EURO 2012

Marco, bagă-l pe Timmer!

Articol de Andrei Vochin  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Cu excepţia celui de-al treilea portar şi a fundaşului stînga, rezervele lui Van Basten nu trebuie să ne relaxeze, ci să ne dea fiori.

Un singur lucru e clar după vi­zi­onarea antrenamentului deschis al olandezilor de pe stadionul din Lausanne. Anume că Van Basten le-a dat două-trei zile de vacanţă activă “greilor” care au calificat echipa după numai două meciuri. Meciuri în care finalistele ultimului Mondial au luat, îm­pre­u­nă, de la premianţii lui Marco nu mai puţin de 7 “ştiuci”.

Cine crede că păstrarea pe ban­­­că la jocul cu noi a vedetelor e un mare avantaj pen­tru “tri­co­lori” s-ar putea să se pă­că­­lească . Hai­deţi să aliniem un prim “11”, aşa cum îl vedea du­mi­­nică Van Basten, şi să-l dis­cu­tăm.

Portar: Ste­kelenburg. E ur­­­­ma­şul de drept al ve­teranului Van der Sar. Joacă la Ajax de cînd a­veam noi im­­pre­sia că e fa­vo­rizat de an­tre­nori în duelul cu Lobonţ. Vrea un con­­tract “afară”. S-a pre­gătit ca un ne­­bun la antre­na­men­tul des­chis.

Linia de fund: Melchiot - Hei­tinga - Bouma - De Cler. Aici pot interveni probleme. Mel­chiot apa­re într-un meci oficial du­pă o pauză destul de lungă, cau­za­tă de o accidentare, Heitinga şi Bou­ma for­mează un cuplu per­mi­siv, iar De Cler, fără piciorul stîng, ar merge în mîini. Gheata de la drep­tul e mereu la fel de cu­rată ca a­tunci cînd a fost scoasă din de­po­zit.

Mijlocaşii centrali: Pro­­­ba­bil că Engelaar, monstrul de 1,97m / 91kg, care a făcut sen­za­ţie în Olanda - Italia, va fi sin­gu­rul titular păstrat. Joacă acum la Twente. Vrea şi el un contract, da­că nu “afară”, măcar la “granzii” Ajax, Feyenoord, Eindhoven . Ală­turi de el, De Zeeuw, care a fost titular în preliminarii.

Careul de atac: Van Per­­­­­sie, Robben, pe margini, Hun­­­­telaar vîrf, Afellay în spa­te­le lui. Mai e nevoie de alte pre­zen­­­tări? Doar două detalii. Klaas Jan e urmărit de Real Madrid şi al­­te 20 de echipe, iar Afel­lay e so­cotit viitorul Van der Vaart sau Sneij­der.

Amîn­doi, aceşti puş­ti-mi­nu­ne, mi s-au pă­­rut atît de mo­ti­­­vaţi la an­tre­­­na­ment încît pri­mul a fost la un pas să sară la bătaie cu Mel­chiot de la un ba­­nal duel.

4 meciuri oficiale are Stekelenburg în “naţionala” Olandei, din care două cu România, în preliminariile Euro 2008: 0-0 la Rotterdam şi 0-1 la Constanţa

40 de goluri a marcat Huntelaar în cele 47 de meciuri jucate în sezonul 2007-2008

10 meciuri a jucat România împotriva Olandei, obţinînd o victorie şi trei remize, în timp ce batavii au 6 succese

Ce ne pregătesc

Aceasta fiind probabila dis­tri­bu­ţie, e de discutat şi modul în care Van Basten, extrem de aproape şi de atent la tot ce au făcut ai lui cu se­cunzii şi preparatorii fizici cu echi­pa secundă, a gîndit filosofia me­ciului. Presiune pe fundaşii noştri şi pe mijlocaşii centrali, certificată de pre­lungirea unui joc de 4 contra 6 într-un careu cu latura de ma­xi­mum 15 metri. Apoi, accent pe due­lu­rile unu contra unu, parte din fel­ul de a fi al fotbalistului olandez. Iar în final, o sesiune de finalizare, du­pă sprint de 10 metri, ocolirea u­nor obstacole şi şuturi de la 16-20 de metri cu ambele picioare.

Cum ne-ar putea ajuta

Se vehiculează ideea ca Olanda să ne fie nouă mumă, după ce Fran­ţei şi Italiei le-a fost ciumă. În ho­te­lul în care locuim, Morten Olsen, da­­ne­zul, îl ştiţi, nu crede decît în odih­nirea titularilor şi nimic mai mult. Din Austria, Donadoni ga­ran­tează că atît timp cît în vestiarul batav e fos­tul său coleg de la Milan, Van Bas­ten, onestitatea e asi­gu­rată. Mar­­co e, la rîndul lui, convins că, vor­ba proverbului, dacă nu laşi acum Franţa şi Italia să moară, s-ar pu­tea în semifinale să nu te lase ele să trăieşti . Dar cum s-o facă? Pe vremuri, înainte de un blat, Anescu de la Vîlcea îi punea pe ju­că­tori să urce scările stadionului pî­nă sco­teau limba. A doua zi, la meci, erau laţi. Din punctul ăsta de ve­­dere, la cît i-a întins sîmbătă pe “re­zervişti”, seamănă un pic cu fos­tul subaltern al lui Dumitru Dra­go­mir . Evident, glu­mesc. Însă, dacă ar vrea să ne facă un bine, Van Bas­ten ar putea reveni la modulul 4-3-3 în care i-am bă­tut la Con­stan­­ţa şi l-ar putea titulariza pe Tim­­mer. Cu el în poar­tă, la forma pe care a arătat-o în amicalul cu Austria (0-3 la pauză pe ieşirile lui, 4-3 la final), şi da­că şutează Mir­­cea Badea avem peste 90% şan­se să marcăm . Hai, Ro­mâ­nia!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.