Foarte bine plătiţi, fotbaliştii din campionatul rus nu mai pleacă la prima ofertă, ci rămîn, ajutînd “naţionala”.
La cea mai mare căutare sîmbătă seară, după Olanda - Rusia, erau ziariştii ruşi. Nebăgaţi în seamă la început, jurnaliştii din patria lui Arşavin deveniseră acum, după calificare, foarte importanţi. Şi asta pentru că erau singurii care puteau transmite mai departe gîndurile şi părerile fotbaliştilor lui Hiddink.
Să ne obişnuim: Rusia nu mai e o echipă oarecare! Se înscrie apăsat în rîndul ţărilor cu fotbal care contează. Are ce-i trebuie. Fond imens de jucători, plus o situaţie financiară din ce în ce mai bună. Mirajul plecării peste hotare nu mai e atît de mare ca în trecut. Dimpotrivă, Rusia a devenit un El Dorado, mai ales pentru fotbaliştii din spaţiul ex-socialist.
143.713 kilometri au alergat cei 14 jucători ruşi împotriva Olandei, o medie de 10,2 km.
“Cine era?”
A spus-o chiar preşedintele federaţiei moscovite, Vitaly Mutko. A cărui prezenţă în faţa presei străine are o poveste haioasă. Ieşind de la vestiare pe la zona mixtă, a fost înconjurat de jurnaliştii ruşi, cu care s-a îmbrăţişat. Sesizînd că e vorba de cineva important, ceilalţi ziarişti l-au oprit şi ei.
Au obţinut cîteva cuvinte într-o engleză aproximativă, amestecată cu limba gimnastică. După plecarea subiectului, se întrebau: “Ştiţi cine era şi ce face?”
Arşavin şi Barca
Ce a zis Mutko? Mai întîi că “Rusia e o echipă frumoasă, cu un antrenor frumos, cu suporteri frumoşi, cu un campionat frumos şi cu o ţară frumoasă”. Politically correct, nu? Partea interesantă acum vine. “Arşavin nu credeţi că ar trebui să plece spre o echipă mai mare?”. Omul s-a gîndit o clipă. “De mic, Arşavin a iubit Barcelona. Dar nu cred că Barcelona şi-l permite”. Aşteaptă cîteva secunde, pentru a vedea efectul. “Joacă la o echipă mare, care a cîştigat Cupa UEFA. E plătit bine, iar campionatul Rusiei e puternic”.
Odată mesajul transmis, “prăzidient” pleacă, lăsîndu-şi partenerii de dialog într-o clară confuzie. Cu siguranţă, toţi au dat fuga pentru a căuta salariul lui Arşavin la Zenit St. Petersburg. Ştiţi care e: 2,5 milioane de euro pe sezon.
E doar un exemplu dintre multele care explică ascensiunea Rusiei. Care, în plus, are acum şi un selecţioner fantastic. Atenţie, aşadar, la Armata Rusă!
Sînt la mijlocul sezonului
Vă veţi întreba cum menţinerea jucătorilor în campionatul intern ajută echipa naţională a Rusiei. Simplu. Avîndu-i în faţa ochilor etapă de etapă, lui Hiddink îi este foarte uşor să valorifice potenţialul fiecăruia Şi mai e un amănunt pe care puţini l-au luat în calcul. Prima ligă a Rusiei se dispută după sistemul primăvară-toamnă, astfel că internaţionalii au ajuns la Euro cu doar trei luni şi ceva de competiţie în spate, pe trendul ascendent al pregătirii lor fizice. Dacă ruşii ar fi avut mai mulţi jucători legitimaţi la echipe din Europa, s-ar fi creat un dezechilibru flagrant între ei şi cei din ţară. Nu e cazul, căci doar Saenko (foto, în alb) vine din Germania.
Citeşte articolul şi pe blogul lui Andrei Niculescu
{{text}}