International   •   Europa League   •   ANALIZĂ AMĂNUNŢITĂ

ADVERSAR UEFA / Vfl Wolfsburg: găuri în apărare, explozivi în atac

Articol de Gazeta Sporturilor   —  joi, 04 septembrie 2008

Analiza unei echipe după un singur joc este de puţine ori elocventa, dar Wolfsburg-ul ne-a arătat deja cam cât de mult trebuie să se teamă Rapidul de nemţi. Urmăriţi mai jos o amplă prezentare a echipei pentru care a jucat şi Dorinel Munteanu, viitoarea adversară a "vişiniilor" în turul I al Cupei UEFA.



Wolfsburg nu are deloc o istorie fotbalistică impresionantă. Clubul "alb-verzilor" s-a zbătut în Zweite Bundesliga ani la rândul, căzând chiar în liga a treia la începutul anilor '90! Odata cu anul 1995, Vfl avea să-şi câştige respectul în Germania.

După o finală de Cupă pierdută clar în faţa Borussiei Mönchengladbach (0-3), Wolfsburg a reuşit să promoveze în primul eşalon doi ani mai târziu. Lumea fotbalului german a fost circumspecta în acele momente, anticipând o retrogradare imediată a "lupilor". Wolfsburg a ţinut să-i contrazică însă pe sceptici, reuşind să se menţina constant în 1.Bundesliga după acea promovare.



Istoria modernă a clubului



Vfl a devenit o echipă clasică de mijlocul clasamentului, calificându-se în Cupa UEFA Intertoto de nu mai puţin de 4 ori în 5 sezoane: 2000, 2001, 2003, 2004. În 2003 au ajuns până în finală, dar italienii de la Perugia au reuşit să-i elimine pe germani. Parcursul lui Wolfsburg în campionat între 1999 si 2005 a fost următorul:



1999-00 Bundesliga locul 7

2000-01 Bundesliga locul 9

2001-02 Bundesliga locul 10

2002-03 Bundesliga locul 8

2003-04 Bundesliga locul 10

2004-05 Bundesliga locul 9




După sezonul 2004-2005, la Wolfsburg s-a produs un declic. Ei au încheiat sezonul în Bundesliga doar pe locul 15, fiind foarte aproape de retrogradare! În vara imediat următoare, Vfl a făcut o serie de achiziţii impresionante (precum argentinianul D'Alessandro, vândut repede apoi), dar rezultatele au fost nule: din nou locul 15, la un pas de 2.Bundesliga.



Acel sezon 2005/2006 a fost unul de infarct pentru suporterii de pe Volkswagen-Arena. Wolfsburg s-a salvat de la retrogradare în ultima etapă, dupa un meci dramatic cu Kaiserslautern.



În ultima rundă a sezonului, 'Lautern vizita Wolfsburg-ul. În tur, "Diavolii" câştigaseră cu 3-2 iar lupta pentru rămânerea în prima divizie era crâncenă. Situaţia în clasament era următoarea: Vfl pe locul 15 (33 puncte), primul peste linie, Kaiserslautern pe 16 (32 puncte), în zona retrogradării.

Oaspeţii au deschis scorul în minutul 20, prin Altintop, părând să condamne Wolfsburg-ul la a doua ligă. Cu toate acestea, Cedric Makiadi şi Diego Klimowicz au făcut ca scorul să devină 2-1 pentru amfitrioni, trimiţându-şi fanii în extaz. Marcel Ziemer a egalat la 2 în minutul 88, readucând speranţele echipei antrenate de Wolfgang Wolf. "Lupii" au rezistat eroic până la final, această remiza 2-2 păstrându-i în Bundesliga şi în sezonul următor.

Kaiserslautern a retrogradat după acel meci în care avea nevoie doar de victorie, iar ironia sorţii a ieşit iarăşi la iveală în fotbal: Wolfgang Wolf, antrenorul care nu a reuşit să-i salveze pe oaspeţi, este nimeni altul decât eruoul lui Wolfsburg în sezonul 1997/1998. El a preluat atunci echipa saxonă într-o situaţie disperată, obţinând 3 victorii în ultimele 4 etape şi reuşind clasarea pe un nesperat loc 14!



