EURO 2012

Ne calificăm şi cu două puncte!

Articol de Ionuţ Iordache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

România are şanse să ajungă în “sferturi” şi cu două remize. Important e să nu piardă azi cu Italia!

Meciul cu “macaronarii” e cru­­cial pentru elevii lui Pi­ţur­că. Trei puncte ar fi de aur, în timp ce o remiză ar păstra Ro­­mâ­nia cu şanse reale pentru a merge mai de­parte. O înfrîngere ne-ar obliga să în­vin­gem marţi Olanda, dar nici aşa nu am fi siguri de calificare.

In­te­re­sant este că ne putem califica şi cu două puncte . Va­ri­a­nta este posibilă dacă Olanda ba­te tot, iar România, Italia şi Franţa fac egal în meciurile directe. În această situaţie, toate cele trei for­maţii fac două puncte, “tricolorii” mergînd mai departe dacă Olanda o va în­vin­ge pe Franţa la o di­fe­ren­ţă mai mare decît pe România.

La fel de adevărat este că pu­tem rata “sferturile” cu 5 puncte . Dacă România şi Franţa în­ving Ita­lia şi remizează cu Olanda, atunci toate trei acumulează 5 puncte, de­partajarea făcîndu-se la golaveraj. Iar dacă elevii lui Domenech bat Ita­lia la o diferenţă mai mare decît o facem noi, atunci în “sferturi” vor merge Franţa şi Olanda!

Ar fi o premieră la europene!

Dacă România s-ar califica în “sferturile” Euro cu doar două remize, ar fi prima formaţie din istoria de 48 de ani a competiţiei ce reuşeşte acest lucru. La ultimele trei turnee finale ale CE, au mers mai departe doar echipele ce au acumulat cel puţin 4 puncte.

4 calificări are România la turneele finale ale CE, reuşind o singură dată să mergem în “sferturi”, la Euro 2000.

6 turnee finale ale CE au bifat italienii, fiind eliminaţi din grupe de 3 ori. O singură dată au cîştigat trofeul, în 1968.

“Să-i batem cu armele lor!”

Ovidiu Sabău a adus ultima victorie a României împotriva Italiei, 1-0 în martie ‘89, într-un “amical” dis­pu­tat la Sibiu: “A fost un gol im­por­tant pentru mine şi pentru «na­ţio­nală». Lucrurile s-au schimbat însă mult de atunci, fiindcă sînt alt nivel şi alt ritm”. “Moţul” crede că squa­dra de azi a lui Donadoni are, în primul rînd, probleme de motivaţie: “Au cîştigat titlul mondial, iar acum e dificil să găsească noi resorturi du­pă o asemenea perfor­man­ţă. Probabil că vom juca împo­tri­va lor cum am făcut-o cu Franţa, fiindcă asta ştie cel mai bine reprezentativa noastră. Iar italienilor nu le place să-i blochezi exact cu armele lor: să aştepţi, să provoci greşeala, să-i prinzi pe contraatac”.

“Ovrebo e corect”

UEFA l-a desemnat la centru pentru partida de astăzi cu Italia pe Tom Henning Ovrebo (foto, 42 ani). Arbitru FIFA din 1994, norvegianul a arbitrat în trei rînduri echipe româneşti, fără ca acestea să fie învinse. În 2005 a condus meciul “tricolorilor” din Macedonia (2-1) şi derby-ul Steaua - Dinamo (0-0), iar anul trecut a fluierat la partida Lazio - Dinamo (1-1), din turul III preliminar al Ligii Campionilor. “E un arbitru care lasă jocul mai liber, dar e corect. Ca dovadă, atunci a eliminat doi jucători laziali”, a spus fostul dinamovist Claudiu Niculescu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.