Atît de tare crede Marian Oprea că va fi finala de triplusalt, programată azi
Vicecampionul olimpic de la Atena face cîţiva paşi din camera sa pînă în biroul COSR. "Aici stau eu, la parter. Sînt ca portarul, notez la ce oră ies toţi şi la cît se întorc", glumeşte atletul. Vrea să citească ziarele româneşti pe net, apoi caută informaţii despre semifinalele la 110 metri garduri şi la 200 de metri. Începe să povestească despre cum au curs calificările în proba sa. "S-au petrecut un pic altfel decît m-aş fi aşteptat. Tensiune în plus, adrenalină. Cît să-i stresez pe cei din tribună, pe antrenoare... Rar mi s-a întîmplat să depăşesc prima săritură, a doua n-a prea ieşit cum trebuie, dar nu-mi făceam griji că nu pot sări 17,10, cît era baremul. Dacă ar fi fost 17,30, era altceva. A trebuit doar să fiu ceva mai atent", spune Marian.
Crede că va fi o finală extrem de tare. "Mulţi şi-au făcut în calificări cel mai bun rezultat al lor de anul acesta şi s-ar putea să nu-l mai repete. Chiar şi aşa însă, ca să ai certitudine la medalie, ar trebui să sari 17,50 ", apreciază Oprea. Nu se teme de nici un adversar. "Îi cunosc pe toţi foarte bine, ştiu ce poate fiecare. Important e să pot eu! Un rezultat bun e singura metodă de a aspira la un loc de frunte. Am sărit bine în ultimul timp, am reuşit să revin la un nivel competitiv. Piciorul e aşa cum e, la fel, n-o să mă refac prea curînd la sută la sută". Strategie de concurs? Aceeaşi dintotdeauna. "Voi încerca să sar tare din prima. Şi pentru că aşa îmi convine, dar şi fiindcă, din cauza piciorului, mi-e greu să fac şase sărituri la vîrf", explică Marian.
Îi place stadionul
A văzut şi a concurat pe multe stadioane şi crede că, într-o anumită măsură, toate sînt la fel. "Dacă ne gîndim însă la dimensiuni şi la formă, la design, acesta e unic în felul său. Extraordinar", spune despre Cuibul de pasăre. "Condiţiile sînt excelente, organizarea la fel, programul e bine aşezat. Finala va fi la ora 20:25, cea de aici. Căldura nu va fi prea mare. În premieră, au fost două zile de pauză între calificări şi finală. E foarte bine, din punctul meu de vedere!", spune Marian. El a mai fost impresionat de ceva: că tribunele sînt pline la orice oră. "Nu contează ce competiţie e, că sînt serii, că sînt finale. 80.000-90.000 de oameni sînt mereu acolo. Dacă te aştepţi să se umple o sală, la un stadion întreg e mai greu. Şi totuşi spectatori sînt, şi la sosirea de la maraton era full, deşi după nu mai era programat nimic".
Fără superstiţii
În ziua dinaintea finalei, Marian şi-a făcut programul obişnuit. "Antrenament, pe stadionul de încălzire, cel de lîngă Cuib. Masă, somn, recuperare. O să dorm cît mai mult. Îmi face bine", explică atletul. Superstiţii? Nu are aşa ceva. "De ce să-mi complic viaţa cu lucruri care nu ţin de mine? Va trebui să sar şi atît. Nu contează dacă am un tricou sau altul, dacă am păşit cu dreptul sau am călcat ori nu pe linie", se amuză el.
17,17 metri este rezultatul reuşit de Oprea în calificările olimpice de la triplusalt
17,28 metri măsoară cea mai bună săritură realizată de român în acest sezon
17,81 metri a sărit cel mai mult în carieră Marian, la Lausanne, în 2005
Sporturi • Olimpiada 2008 • ULTIMA ŞANSĂ LA PODIUM LA ATLETISM
17,50 metri pentru o medalie
Articol de Marian Ursescu, Luminiţa Paul, Cristi Preda (foto) — joi, 21 august 2008
{{text}}