Sentinţa sa în sezoul 2005/2006 a fost semnată chiar de către echipa pentru care a scris istorie la prima participare a acesteia în Bundesliga.



A urmat apoi pentru Wolfsburg un nou loc 15, salvarea de la retrogradare fiind obţinuta din nou pe final de campionat. De această dată, perdantele s-au numit Mainz şi Alemmania Aachen.



Boom al performanţei pentru Vfl Wolfsburg



Sezonul 2007/2008 a venit ca un şoc pentru "alb-verzi". O clasare excelentă pe locul 5 le-a oferit acestora şansa de a juca în Cupa UEFA, unde primul obstacol întâlnit se numeşte "Rapid Bucureşti". Cum se prezintă însă echipa de astăzi a nemţilor?



'Deloc strălucit' ar putea fi răspunsul la prima vedere :) . Noul antrenor, Felix Magath, propune o echipă foarte ofensivă, dar care are mari carenţe în defensivă. Magath este fără îndoiala un antrenor şcolit în filosofia atacului. A stat pe banca lui Bayern între 2004 şi 2007, cu care a reuşit următoarele rezultate în campionat:



Sezonul 2004/2005: locul 1, 77 de puncte (diferenţă de 14 până la locul 2), golaveraj 75:33. Aşadar, o medie de peste două goluri înscrise pe meci.

Sezonul 2005/2006: locul 1, 75 de puncte, golaveraj 67:32. Din nou, o medie de aproape două goluri pe meci înscrise de echipa sa.

Sezonul 2006/2007: capăt de linie pentru Magath la Bayern. Bavarezii au încheiat pe un dezamăgitor loc 4, titlul a mers la Stuttgart (echipa pentru care Magath a lucrat 4 ani), iar cifrele munchenezilor n-au fost deloc strălucite: 10 înfrângeri în 34 de etape, doar 55 de goluri marcate, nu mai puţin de 40 primite şi doar 60 de puncte câştigate.



Şefii lui Wolfsburg s-au gândit că Magath este garanţia succesului pentru o echipă care a investit mult în ultimii ani, dar care paradoxal a obţinut rezultate mai modeste decât la momentul promovării din urmă cu 11 sezoane :) .

Magath a făcut nu mai puţin de 13 transferuri, aducând însă puţini jucători cunoscuţi publicului larg. Printre aceştia s-au aflat doar Cristian Zaccardo şi Andrea Barzagli (de la Palermo), Zvjezdan Misimović (de la 1. FC Nürnberg) şi Vlad Munteanu (de la Auxerre).

Au plecat în schimb 14 fotbalişti, cei care au obţinut doar două locuri 15 consecutive în Bundesliga, mult prea puţin pentru ambiţiile lui Wolfsburg. Astfel, au fost îndepărtaţi Quiroga, Van der Hayden, Makiadi, Boakye, Sergiu Radu, Marcelinho sau Ljuboja :O.



Lotul actual al "Lupilor"

Portari: Diego Benaglio, Patrick Platins, Marwin Hitz, André Lenz.

Fundaşi: Cristian Zaccardo, Rodrigo Alvim, Marcel Schäfer, Ricardo Costa, Jan Šimůnek, Alexander Madlung, Sascha Riether, Andrea Barzagli, Bernd Korzynietz.

Mijlocaşi: Josué, Zvjezdan Misimović, Makoto Hasebe, Jonathan Santana, Daniel Adlung, Jacek Krzynówek, Vlad Munteanu, Kevin Wolze, Christian Gentner.

Atacanţi: Edin Džeko, Caiuby, Mahir Sağlık, Grafite, Ashkan Dejagah, Alexander Esswein.



Wolfsburg are un lot extrem de bine pus la punct din punct de vedere numeric, dar şi valoric. Cu toate acestea, schimbările masive din cadrul echipei şi-au spus cuvantul în ultima partidă de campionat, omogenitatea reprezenând o problemă pentru aceştia: 2-2 pe teren propriu cu Eintracht Frankfurt, o echipă de mijlocul clasamentului în Germania.



