EURO 2012

Va fi bine?

Articol de Andrei Niculescu   —  joi, 19 iunie 2008

Eliminarea de la Euro aduce după sine mari schimbări la francezi. În septembrie, vom întîlni o echipă remaniată şi cu alt antrenor.

Basel, 7 iunie 2008, meciul de des­chidere. Întîlnire cu Eric Bieldermann, ziarist de la L’Equipe, fin cunoscător al fotbalui român şi al celui francez. “Sînt bine, oricum mai bine decît echipa Franţei”, a răs­puns el la întrebarea, de poli­te­ţe, ce mai face.



Problemele se întrezăreau îna­in­te de a începe competiţia. Ele au explodat marţi seară, după eşecul cu Italia, sinonim cu plecarea acasă. O contraperformanţă teribilă a Franţei . Ultimul loc în grupă, un singur punct şi un singur gol mar­cat.



Viitorul miroase a schimbare, şi încă una masivă, iar Franţa va abor­da preliminariile CM 2010 com­plet restructurată.



Alt antrenor

Domenech are zilele numărate. Va fi demis, dacă nu va demisiona. El spune că, momentan, se gîn­deş­te doar la nunta cu logodnica sa Estelle Denis , realizatoarea de emi­si­uni sportive pe M6. Deja însă Deschamps a ieşit la încălzire. El va fi, cred ziariştii francezi prezenţi aici, la Euro, viitorul selecţioner.



Ce va aduce el nou e greu de spus deocamdată. Presa speră într-o mai mare deschidere, dar oamenii de rînd vor victorii.



Se vor retrage

Cele mai mari schimbări se vor petrece în lot. Deja Makelele, Cou­pet şi Thuram au anunţat că se re­trag. Ultimul, destul de jenat şi je­nant pentru cariera sa, lăsat com­plet pe dinafară cu Italia, ne­in­tro­dus nici măcar după eliminarea lui Abidal. Se crede însă că nu vor fi sin­gurii. Tot mai măcinat de ac­ci­den­tări, Vieira pare decis să se con­cen­treze doar pe echipa de club. La fel Thierry Henry, chemat să fie ata­can­tul principal al unei Bar­ce­lona ce se va despărţi de Eto’o, Ro­nal­din­ho şi Deco. Sagnol n-a zis-o, dar la cît de slab a jucat la acest Euro şi în tot sezonul, e posibil să nu se mai conteze pe el.



Tinerii la putere

Şi acum vine partea care ne in­te­re­sează în mod direct. Scăpaţi de pre­siunea “bătrînilor”, lupii tineri vor prelua puterea . Deja s-a vor­bit despre un conflict ce era să de­ge­ne­reze în bătaie între Vieira şi Evra, la finalul meciului cu Olanda de la Berna. La fel despre o ceartă vio­len­tă între Benzema şi Makelele.



Bine sau rău?

Dacă analizăm strict prin pris­ma României, există şi avantaje, şi dezavantaje. Marele atu ar fi că, pînă în septembrie, Des­champs va avea puţin timp la dis­poziţie să facă echipa să uite au­to­matismele. Dezavanta­je­le par însă mai multe şi vin din ta­len­tul ex­traordinar al lui Ri­bery, Ben­ze­ma, Nasri, Ben Arfa şi Toulalan. Ultimul, cîştigul liniei de mijloc, îl va avea alături pe Flamini, pentru care şcoala Milan va în­sem­na enorm. În apărare , în locul lui Thuram va apărea Mexes, iar în poartă, Frey are drum deschis spre titularizare.

3 iulie edata în care se va decide viitorul lui Domenech la “naţionala” Franţei

“ La noi, obiectivul tinerei generaţii e să-i ucidă pe «bătrîni». Cînd ai 20 de ani, veteranii sînt tîmpiţi”

Raymond Domenech selecţioner Franţa


“Apărare şvaiţer, mij­loc mort şi atac fan­to­mă. Sistemul catas­trofal al lui Domenech a naufragiat la Euro. Selecţionerul mai are o singură soluţie: uşa!”

France Soir cotidian francez

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.