Fotbal   •   Liga 1   •   MUNCĂ ŞI DISCIPLINĂ

Maniac

Articol de Alex Nicodim (foto), Remus Răureanu   —  miercuri, 16 iulie 2008

Peseiro e înnebunit după muncă şi disciplină, trece uşor de la glume la amenzi şi păstrează o distanţă faţă de jucători





Jose Peseiro e răspunsul la întrebarea "Cum poate un fotbalist submediocru să-şi facă un nume în antrenorat?". Comportamentul de zi cu zi al portughezului îi dezvăluie secretul. Apelativul "trabajador", pe care Giovanni Becali l-a folosit pentru Esteban Vigo atunci cînd l-a adus pe spaniol la Dinamo, i se potriveşte perfect lui Peseiro. Pentru că asta face, munceşte non-stop. Pe teren, în sala video, la şedinţele cu jucătorii. Dimineaţa ajunge cu o jumătate de oră înaintea jucătorilor, o dată cu magazinerii, şi aşază pe gazon materialele care urmează să fie folosite, potriveşte milimetric popetele, măsoară cu pasul distanţele şi îşi imaginează pe teren fotbaliştii pe care apoi îi aşază cu mîna, pînă cînd ei înţeleg exact ce le cere.



E diferit de toţi



Pe Jose Peseiro nu-l poţi asemui cu nici unul dintre tehnicienii care au pregătit recent Rapidul. Nu e genul pe care să ţi-l imaginezi implicîndu-se în viaţa personală a jucătorilor, aşa cum o făcea Răzvan Lucescu, care în afara indicaţiilor tactice mai rezolva, între timp, şi probleme familiale ale fotbaliştilor, plus că-i mai ajuta şi cu bani. Nici în extrema cealaltă nu-l poţi încadra, pentru că nu cultivă o atmosferă de continuă beligeranţă, cum făcea Mircea Rednic. Faţă de Cristiano Bergodi, Peseiro e un antrenor activ, poate influenţat şi de experienţa de secund pe care a avut-o la Real Madrid. Italianul doar delega responsabilităţi, portughezul e tot timpul pe teren cu jucătorii şi se implică personal, sută la sută, în fiecare aspect al antrenamentului.



"Nu-mi trebuie casă!"



Peseiro i-a şocat pe şefii clubului înainte de plecarea în Elveţia. Contractul său cu Rapid îi dădea dreptul la o casă în Bucureşti, pe care a refuzat-o însă. "Nu am nevoie de un apartament, prefer să stau la Pro Rapid, pentru că-mi voi petrece acolo majoritatea timpului". Programul lui arată de ce antrenorul preferă biroul în detrimentul casei. Jucătorii au parte de o şedinţă de pregătire ori două zilnic, dar munca lui continuă şi după aceea. Uneori chiar pînă tîrziu în noapte. În Elveţia s-a întîmplat să-l prindă dimineaţa în sala video, urmărind antrenamente, meciuri şi analizînd programul de antrenament pentru a doua zi.



Antrenorul multimedia



Portughezul e obsedat de imagini! Filmează antrenamente, meciuri, tot. Antrenorul de portari are propria cameră video, cu care înregistrează exerciţiile goalkeeperilor. Şi ceilalţi doi secunzi, Pedro Caixinha şi Eduardinho, sînt la fel de preocupaţi de acest aspect. "Le facem jucătorilor prezentări în Power Point. Folosim poze care ilustrează diferite momente ale jocului, aşezări la fazele fixe. Uneori ei înţeleg mai bine aşa decît pe teren", explică Pedro. În Elveţia, jucătorii au avut programate zilnic şedinţe tactice. Peseiro ţine mult la comunicare. Dacă Bergodi vorbea în italiană şi se făcea greu înţeles, portughezul îl are pe Ciprian Damian, care e şi translator, şi preparator fizic. Acesta transmite indicaţiile în limba română şi redă şi gesturile principalului, pentru ca mesajul să nu se piardă. Antrenorul vorbeşte în engleză, pentru a nu le acorda vorbitorilor de portugheză, opt la număr, un statut privilegiat.



E un dur



Primul lucru pe care l-a impus Peseiro la Rapid a fost un regulament care conţine prevederi clare şi amenzi drastice. Obligaţia de a purta apărători la antrenament, punctualitatea la şedinţele de pregătire. Încălcarea lor se pedepseşte. Pe perioada cantonamentului, fotbaliştii au mai avut o restricţie: dead-line-ul pentru intrarea în camere era ora 23:30. Se mai întîmpla ca vreunul să rămînă în recepţie, singurul loc unde funcţiona conexiunea de Internet. Respectivul era trimis imediat în cameră de unul dintre secunzi.

Mai aruncă şi cîte o glumă la antrenamente, dar cel mai des e extrem de serios şi intervine dur cînd ceva nu-i convine. S-a luat tare de Perjă, care, accidentat, ieşise de pe teren fără să-i ceară voie. A reacţionat şi cînd un jucător sau altul mai bombănea pe teren: "Hei, ce e, ai vreo problemă?!".



Calm la meciuri



Peseiro din timpul meciurilor e diferit de cel de la antrenamente. Amicalele l-au ridicat rar de pe bancă, iar indicaţiile sale sînt destul de puţine. Protestează însă la deciziile arbitrilor care i se par neconforme cu realitatea. "Victoriile sînt importante şi în amicale, contează pentru moral", a repetat obsesiv după fiecare joc. Se gîndeşte şi la jucători, dar şi la el. După un campionat ratat pe final cu Panathinaikos şi un titlu de "cea mai spectaculoasă echipă pierzătoare", pe care i l-a adus lui Sporting, Peseiro nu-şi permite să eşueze şi în România.



1 milion de euro cîştigă anual Peseiro la Rapid



"Peseiro are obiective măreţe şi cred că şi le va îndeplini, pentru că şi-a făcut supertrupă! E un antrenor cu adevărat profesionist"

Daniel Pancu



"Peseiro e diferit de antrenorii români. Nu neapărat calitativ, nu vorbesc despre asta, dar are un stil cu totul şi cu totul aparte"

Cesinha



"Mister e antrenorul perfect pentru tineri. Nu face nici o diferenţă între noi, cei veniţi de la echipa a doua, şi vedetele Rapidului"

Cătălin Păun



"Peseiro va face mult bine! Vine cu o altă experienţă decît ceilalţi tehnicieni din Liga I"

Răzvan Lucescu

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.