Superreportaje

Pardo îl avertizează pe Dani Coman: "Am venit să fiu TITULAR!"

Articol de Andrei Crăiţoiu, Cristina Negrilă  —  marţi, 22 iulie 2008

Portarul cumpărat de Rapid cu 1,5 milioane de euro s-a plimbat prin Cişmigiu alături de prietena sa şi a vorbit despre planurile lui în România

“Putem vorbi engleză, spa­nio­lă, franceză, por­tu­ghe­ză, greacă. Părinţii mei sînt basci, dar eu m-am născut în Bel­gia”. Acesta e portarul pe care l-a adus Rapid în locul lui Dani Coman. Amestec etnic, amintiri cu Messi, Ronaldinho şi Valdes. Jose Peseiro l-a ochit în Grecia, unde Pardo a fost declarat goalkeeperul numă­rul 1 al campionatului trecut, şi i-a convins pe Copos şi Taher să dea 1,5 milioane de euro pe el. Gazeta l-a dus pe Pardo în Cişmigiu, împreună cu prietena lui, Carolina. Au mîncat vată de zahăr şi au vorbit despre Coman, Rapid şi viaţa în România.

- Urko, ce ştiai despre fot­ba­­lul românesc înainte să ajungi aici?
- Nu foarte multe, dar Rapid e un nume cunoscut în Europa, am vă­zut-o jucînd. Dintre fotbaliştii români, ştiu cîţiva care s-au retras, dar rămîn nume importante: Hagi, Po­pescu, fostul căpitan al Bar­ce­lo­nei, şi Dorinel Munteanu. Dacă mă gîn­desc bine, mai ştiu şi alţii. Fot­ba­lul românesc are un nivel bun, am văzut jucători tehnici, dispuşi să se sacrifice.

- Fanii se aşteptau să te vadă la lucru în meciul cu Lyon. Ce s-a întîmplat?
- M-am sfătuit cu an­trenorul şi am decis că e mai bine să nu in­tru, sînt în urmă cu pre­gătirea, tre­buie să mă antrenez mai mult pentru a-i ajun­ge din urmă pe co­legii mei care stau foarte bine la ca­pitolul pregătire fizică. Eu am de recu­pe­rat, ei s-au pus la punct în canto­namentul din Elveţia. Dar nu-i nici o problemă, puţin cîte puţin o să fiu în cea mai bună formă, pentru că am venit aici să-mi cîştig locul de titular, iar săptămîna aceasta voi deveni apt sută la sută.

“Am venit pentru Peseiro”
- Ai avut alte două oferte ten­­tante, de la Olympiakos şi De­portivo la Coruna. De ce ai ales Rapidul?
- Pentru că ştiam că echipa este antrenată de Jose Peseiro. Îl cunosc foarte bine din perioada în care a antrenat-o pe Panathi­nai­kos, e un personaj foarte important în fotbal. Impresarul meu a venit la mine, mi-a spus că antrenorul mă doreşte, mi-a vorbit despre Rapid şi mi-a prezentat un proiect care m-a atras imediat, aşa că am decis să vin să-mi cîştig locul de titular! Nu-mi e frică de Coman, niciodată nu m-am temut de vreun concurent pe la echipele la care am evoluat.

- Dacă ar fi să compari fot­balul spaniol cu cel grec, care ar fi diferenţele?
- Fotbalul spaniol este com­pe­­titiv, agresiv chiar, seamănă cu cel italian ca spectaculozitate. În Grecia se pune accent mai mare pe tehnică, dar jocul din Spa­nia e la un nivel clar mai ridicat.

300.000 DE EURO e salariul anual al lui Pardo. Coman cîştigă 180.000 de euro

- Cum te înţelegi cu Coman?
- Cu toţi portarii de la echipele la care am fost m-am înţeles foarte bine, nu ştiu de ce se comentează atît pe tema concurenţei dintre noi. El vrea să fie titular, eu vreau la fel, dar asta nu ne împiedică să fim amici. Eu o să lupt pentru a fi cel mai bun, ăsta e motivul pentru care am venit aici, am ceva de de­monstrat şi muncesc pentru asta!

