Cu ajutorul unor ziarişti italieni apropiaţi “naţionalei” am descifrat gîndurile selecţionerului cu cîteva zeci de ore înaintea meciului cu România.
APĂRAREA
Defensiva Italiei fără Cannavaro e ca Roma fără Colosseum. Adică fără identitate, personalitate şi vigoare. În axul central, Materazzi va sări din schemă, locul lui fiind probabil luat de Panucci (35 ani). Presa speculează cu Chiellini, dar cred că Donadoni are nevoie, lîngă Barzagli, de experienţa apărătorului Romei. Pe dreapta va trece Zambrotta, acolo unde se simte mult mai bine, iar pe stînga Grosso.
CUM NE AFECTEAZĂ. Dacă fundaşii laterali italieni nu vor putea fi ţinuţi ocupaţi, aşa cum au făcut Kuyt şi Sneijder, atunci vom suferi mai mult pe benzi, deoarece şi Zambrotta, şi Grosso sînt obişnuiţi să ajute faza ofensivă. Putem specula pe centru, cu mingi lansate în spatele unei defensive care în meciul cu Olanda a jucat la peste 25 de metri de poarta lui Buffon.
MIJLOCUL
Donadoni se gîndeşte nu numai la modificări de oameni, ci şi de sistem. De Rossi e cerut cel mai vehement de toată lumea. “Cu el pe teren Pirlo ar avea mai multă libertate pentru zona de atac”, spune editorialistul Gazzettei dello Sport, Fabio Caressa. Ambrosini e jucătorul vizat să sară din schemă, pentru că Gattuso are o calitate: răutatea, agresivitatea superioară celei arătate în jocul cu Olanda.
CUM NE AFECTEAZĂ. Tripleta Chivu-Rădoi-Cociş (Codrea) va fi supusă unei presiuni mai mari decît cu Franţa, deoarece, dacă Makelele nu urca aproape deloc, iar Toulalan era cu un ochi la Mutu, acum toţi halfii italieni au contact permanent cu careul advers. Putem profita în cazul unei tranziţii pozitive rapide de spaţiul lăsat liber de mijlocaşul care ne atacă.
ATACUL
Aici Donadoni poartă în cîrcă greutatea brandului Del Piero. Cine îl recomandă?, vorba lui Dem Rădulescu. Experienţa, ultimele 30 de minute din meciul cu Olanda (cînd a creat cele 3 ocazii mari ale italienilor) şi forma fizică. Din schemă va sări Di Natale, cel mai persuasiv atacant italian în primul meci. Şi ar fi nevoie de o schimbare de sistem, cu romb în mijlocul terenului şi cu duo ofensiv Alex-Toni.
CUM NE AFECTEAZĂ. Renunţarea la Di Natale ar fi un cîştig pentru noi. Acesta pleacă din stînga şi vine în centru pe piciorul stîng al fundaşului dreapta. Aici apar probleme pentru că e ajutat de viteză. În plus, marea noastră grijă ar fi Toni, un vîrf masiv, ca Goian şi Tamaş, dar iute. El caută spaţiul din spatele fundaşilor, de unde a ratat cea mai mare ocazie cu Olanda.
Ce crede Donadoni că schimbăm noi
1. Mutu mai avansat
Tehnicianul italian e de părere că vom risca mai mult în atac. Cum? Doar în zona din stînga, unde Mutu ar fi degrevat de ceva sarcini defensive şi ar juca mai avansat. Ştie că pleacă din bandă spre ax şi se gîndeşte să-i pregătească un baraj uman format din Barzagli, mai avansat, şi fundaşul dreapta, probabil Zambrotta, plasat mai în interior.
2. Chivu regizor de joc
Stafful lui Donadoni opinează că interistul va fi principalul arc de lansare a săgeţilor române. De aceea a pregătit un plan de izolare a căpitanului nostru de restul coechipierilor, încă dinaintea momentului primirii mingii.
Unde va încerca să ne surprindă Donadoni
1. Pe centrul apărării noastre
ATENŢIE RĂDOI-CHIVU-CODREA (COCIŞ)! Luca Calamai, editorialist la Gazzetta dello Sport şi apropiat al “naţionalei”, spune că perechea de fundaşi centrali, Tamaş-Goian, e principala ţintă a italienilor. “Toni nu va avea dificultăţi să se impună contra lor. La fel de puternic fizic, el are o viteză în plus. Dacă mijlocaşii noştri reuşesc să separe linia de 3 din faţa apărării, vom pune probleme mari României”, spune Calamai.
2. Pe banda dreaptă a apărării noastre
ATENŢIE CODREA (COCIŞ) - NICOLIŢĂ - CONTRA! Jurnalistul italian speră ca squadra să speculeze şi zona noastră dreaptă. “Contra e un lateral foarte bun pe faza de atac, însă aproape inexistent la acoperire. Puţinele situaţii de atac ale Franţei au venit tocmai din zona sa. A ataca la Contra poate fi calea corectă pentru desfacerea românilor”, mai spune editorialistul Gazzettei.
{{text}}