Vineri se va petrece cea mai dură ciocnire între două echipe reactive: România şi Italia.
Au urmărit meciurile de pregătire ale Italiei. Au stat după ei în cantonament. Au văzut pe viu masacrul administrat de Olanda. Acum e timpul să dăm cărţile pe faţă. Vom avea un meci cumplit în faţa unei campioane mondiale rănite!
AVEM UN PUNCT ÎN PLUS
Avem un punct în clasament şi ei nici unul. Un pas înainte, care trebuie exploatat în continuare. Italia se află în situaţia de a se fi calificat într-o finală. Finala supravieţuirii. Punctul acela pe care-l avem avans înseamnă că dacă vom învinge squadra, o vom şi elimina..
LE PLACE PRESIUNEA
Italia va fi cu România în postura în care se simte cel mai bine: cu spatele la zid. Presiunea imensă ce va cădea pe umerii jucătorilor, care ştiu că un rezultat prost aproape i-ar elimina din competiţie, îi ajută. Italienii Ştiu mai bine ca oricine sĂ gestioneze stresul, pentru că asta fac în fiecare duminică în meciurile din Serie A.
SÎNT ÎNFUMURAŢI
S-a simţit un pic de “nas pe sus” în tabăra “azzurră”. De la tribuna care cînta într-una “Siamo il campioni del mondo” şi pînă la relaxarea din prima repriză a băieţilor lui Donadoni, totul respira suficienţă. E marea hibă a italienilor de ani buni. De fiecare dată după o mare performanţă a urmat declinul. În ‘82 au luat titlul mondial, iar în ‘83 i-am bătut şi i-am eliminat noi de la Europeanul francez.
S-au trezit!
A revenit cu picioarele pe pămînt. Toată lumea vorbea, pînă să înceapă Euro, de hiperfavorita Italia. Acel “siamo campioni del mondo”, cîntat trufaş de tribuna “azzurra” înaintea masacrului olandez, a coborît şi în teren, lucru recunoscut, voalat, şi de Donadoni. Jucătorii s-au crezut dinainte învingători, au considerat meciul rezolvat doar prin simpla prezenţă. Cu România nu va mai fi la fel, lecţia de olandeză trebuie să fi picat la fix.
OBOSEALA
Deşi în grupă joacă în Elveţia, italienii au ales să locuiască în sudul Vienei, la peste 1.000 de kilometri de Berna sau Zurich. Jucătorii resimt fizic această situaţie. Au pierdut noaptea pe drum. Au ajuns spre dimineaţă, la ora 11:30 au avut un antrenament de dezmorţire, iar peste două zile, joi, vor face drumul întors. E adevărat că în avion. Dar tot aşa de adevărat e că din 6 zile, de duminică pînă vineri, doar miercuri n-au avut drum de fĂcut sau meci de jucat.
RIGOAREA TACTICĂ
Din nou apelăm la istorie. E greu de găsit un selecţioner italian care să ia două goluri pe contraatac, ambele după două mari ocazii ale “squadrei azzurra”. La cel de 3-0, Van Bronckhorst a marcat singur dintre 4 adversari. Rigoarea tactică atît de lăudată la italieni, ştiinţa acoperirii judicioase a terenului, iată două componente invizibile la Berna. Normal ar fi însă ca, sesizînd cele întîmplate, Donadoni să lucreze la antrenamente pe aceste aspecte şi să le corijeze.
OBLIGAŢI SĂ ATACE
Pentru că vor risca mai mult. După o înfrîngere, egalul nu mai e o variantă agreată de italieni, maeştrii machiavelismului în fotbal. Vor trebui să iasă mai mult la joc, să-şi desfacă “ariciul” şi , implicit, să ne ofere spaţii. Vor modifica sigur echipa şi vom avea în faţă un adversar cu mai multe piese de atac. Ne va conveni pentru că stilul “naţionalei” lui Piţurcă seamănă cu al lui Donadoni. Nu e unul activ, ci reactiv.
ŞANSA LUI DONADONI
Donadoni nu se mai poate păcăli a doua oară. Ar fi prea mult pentru un antrenor din Il Calcio. Doar un visător nu ar putea observa că Zambrotta e mult mai bun în banda sa naturală, dreapta, decît în stînga, care stînga a fost foarte bine acoperită după intrarea lui Grosso. Sau că trecerea lui Panucci în centrul defensivei l-a ajutat pe Barzagli să răsufle, alăturarea acestuia cu Materazzi, doi fundaşi de profil asemănător, fiind o idee falimentară.
2 goluri a primit Buffon de la Mutu în Serie A
26 de goluri amarcat Del Piero în cele 87 de meciuri jucate pentru Italia
56 de meciuri a jucat De Rossi în acest sezon, cele mai multe dintre toţi italienii
PUI DE SCANDAL ÎN VESTIARUL LOR
“Trebuie să ne recuperăm forţele fizice şi energiile mentale”, a spus ieri, imediat după meci, Donadoni. Corect, însă selecţionerul italian mai are o problemă. Păstrarea pe bancă a lui De Rossi, văzut de toţi specialiştii cel mai bun “regista basso” din Italia, a creat un pui de scandal în vestiar. Linia de mijloc care a pierdut pînă la urmă cu 3-0, Gattuso, Pirlo, Ambrosini, a fost formată în totalitate din jucătorii Milanului, a 5-a din Serie A, în vreme ce De Rossi, Aquilani sau Perrotta, mijocaşii vicecampioanei AS Roma, au fost uitaţi pe marginea terenului.
EFECTUL DE ROSSI ŞI DEL PIERO
La italieni va apărea în mod normal De Rossi, care aduce acelaşi randament defensiv ca şi Ambrosini la momentul recuperărilor, dar în plus vine cu o excelentă viziune a jocului, o mai bună ştiinţă a paselor, alăturate unui şut de la distanţă fantastic şi unor apariţii surprinzătoare la fazele fixe. Societatea pe care o va forma cu Pirlo, avîndu-l pe Gatusso cÎine de pază, va fi extrem de periculoasă. Plus că împotriva noastră va intra Del Piero. O problemă mai mult. El aduce plusul de experienţă care poate fi decisiv.
{{text}}