Sporturi   •   Tenis   •   TENIS / INTERVIU

Fara durere

Articol de Gazeta Sporturilor   —  joi, 13 septembrie 2007

Robert Donatelli, fizioterapeutul lui Andy Roddick, vorbeste despre munca sa si legaturile cu tenisul



A renuntat la a preda pentru a ajuta sportivii. "Eram nebun dupa baseball. Am stiut mereu ca voi fi implicat in sport. Asta mi-am dorit sa fac", spune Robert Donatelli. Are studii de specialitate la Universitatea din New York. Apoi s-a mutat la Atlanta pentru a lucra cu un fizioterapeut din Noua Zeelanda. Asta i-a deschis portile spre ceea ce isi dorea. Un jucator de baseball, Del Murphy, i-a cerut ajutorul si de acolo a inceput totul. In continuare, a fost fizioterapeutul Champions Tour, circuitul veteranilor organizat de Jimmy Connors. Este implicat, de asemenea, in golf, dar, mai ales, este cel care i-a rezolvat lui Andy Roddick problemele la umar ce tindeau sa se cronicizeze. De atunci, numarul unu american nu a mai apelat la vreun alt specialist.



- Domnule Donatelli, cum ati inceput sa lucrati cu sportivii?

- Intii si intii, am predat. Apoi m-am gindit ca ar fi mult mai bine daca as reusi sa ajut concret, sa-mi folosesc cunostintele in mod practic si direct.



- Care a fost perioada cea mai frumoasa pentru munca dumneavoastra?

- Categoric, anii petrecuti in Champions Tour. Intre 1995 si 2001, au fost niste ani nebuni. Calatoream tot timpul impreuna cu cei 22-23 de jucatori din circuit si erau numai nume grele, Borg, Vilas, Connors, McEnroe, Andres Gomez. In paralel, eram si consultant pentru echipe de baseball. Colegul meu, Bill Norris, spunea ca atunci cind o sa ma retrag, o sa se termine si cu circuitul lui Jimmy.



- Ati lucrat si cu Sampras?

- De fapt, l-am evaluat o data, cind era in Atlanta. El si antrenorul lui de atunci, regretatul Gullickson, stateau insa in Florida si aveau legaturi cu alt fizioterapeut.



Umarul lui Rodddick



- Cu Roddick cum ati intrat in contact?

- Tot la Atlanta eram. Avea o problema la cot, dar, dupa ce l-am consultat, am realizat ca totul pornea de la umar. La citeva zile, m-a sunat tatal lui si m-a rugat sa lucram impreuna. Am inceput s-o facem, asta era in 2000, dar ne-au trebuit doi ani si jumatate pina cind Andy a reusit sa cistige la US Open. A trebuit sa scape de problemele la umar care-i afectau si cotul, si incheietura.



- Nu e dificil sa lucrezi cu celebritati, nu au o personalitate prea puternica?

- Intr-adevar, la inceput e ca si cum ar avea un zid in jurul lor. Presiunea e prea mare, prea multa lume ii apeleaza cu prea multe lucruri. Dar cind realizeaza ca vrei sa-i ajuti, se deschid. Zidul se rupe. Imi amintesc de Jimmy Connors. S-a accidentat in timpul unui meci, eu i-am spus ce cred ca are, dar s-a convins abia dupa ce medicul lui i-a confirmat diagnosticul. Jimmy e un tip foarte loial, a avut toata viata acelasi avocat, acelasi medic...



- Care ar fi secretul pentru mai putine accidentari?


- Tenisul e un sport in care problemele se perpetueaza pentru ca pauzele sint putine si scurte. Se joaca, practic, 11 luni pe ani, iar cind au un moment de respiro, merg la vreun meci demonstrativ pentru ca primesc 150.000 de dolari sau fac o sedinta foto pentru sponsorul care le da bani. si asa nu ajung sa se odihneasca.



- Exista totusi jucatori mai grijulii?

- Am inteles ca Roger Federer este asa. Joaca sase luni, apoi se duce acasa si sta o luna. Isi corecteaza toate problemele inainte de a deveni accidentari. Nu poti preveni un accident de masina cind vine unul cu 150 de mile pe ora inspre tine, decit daca esti foarte rapid in reflexe, dar o accidentare o poti preveni. Asta cred eu.



Un sport solicitant



- Agassi a fost un exemplu de mentinere in forma fizica excelenta chiar si la 35-36 de ani.

- Da, avea o conditie fizica de invidiat. Dar tenisul e devenit atit de fizic, de solicitant, de mult, incit e greu sa nu ai accidentari. Nu mai e ca pe vremea lui Connors, care nu a ridicat o greutate in viata lui, si McEnroe. Ei se antrenau jucind. Iar atunci nu erau atit de multe turnee, atitea suprafete diferite.



- Care sint accidentarile cele mai frecvente in tenis?

- De departe, umarul. Se pot incheia cariere din cauza lui. John Roddick, fratele lui Andy, imi spunea ca are o lista cu 12 jucatori care au terminat cu tenisul din cauza umarului. Urmatorul e spatele.



- Ati evaluat-o pe Raluca Olaru. Ce credeti despre potentialul ei fizic?

- Are potential foarte bun, e foarte talentata si inteligenta. Chiar ea mi-a spus ca, la serviciu, nu poate ridica bratul prea mult pentru ca tine umarul. Dar la virsta ei, 18 ani, nu e nimic care sa nu poata fi aranjat. Cind asta se va intimpla, va avea un serviciu cu 20 de kilometri pe ora mai rapid.



223 km/h era viteza cu care servea Andy Roddick inainte de a-l intini pe Robert Donattelli

249 km/h este recordul la serviciu stabilit de Andy Roddick in 2004 intr-un meci de Cupa Davis



"Andy Roddick este un elev foarte ascultator. Respecta toate indicatiile, de aceea in ultimii ani nu a mai avut probleme de sanatate majore"

Robert Donatelli

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.