Coleg cu Messi un sezon
- Ce impresie ţi-au lăsat su­por­terii Rapidului la prima vedere?
- Am întîlnit un public cald, care ştie să fie alături de echipă în momentele esenţiale, fanii ştiu să îşi arate susţinerea la greu, sînt extraordinari!

- Ai o echipă preferată din Spania?
- Îmi plac echipele care joacă un fotbal de calitate, nu pot spune că prefer o formaţie sau alta. Ca tra­diţie, în familia mea toată lu­mea ţine cu Athletic Bilbao, dar eu de cînd eram mic simpatizam Bar­celona. După aceea am şi jucat acolo.

11 STRĂINI sînt în lotul Rapidului. Pardo e singurul spaniol, alături de un muntenegrean, un camerunez, cinci brazilieni şi trei portughezi

- Care sînt primele amintiri care-ţi vin în minte legate de perioada Barcelo­na?
- Au fost nişte ani frumoşi, cu Messi chiar am jucat timp de un sezon. M-am antrenat alături de nume mari ca Ronaldinho sau Puyol. Cu Valdes m-am înţeles foarte bine, e un băiat extraordinar, am jucat multă vreme împreună.

- Cu cine ţi-ar plăcea să faci schimb de tricouri?
- Hmm, cu nimeni!Îmi pla­ce să-mi păstrez tricourile de joc.

Anderlecht, Barcelona, Iraklis
- Care crezi că e cel mai dificil lucru în viaţa unui fot­balist?
- Nu cred că putem vorbi despre lucruri dificile. E adevărat că ne antrenăm mult, mai stăm prin cantonamente, dar avem şansa de a face ce ne place. Eu joc fotbal şi o fac cu plăcere. E totuşi greu să fii mereu în centrul atenţiei oameni­lor, trebuie să fii un exemplu, n-ai voie să calci strîmb.

- De ce anume îţi este teamă?
- Nu mă tem de nimic, prefer să înfrunt totul cu mult calm. Rar mi se întîmplă să mă enervez.

- Care a fost persoana cea mai importantă pentru cariera ta?
- Părinţii mei m-au dus la fot­bal la 4 ani. Sînt născut în Belgia, iar de la 11 ani am jucat la An­der­lecht. La 16 ani am ajuns la Bar­ce­lona B, unde am rămas pînă vara trecută, cînd am plecat la Iraklis Sa­lo­nic. Am avut întotdeauna spri­jinul familiei şi al iubitei mele. Alte per­soa­­ne im­portante? Fratele meu, Ar­­kaitz, m-a ajutat mereu cu sfa­turi şi îi sînt recunoscător. Cîţiva prie­­teni apropiaţi şi mai ales Caro­lina, iubita mea.

- Cum te-ai caracteriza în trei cuvinte?
- Prefer să-i las pe oameni să mă cunoască şi să facă ei asta.
Carolina, prietena lui Urko, intervine: E o persoană foarte bu­nă, un profesionist şi este foarte ambiţios.

»PARDO PE SCURT
CEL MAI MARE VIS: “Să fiu fericit”
CUM SE VEDE PESTE 10 ANI: “Căsătorit şi fericit, alături de doi copii. Ăsta e cel mai important lucru pentru noi, să fim fericiţi, iar cînd iubeşti şi esti iubit nu poţi fi altfel”
CUM ÎŞI PETRECE TIMPUL LIBER: “Cu iubita mea şi cu Mono, cîinele nostru. Dacă ei sînt alături de mine, nu mai am nevoie de nimic”.
MÎNCAREA PREFERATĂ: “Nu sînt pretenţios, mănînc orice, dar mai ales mîncare gătită acasă de iubita mea, care e o bucătăreasă foarte bună”

“Zidane a fost maestrul fotbalului, o figură mare de tot a fotbalului. Dar n-aş repeta faza în care l-a lovit pe Materazzi, sînt prea calm ca să lovesc pe cineva!”
URKO PARDO

“Am înţeles că Dani Coman chiar a avut oferte din Spania la un moment dat. Nu mă miră, pentru că e foarte bun. Eu nu mă tem de el, am venit să apăr!”
URKO PARDO

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.