngrijim cultura.

+50 Foto
Ciprian Tătăruşanu s-a lansat în agricultură. GSP.RO a vizitat cooperativa agricolă „Din Grădina Noastră BIO”, din comuna Conțești. Foto: Andrei Crăițoiu

- Cum a început povestea?

- Am început cu un mic solar de unde aduceam legume pentru familiile noastre, însă cantitatea a crescut și am început să împărțim și cunoscuților. Feedback-ul a fost foarte bun și ne-am gândit că dacă avem o legumă atât de apreciată, să nu ne oprim aici. Am decis să mergem înainte, dacă aveam pasiune. Așa am aderat la proiectul Carrefour, „Creștem România BIO”. De atunci, totul a luat amploare și am făcut o investiție mai mare.

- Cum arată pentru tine o zi la fermă?

- Exact ca atunci când jucam fotbal. Mă trezesc dimineața, mă urc în mașină și vin aici.

- Care e cea mai mare provocare când vine vorba de cultivat și comercializat legume bio?

- Trebuie să ai răbdarea necesară și să înțelegi că natura are nevoie de timp. Nu putem forța natura, nu putem forța pământul să producă atât cât am vrea. Și trebuie să acceptăm că legumele nu vor arăta mereu perfect, așa cum ne-am imagina noi. O legumă de calitate poate fi puțin mai mică sau puțin mai strâmbă.

98 la sutădintre furnizorii Carrefour din segmentul produselor proaspete și ultra-fresh provin din România. Există 18 cooperative partenere în acest moment, din care 13 lucrează în exclusivitate cu grupul francez

- Că tot vorbim de legume, care este preferata ta?

- Îmi place foarte mult vânăta. Este un produs aflat încă în testare pentru noi. Cel mai mult comercializăm dovlecelul.

- Vorbește-ne puțin despre fermă.

- Am început cu un mic solar, iar acum avem un hectar întreg de solarii și alte nouă hectare de câmp. Avem patru angajați permanenți și încă 12 sezonieri, în special în perioada de recoltare. Culegem legumele zilnic, dimineața și seara. În agricultura bio, produsul trebuie să aibă o anumită greutate, așa că trebuie să culegem la timp, ca să nu fie nici prea mare, nici prea mic.

Ce urmează? Carrefour și cu noi suntem parteneri de la început. Fără ei, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil. Începând cu acest an, am format prima cooperativă bio din programul «Grădina Noastră», iar asta ne dă încrederea și puterea să ne dezvoltăm și să producem mai mult

Ciprian Tătărușanu, fost portar internațional

- Te-ai retras recent din fotbal și ai făcut o schimbare importantă. De ce ai ales această schimbare?

- Cei mai mulți, spre finalul carierei, se gândesc la viitor. Eu însă nu m-am văzut continuând în fotbal. Această afacere era deja în mișcare, așa că m-am axat pe ea, pentru că nu mă văd revenind în fotbal. Poate e vorba despre acel an de pauză de care vorbește lumea. Poate pasiunea pentru fotbal va reveni.

Ciprian Tătărușanu, goalkeeperul primei reprezentative între 2010 și 2020

- Când erai mic, ai crescut la țară? Obișnuiai să te implici în cultivatul și culesul de legume?

- Da, eu și fratele meu mergeam în fiecare vară la bunici. Mereu udam grădina și culegeam roșii. Dar nu am pornit această afacere doar pentru că am cules câteva legume în copilărie. Afacerea a venit treptat, nu ne gândeam că vom ajunge la acest volum. Am avut o creștere mică, dar sănătoasă, iar asta îmi doresc și pentru viitor: o creștere stabilă și puternică.

Cine a fost portarul Ciprian Tătărușanu

  • a jucat în România la Juventus București, Gloria Bistrița și FCSB
  • are 4 trofee câștigate cu FCSB: două titluri, o Cupă a României și o Supercupă
  • tot alături de FCSB s-a calificat până în optimile de finală ale Europa League și a accesat grupele Champions League
  • desemnat „Fotbalistul Român al Anului 2015” în Ancheta Gazetei Sporturilor
  • 73 de selecții la națională, cu care s-a calificat la Euro 2016
  • în străinătate a evoluat la Fiorentina, Nantes, Lyon, AC Milan și Abha
  • în 2022 a triumfat în Serie A, cu Milan
  • a apărat în peste 100 de rânduri în campionatul Italiei și de 66 de ori în Ligue 1
  • are 14 prezențe în Champions League, dintre care 5 fără gol încasat
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.