Spaniolii aşteaptă un trofeu de 44 de ani, în timp ce nemţii au şase titluri în istorie, 3 europene şi 3 mondiale.
Un amănunt care ar putea fi important mîine, la Viena, în finala Euro. Motivaţia.
O simplă privire asupra palmaresului Germaniei şi Spaniei şi ne convingem cît e de mare diferenţa dintre cele două echipe măcar din acest aspect în favoarea Mannschaftului.Ceea ce trezeşte orgoliul rănit în tabăra “La Roja”.
Ibericii tot aşteaptă o performanţă la “naţională”. Au trecut 44 de ani de la primul şi singurul lor trofeu european şi 24 de la a doua şi ultima finală. “Poneii” lui Aragones sînt înfometaţi, nu vor să piardă o şansă poate unică în carieră. Vor să răzbuneînfrîngerile generaţiei lui Arconada şi Santillana ori a lui Raul şi Guardiola.
“Pregătiţi de asalt”
“Avem în faţă o ocazie istorică. Am venit la turneul final cu un gînd, să învingem, şi iată-ne aici, la Viena, pregătiţi să luăm cu asalt finala! Vrem să ducem cupa la Madrid pe 30 iunie”. Iar Cesc Fabregas nu glumeşte. La 21 de ani, nimic nu-ţi stă în cale.
În acest timp, nemţii au strîns mereu victorii. 5 finale de Euro, 7 de Mondial, 6 cîştigate în total!O istorie impresionantă! Alb-negrii sînt suprasaturaţi, le va fi foarte dificil să egaleze motivaţia spaniolilor. Şi încă un lucru. E posibil ca acest trecut extraordinar să le insufle jucătorilor lui Low o încredere exacerbată sau, din contră, să-i apese prea mult. Rezultatul ar fi însă acelaşi.
2 este numărul finalelor jucate de Spania, ambele la Euro, una cîştigată (1964, 2-1 cu URSS), una pierdută (1984, 0-2 cu Franţa)
12 finale de CE şi de CM a adunat Germania, avînd 3 trofee continentale şi 3 mondiale
19 meciuri au jucat cele două “naţionale” din 1935, nemţii învingînd de 8 ori, spaniolii de 5; în “oficiale”, raportul victoriilor e 4-1
3-1 pentru Spania este rezultatul ultimei partide directe, în amicalul disputat pe 12 februarie 2003
IDEE INEDITĂ A TRIMIŞILOR GAZETEI
Geambaşu e cu Germania, Vochin e cu Spania
Gazeta are o dilemă. Cei doi rămaşi speciali la Viena şi pentru finala de duminică nu se pot pune de acord în privinţa învingătoarei. Cristian Geambaşu are toate argumentele pentru a susţine că Germania îşi va trece în palmares al 4-lea titlu european, în vreme ce Andrei Vochin, cel care pronosticase încă din mai, într-un interviu pentru FHM, că Spania va da marea lovitură, va continua să creadă în trupa lui Luis Aragones. Confruntarea lor de idei va fi purtată atît în avancronica de mîine a partidei, cît şi în cronica marii finale de duminică. Suflet de suporter în corp de jurnalist.
Cum se montează nemţii
Pentru a-i ambiţiona pe jucătorii lui Joachim Low înaintea finalei de duminică, federaţia germană a comandat o copie a trofeului, pe care a aşezat-o pe terasa hotelului “Il Giardino” din Ascona, cartierul general al Mannschaft-ului. Apoi, federalii au postat peste tot în cantonament indicatoare către cupa-surogat cu înscrisuri de genul “Aşa ajungeţi la titlu!”.
Villa, golgeter fără să joace?
Spaniolii nu ştiu dacă pot conta în ultimul act pe David Villa (foto). Victima unei întinderi musculare la bicepşii piciorului drept, suferită cînd a executat o lovitură liberă contra ruşilor, trebuind să fie înlocuit (34), atacantul Valenciei a devenit incert. “Să forţez duminică ar fi o tîmpenie. Voi juca doar dacă nu va exista nici un risc”, a zis el optimist. Primul în topul marcatorilor, cu 4 reuşite, Villa va rămîne golgeterul Euro, deşi nu ar juca, dacă Podolski, principala ameninţare cu 3 goluri, nu va înscrie decît o dată.
“Duminică va fi meciul vieţii mele. Germania e un adversar de anvergură”
Andres Iniesta mijlocaş Spania
“Spania îşi oboseşte adversarii pasînd. Vom încerca acelaşi lucru şi duminică, deşi nemţii sînt un adversar teribil”
Luis Aragones selecţioner Spania
“Sîntem neînvinşi pînă acum. De ce n-am visa la cîştigarea trofeului?”
Joan Capdevila fundaş Spania
“Spania a demonstrat şi cu Rusia că e o echipă puternică. Are o organizare bună, pasele curg, ceea ce o face prea puţin previzibilă. Va fi extrem de dificil pentru noi”
Joachim Löw selecţioner Germania
Ballack ghinionistul
Deşi cifrele vorbesc în favoarea nemţilor, în rîndurile lor există şi un mare ghinionist: Michael Ballack (foto). Căpitanul Mannschaftului deţine un record pe care nimeni nu şi l-ar dori. A ieşit pe locul doi în nu mai puţin de 9 rînduri!Cel mai negru an: 2002. Atunci a fost în toate finalele posibile, Bundesliga, Cupa Germaniei, Liga Campionilor, Mondialul din Japonia şi Coreea de Sud, dar n-a reuşit să cîştige nici un trofeu. Acum, e aproape în aceeaşi postură. Cu Chelsea a ieşit pe doi în Premier League, în Cupa Ligii şi în Liga Campionilor. Dar dacă ia titlul continental salvează nu numai sezonul, ci învinge şi un blestem care i-a marcat pînă acum cariera.
{{text}}