Magath a trimis în teren o formulă interesantă, într-un modul tactic extrem de elastic: 4-3-1-2. Acesta devenea pe faza de apărare 5-3-2, iar în faza de atac se transforma rapid într-un 4-3-3.



Primul 11: Lenz - Schäfer, Barzagli, Costa, Riether - Gentner, Josue, Dejagah - Misimovic - Dzeko, Grafite.




Cheia jocului la Wolfsburg? Mijlocaşii centrali Josue şi Misimovic.
Primul are un rol defensiv, fiind plasat în faţa apărării. Al doilea, marcator pe Giuleşti în acel Rapid - Nurnberg 2-2 din sezonul trecut, are un rol extrem de ofensiv, susţinând puternicul atac format din Dzeko şi Grafite.

A surprins în prima etapă lipsa din teren a lui Zaccardo, fundaşul italian venit din Serie A în această vară. Magath însă nu a fost deloc mulţumit de randamentul apărării, dovada fiind faptul că a schimbat doi fundaşi în acest meci (Schäfer si Costa).

În condiţiile în care oaspeţii au început cu un sistem 4-5-1 defensiv, a surprins faptul că aceştia au marcat de două ori pe Volkswagen Arena. Amanatidis a deschis scorul pentru Eintracht în minutul 22, dar Grafite a egalat după un penalty acordat extrem de uşor în minutul 27. Dejagah a adus gazdele în avantaj imediat după pauză, dar o nesincronizare gravă în apărare a produs dezastrul pentru Vfl: 2-2 în minutul 84, marcator Toski.



Statistici dezamăgitoare



Wolfsburg a ţinut balonul în posesia sa doar 39,4% din meci! Oaspeţii au avut o posesie incredibilă de 60,6%, reuşind şi cele mai multe pase bune dintre cele două formaţii: 328, faţă de cele doar 201 ale gazdelor. În rest, statistici echilibrate: 15-14 raportul şuturilor, 4-4 şuturile pe poartă, 20-27 faulturile, 3-2 la offsideuri, 2-2 la cartonaşe galbene, 25-19 tacklingurile, 44-45 pasele greşite.



Ce concluzii se pot trage?



Wolfsburg-ul încă nu se regăseşte, având mari probleme cu jocul de pase.
Echipa este dispusă într-un sistem ofensiv, dar apărarea este ezitanta şi Magath încă nu ştie care este soluţia optimă. Nu au aparut ca titulari încă Zaccardo şi Madlung, dar este foarte posibil să-i vedem pe aceştia în viitorul apropiat în defensiva nemţilor. Având în vedere faptul că mingea n-a prea stat la ei în acest meci, e greu de catalogat per-total prestaţia celor de la Wolfsburg, dar Rapidul pleacă din start cu un mare avantaj: jocul bun de pase al baieţilor lui Peseiro ;) .

Un amănunt interesant: cuplul Dzeko - Grafite e expediat 9 şuturi spre poarta lui Nikolov, cei doi reprezentând principala ameninţare pentru români. Misimovic în schimb nu a şutat nici măcar o dată!



Vedetele lui Wolfsburg




Nu sunt multe, dar pot fi decisive. În primul rand, fundaşii italieni Zaccardo şi Barzagli, selecţionati şi în naţională de câteva ori, pot fi nişte adversari de temut. Faptul că cei doi au jucat împreună la Palermo este un argument forte pentru ei, problemele de omogenizare neintrând practic în discuţie aici. Zaccardo evoluează pe banda dreaptă a apărării, aportul său ofensiv nefiind însă extraordinar. Rivalul său pe post, Riether, îşi aduce contribuţia şi în atac, dar s-ar putea să nu fie la fel de bun în apărare precum peninsularul. Barzagli a jucat un meci la Euro 2008 ca titular, când Italia a pierdut fără drept de apel în faţa Olandei. Fotbalistul de 27 de ani este înalt şi puternic (1.86 metri), dar are uneori probleme în duelurile bazate pe viteză. Una peste alta, "macaronarii" vor fi doi jucători extrem de greu de depăşit pentru Rapid.



