Sporturi   •   Olimpiada 2008   •   4 ZILE MAI SÎNT PÎNĂ LA JOCURILE OLIMPICE

Zidul marilor speranţe

Articol de Marian Ursescu, Luminiţa Paul, Cristi Preda (foto)   —  luni, 04 august 2008

Cîţiva dintre olimpicii României au vizitat ieri Marele Zid Chinezesc, una dintre cele mai impresionante construcţii din lume



S-au trezit cu noaptea în cap, dar nu pentru a merge la bazele de pregătire. Obţinuseră permisiunea tehnicienilor ca să renunţe la antrenamentul de dimineaţă şi să viziteze Marele Zid, cea mai importantă atracţie turistică din China. "Abia aştept să-l văd. Întotdeauna am visat să ajung în China şi să urc pe zid", a declarat în autocar Ionela Tîrlea, vicecampioana olimpică de la Atena în proba de 400 de metri garduri.

În cei 60 de kilometri din Satul Olimpic pînă la locul de destinaţie, românii parcă nu mai aveau răbdare. Triplusaltista Adelina Gavrilă, suliţaşa Felicia Ţilea, alergătoarea de la 400 de metri Angela Moroşanu, săritoarea în lungime Viorica Ţigău, înotătorul Ioan Gherghel, dar şi boxerii Ionuţ Gheorghe şi Georgian Popescu au stat permanent cu ochii pe geamul autocarului. "Uite, se vede!", a anunţat Moroşanu. Ultimele indicaţii la baza Zidului şi trei ore la dispoziţie pentru a se întoarce exact de unde au plecat.



"Vai, cît e de urcat! Facem un antrenament bun aici", s-a minunat Adelina. Românii au pornit însă repede spre vîrf. Nu s-au oprit decît atunci cînd alţi turişti, marea majoritate asiatici, i-au rugat să facă o poză cu ei. Cea mai solicitată a fost Angela Moroşanu căreia, în învălmăşeală, i s-a rupt şi o bretea de la rochie. "Uite, făceam striptease fără să vreau", a glumit atleta. "Fetelor, urcăm aşa cam o oră şi apoi ne întoarcem!", a anunţat Tîrlea.



După un ceas de urcat, sportivilor nu le venea să creadă cît de departe ajunseseră. "E atît de frumos! Am auzit că dacă îţi pui o dorinţă aici, la Zid, ţi se îndeplineşte. Mi-am pus şi eu una, dar e secret", a declarat Ionela. "Şi eu m-am gîndit la ceva cînd am pus piciorul pe zid. Sper să mi se îndeplinească", a adăugat Ţigău.



Timpul a trecut repede, mai repede decît şi-au închipuit. Românii au fost nevoiţi să se întoarcă. Şi-au făcut însă o promisiune. Se vor întoarce şi vor urca şi mai sus, ca să facă poze cu medaliile.



Istoria Marelui Zid

Primele secţiuni din Zid au fost construite încă din secolul 5 înainte de Christos, dar acestea au fost distruse. Reconstrucţia a început în secolul XIV, în timpul Dinastiei Ming, care a vrut să oprească atacurile nomade venite din nord. Marele Zid Chinezesc se întinde pe o distanţă de aproximativ 6.400 de kilometri. Se spune că între două şi trei milioane de chinezi au murit în timpul ridicării Zidului. Nu există nici o hartă care să prezinte întreaga construcţie, încă un semn al complexităţii acestei structuri arhitectonice. Contrar legendelor, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe lună. Impresionant ca lungime, înălţimea maximă a acestuia este de doar 9,1 metri.

La cumpărături de umbrele

Ca să-şi tragă sufletul după ce au coborît de pe Zid, dar şi să se adăpostească de căldura sufocantă, românii au intrat apoi în magazinele de suveniruri. Atletele şi-au luat umbrele lucrate manual, ca să le apere de soare, statuete din jad, dar şi bijuterii, tricouri şi albume cu istoria Zidului. "Uite ce frumos îmi stă cu umbrela asta!", a spus Angela Moroşanu, care a făcut pe manechinul prin parcarea din faţa magazinului. Apoi, Ionela Tîrlea şi Adelina Gavrilă i s-au alăturat, pozînd cu umbrelele cumpărate.

5 euro costă intrarea la Marele Zid Chinezesc, dar sportivii acreditaţi la Olimpiadă au intrarea liberă



62.000 de oameni vizitează zilnic Zidul. Pe perioada Olimpiadei însă, cifrele vor creşte semnificativ

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.