Nationala

Tamaş şi Torres

Articol de Viorel Tudorache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

În timp ce generaţia lui Tamaş nu exista pe plan internaţional, “El Nino” a cîştigat titlurile europene cu selecţionatele de juniori U17 şi U19.

Spania ne-a mai dat o lecţie. A arătat Europei că atunci cînd se lucrează serios la nivel juvenil, rezultatele nu întîrzie să apară şi la seniori. Exemplul cel mai eloc­vent este eroul Fer­nan­do Torres (24 de ani), care pînă să cîştige titlul euro­pean cu “Furia roşie” a făcut furori şi la selecţiona­tele de juniori ale ţării sale.

“El Nino” ne-a fă­cut să în­­ţe­le­­gem mai bi­ne di­fe­ren­ţa dintre Spa­nia şi Ro­mânia. Torres pro­vine din aceeaşi generaţie de juniori cu Ta­maş (foto), Zicu, Ple­şan, I. Stan­cu, Surdu, A. Cristea, Roszel, Nai­din sau Alexandru Piţurcă, dar în timp ce atacan­tul lui Liverpool a cîştigat conse­cutiv două campionate euro­pe­ne, primul în 2001 cu repre­zen­tativa Under 17, iar al doilea în 2002 cu cea Under 19, speranţele Ro­mâniei se scăldau în medio­cri­tate.

Mai mult, la turneul final din 2001, Torres i-a bătut aproape de unul singur pe “tricolori” cu 3-0. In­te­resant este faptul că, la fel ca în finala lui Euro 2008 cu Ger­mania, Tor­res a în­scris me­reu golul vic­­to­riei. Şi de fie­care da­tă uni­cul, iar în 2002, chiar îm­potri­va nem­ţilor. De ase­menea, din acea genera­ţie de excep­ţie au mai ieşit Inies­ta şi Sergio Garcia.

3 jucători din selecţionata Spaniei de juniori ‘83-’84 au devenit campioni europeni de seniori în 2008: Torres, Iniesta şi Sergio Garcia.

1 fotbalist din reprezentativa de juniori ’83-’84 a făcut parte din lotul României de la Euro 2008: Gabriel Tamaş.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.