Ciclism

De legendă

Articol de Roxana Fleşeru  —  joi, 24 iulie 2008

Rutierii au urcat ieri pe L'Alpe d'Huez, unul dintre vîrfurile care a fost martor la multe etape din Le Tour

Pe L'Alpe d'Huez miroase puternic a parfum de Turul Franţei. Pentru a douăzeci şi şasea oară şoseaua gri de pe vîrf a fost martora unei sosiri din Marea Buclă. Locul, atît de drag lui Lance Armstrong, cîştigător de şapte ori al turului, i-a surîs de data aceasta lui Carlos Sastre (CSC). El s-a impus după treizeci de ani de pauză de triumf spaniol pe L'Alpe d'Huez. Rutierul de la CSC a avut timp să-şi închidă tricoul înainte de a trece linia de sosire. De azi el va purta altul, cel galben, de lider.

Dar Sastre n-a luptat de unul singur printre nori. În spatele său, fraţii Schlek i-au ţinut în frîu pe ceilalţi pretendenţi la victoria finală de la Paris. Fiecare atac a fost contracarat de cei doi luxemburghezi, în favoarea spaniolului care i-a depăşit cu peste două minute pe Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) şi pe Andy Schlek (CSC). În clasamentul general, Sastre are un minut şi douăzeci şi patru de secunde în faţa celui care a purtat ieri tricoul galben, Andy Schlek, şi un minut şi treizeci şi trei de secunde în faţa austriacului Bernhard Kohl. "Este un vis devenit realitate. Vreau să mă bucur de acest moment", a spus spaniolul în vîrstă de 33 de ani.
Pînă să fie îmbătaţi de mireasma puternică de pe L'Alpe d'Huez, rutierii rămăşi în cursă au avut de străbătut 210,5 kilometri, care au început să curgă sub roţi din Embrun. Încălzirea picioarelor s-a făcut pe căţărarea de categoria a treia Saint-Marguerite. Au urmat vîrfurile speciale Col du Galibier (2.645), cel mai înalt punct al etapei, şi Col de la Croix du Fer. Dar bătălia decisivă s-a dat tot pe bătrînul L'Alpe d'Huez.

Plutonul respiră
Cicliştii vor avea o viaţă mai uşoară în etapa a optsprezecea. După două runde de munte infernale, căţărările din această etapă sînt de categorie inferioară. Azi vor fi 196,5 kilometri înghiţiţi de rutieri între Bourg d'Oisans şi Saint-Etienne. Primii cinci ciclişti din clasamentul general aşteaptă acum contratimpul de sîmbătă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.