Olimpiada 2008

Ivan Patzaichin, cel mai bun canoist român

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Ivan Patzaichin este alături de Nadia Comăneci unul dintre cei mai cunoscuţi români peste hotare. Născut pe 26 noiembrie 1949 în localitatea tulceană Mila 23, Patzaichin a reuşit în strălucita sa carieră să adune 7 medalii olimpice de la cele 5 ediţii ale Jocurilor la care a participat (Mexic 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984).

A cîştigat peste 25 de titluri de campion naţional, a fost multiplu campion balcanic, medaliat la aproape toate regatele internaţionale la care a participat. Dar cele mai mari izbînzi le-a obţinut la Jocurile Olimpice, unde a cucerit patru medalii olimpice de aur şi 3 de argint, fiind după Nadia Comăneci cel mai încununat sportiv olimpic al ţării noastre, şi s-a situat de trei ori pe locul al doilea. Palmaresul său mai însumează alte 23 de medalii obţinute la Campionatele Mondiale şi europene, dintre care 9 de aur, 4 de argint si 10 de bronz.

După prima participare la Jocurile de Vară, ediţia Mexic 1968, încheiată cu o medalie de aur la proba de canoe dublu 1.000 de metri, Ivan Patzaichin a ocupat primul loc şi la simplu patru ani mai tîrziu, însă după o cursă de calificare ce a rămas în istorie. Canoistul român s-a calificat greu în finală, sosind ultimul în seria sa după ce vîslise peste 500 de metri cu pagaia ruptă. A fost nevoit să tragă în recalificări şi în semifinale, dar curajul şi determinarea sa l-au ajutat pînă la urma să învingă.

La ediţia Moscova 1980, Patzaichin a cîştigat împreună cu Toma Simionov un nou titlu olimpic în proba de canoe dublu 1000 de metri, succes pe care l-a repetat şi la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. Singurul moment neplăcut al carierei celui mai mare canoist din istoria sportului românesc a fost întoarcerea fără nici o medalie de la Olimpiada de la Montreal 1976.

În prezent, Ivan Patzaichin este coordonatorul lotului olimpic de caiac-canoe care va participa la Olimpiada de la Beijing.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.