Alexander Madlung
este un fundaş cu care giuleştenii s-au mai întâlnit în 2006. Atunci, acesta evolua pentru Hertha Berlin, iar Rapid s-a impus lejer în cele doua manşe de Cupă UEFA, Madlung nereuşind să se evidenţieze decât printr-un joc de cap foarte bun. Atenţie! Neamtul urcă foarte des la fazele fixe, reuşind să marcheze după cornere sau lovituri libere. Statura sa de 1.94 metri îl recomanda drept un fundaş solid, pentru care duelurile aeriene nu sunt deloc o problemă. Un alt fundaş valoros al nemţilor este Ricardo Costa, cel care a îmbrăcat tricoul naţionalei lusitane la Cupa Mondiala din 2006. Acesta a evoluat la FC Porto sub comanda lui Jose Mourinho, părând a avea lecţia defensivei foarte bine învăţată :) .



În linia de mijloc îl găsim la închidere pe Josue, căpitanul echipei, un brazilian de doar 1.70 metri. Josue are un joc extrem de precis, din piciorul său plecând majoritatea acţiunilor de atac ale lui Wolfsburg. El s-a transferat în Bundesliga de la Sao Paolo, strângând şi 17 selecţii în naţionala "auri-verde"! Evident, principala sa lacună o reprezinta fizicul, duelurile 1 la 1 fiind rareori câştigate de şeptarul lui Vfl.



Zvjezdan Misimović
este un mijlocaş ofensiv clasic, venit de la Nurnberg în vară. Iarăşi, Rapidul îl cunoaşte bine pe neamţul de origine bosniacă. La cei 1.80 metri ai săi, Misimović este un jucător puternic, rapid, a cărui principală calitate este şutul extrem de precis. Mijlocaşul (care poate evolua şi pe postul de atacant) are o tehnică foarte bună, reuşind să marcheze în sezonul trecut nu mai puţin de 10 goluri în campionat pentru Nurnberg. Decarul lui Wolfsburg a evoluat şi în naţionala Bosniei de 33 de ori, înscriind 9 goluri.



Atacul Dzeko - Grafite este letal.
Primul este un bosniac de 1.92 metri, care a marcat de 8 ori în 27 de meciuri pentru Vfl. El a venit în 2007 de la Teplice, impunându-se prin forţa şi înălţimea sa, dar şi prin surprinzătoarele execuţii tehnice. Magath a spus despre el: "Este atacantul de care are nevoie orice echipă; nu este egoist, loveşte excelent mingea şi cu capul si cu piciorul, gândeşte foarte repede fazele când primeşte balonul..." :O .



Daca Dzeko aduce forţa, Grafite vine cu fineţea. A schimbat 9 echipe în 9 sezoane de-a lungul carierei, dar pare că şi-a găsit locul la Wolfsburg. A marcat de 11 ori în 24 de meciuri pentru nemţi, el evidenţiindu-se în Ligue 1, sub tricoul lui Le Mans. Campionatul Frantei este unul în care defensivele cu greu se lasă bătute, iar Grafite a învăţat "tainele meseriei" timp de două sezoane petrecute acolo. Abil cu mingea la picior, rapid când vine vorba de ruperi de ritm, dar şi extrem de puternic în duelurile aeriene, brazilianul reprezinta pericolul numărul 1 pentru poarta rapidistă. Principalul lucru ce i se reproşeaza lui Grafite este faptul că iese uneori din joc, având momente "moarte". Executiile sale însă pot decide un meci în favoarea "alb-verzilor".



Al treilea atacant de valoare din lotul lui Wolfsburg este iranianul Ashkan Dejagah, un vîrf care a jucat de 31 de ori în sezonul trecut. El evoluează acum pe postul de mijlocaş dreapta, reuşind să marcheze un gol în chiar prima etapă a Bundesligii!



Cine mai poate pune probleme?




În primul rând, Felix Magath. Antrenor experimentat, cu meciuri disuptate în Liga Campionilor, Magath are suficienţi aşi în mânecă astfel încât să nu se lase surprins de prea multe ori. :S Aceşti aşi din mîneca sunt jucătorii din "linia a doua", fotbaliştii de pe bancă ce pot oricând intra pe teren cu un aport decisiv în favoarea echipei lor.



Merită menţionaţi următorii:

- Jacek Krzynówek, un mijlocaş de bandă rapid, care are o armă letală: şutul sau puternic şi extrem de precis cu care a terorizat portarii din Bundesliga până acum.

- Vlad Munteanu, fostul fotbalist al lui Dinamo, un jucător care are o cotă destul de bună în Germania şi care a fost un pasator decisv costant în perioada petrecută la Cottbus.

- Mahir Sağlık este un atacant turc născut în Paderborn, care a impresionat în sezonul trecut sub tricoul lui Wuppertaler SV. El a înscris de nu mai puţin de 27 de ori în 34 de partide, având ca atuuri viteza şi driblingul.

- În fine, Caiuby, un atacant brazilian de mare viitor în care Magath îşi pune speranţele în noul sezon. Nemţii de la VfL Wolfsburg au reuşit să obţină semnătura atacantului brazilian de 20 de ani de la Sao Caetano. Fotbalistul a semnat un contract pe cinci ani cu formaţia germană, care a plătit suma de 2,5 milioane de euro pentru el. Tehnicianul "Lupilor" i-a făcut o scurtă caracterizare lui Caiuby:



"E un fotbalist tînăr, cu mult potenţial, este rapid dar totodată şi puternic în duelurile aeriene. Poate şuta cu ambele picioare şi nu cred că mai e nevoie să spun că e tehnic pentru că este brazilian". :O



Un amănunt de care giuleştenii trebuie să tină cont: Wolfsburg joacă pe o arenă de 30.000 de locuri, unde atmosfera este mai mereu infernală. Rapidul a simţit pe pielea ei ce înseamnă un meci în Germania, vizitând Stuttgartul (unde a pierdut), Hamburgul (iarăşi înfrângere), Berlinul (victorie grea) şi Nurnbergul (remiză chinuită). Cum tribunele sunt foarte aproape de gazon - din nou această teorie sâcâitoare :D - aversiunea fanilor nemţi ar putea fi copleşitoare pentru bucureşteni.

Apoi, nu trebuie uitată forţa financiară extraordinară a clubului sponsorizat de Volkswagen. Vfl are un buget anual de circa 60 de milioane de euro, putând asigura prime consistente pentru calificarea în grupele UEFA. Apoi, fiind recunoscut ca un club care achiziţionează jucători pe bandă rulantă, Wolfsburg pune presiune şi pe proprii fotbalişti, aceştia fiind nevoiţi să demonstreze rapid ceea ce pot pentru a nu fi îndepărtaţi în pauza de iarnă. Să fie însă această presiune o armă cu două tăişuri pentru Wolfsburg? Este posibil.



Ce cred românii despre şansele Rapidului?



Dorinel Munteanu:

"Wolfsburg e o echipă foarte puternică acum. Se află într-un real progres şi au în spate un sponsor generos şi un buget de 50-60 de milioane de euro. Antrenorul lor, Felix Magath, este foarte priceput şi a reuşit să facă o echipă puternică. Chiar am fost în Germania şi am urmărit primele două meciuri ale lor, au jucători foarte buni, care sînt pe placul antrenorului".



Ionuţ Lupescu:

"Nu cred că Rapid e favorită, dar nici nemţii nu sînt. Şansele sînt 50-50. Ei au adus vreo 10-12 jucători, lucru care poate fi un atu pentru giuleşteni, nemţii neavînd timp să se cunoască. Va fi un meci destul de greu pentru Rapid. Wolfsburg are un buget foarte mare pentru că în spate este un sponsor puternic. Cei care au făcut stadionul au arătat că au o forţă financiară mare".



Sergiu Radu:

"Aoleooo... Nu se poate! Va fi greu, greu de tot. Giuleştenii vor avea o dublă foarte grea cu Wolfsburg. Principalul pericol e Misimovic. Au un lot foarte bun, rodat, care şi-a intrat în ritm. Au investit mulţi bani în transferuri şi cred că sunt foarte periculoşi. Rapid trebuie să fie atentă, Wolfsburg începe prost şi termină foarte bine. Această echipă munceşte mult şi joacă foarte ofensiv".



Tu ce părere ai despre această echipă?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.