Investigația GSP pe firul autodenunțului lui Alin Simota, despre promovarea Jiului Petroșani, din 2005, în urma unui blat făcut în ultima etapă, cu Unirea Dej, continuă să provoace valuri printre oamenii de fotbal.
Impresarul Victor Becali (62 de ani) a intervenit și a negat că fratele său, Ioan Becali (71 de ani), ar fi încercat să-l ajute pe Ioan Ovidiu Sabău, antrenor-jucător la Gaz Metan Mediaș, în lupta pentru promovare cu Jiul, pe filiera fostului șef CCA, Ion Crăciunecu, angajat o perioadă, înainte cu câțiva ani de la acel moment, chiar la firma fraţilor Becali, ISM.
Victor Becali l-a sunat luni pe reporterul GSP și a explicat: „Noi nu am fost niciodată impresarii lui Sabău. Vă spun eu, am avut doar relații normale cu Sabău: «Salut!», «Salut!». Giovanni nu a avut nicio legătură cu povestea aceea din 2005. Nu știu de ce băgați în seamă ce spune acest Simota, dar e treaba voastră. E un gogoman, un mincinos!”.
Victor Becali, în 2009: „Am fost dobitoc pentru că am avut prea multă încredere în Sabău”
Oameni importanți din fotbal au povestit pentru GSP că relațiile dintre frații Becali și Ioan Ovidiu Sabău au fost foarte bune.
„Giovanni și Victor au avut mare încredere îl Neluțu, dar relația lor s-a stricat iremediabil după acel episod din 2008, când Sabău l-a convins pe Jean Pădureanu să-l transfere pe Laszlo Sepsi, de la Gloria Bistrița la Benfica, sărindu-i de la negocieri și de la comisioane pe frații Becali. Nea Jean a încercat să repare, ulterior, lucrurile, s-a dus cu 100.000 de euro la Giovanni, dar n-a acceptat și i-a aruncat banii în față”, a precizat un personaj care cunoaște foarte bine povestea dintre fostul internațional și influenții impresari.
După acel scandal, Victor Becali a spus că Neluțu Sabău este cea mai mare deziluzie a sa.
„Sabău ar fi fost corect faţă de mine dacă, atunci când s-a dus să trateze cu Benfica pentru Sepsi, mi-ar fi dat un telefon să mă anunţe, mai ales că eu i-am dat jucătorul gratis. Dacă ar fi procedat aşa, ar fi rămas acelaşi Neluţu Sabău pe care îl cunoşteam. Am fost dobitoc pentru că am avut prea multă încredere în el”, a declarat Victor Becali, în 2009.
Autodenunțul lui Alin Simota
GSP a început să investigheze cazul după ce Alin Simota (56 de ani), fostul patron al Jiului, a povestit în podcastul "Liber la Vorbe", că "minerii" au promovat în Divizia A, în 2005, după un meci aranjat în ultima etapă, cu Unirea Dej
„Ne-am luat toate măsurile, începând cu arbitrajul. Ion Crăciunescu era lângă mine. După ce am marcat, s-a ridicat și m-a felicitat pentru promovare”, a dezvăluit Simota.
Ion Crăciunescu era președintele CCA. El i-a delegat la meciul Unirea Dej - Jiul (0-3), disputat pe 11 iunie 2005, pe arbitrul Alexandru Deaconu, iar observator a fost regretatul Dan Lăzărescu, vicepreședinte CCA la acea vreme.
Alexandru Deaconu l-a somat pe Alin Simota să spună pe cine a corupt!
Alexandru Deaconu, centralul acelui joc, l-a somat pe Simota să spună pe cine a corupt!: „Îl rog să detalieze și să comunice public ce măsuri și-a luat, inclusiv în privința arbitrajului, și cu cine a discutat".
Contactat de GSP, Alin Simota a bătut în retragere. Omul de afaceri din Valea Jiului nu a răspuns la telefon, dar a comunicat prin mesaje pe WhatsApp, iar după ce a citit declarația lui Alexandru Deaconu a transmis: „M-am retras din fenomen. Îmi pare rău. Vă doresc o zi binecuvântată".
Ion Crăciunescu: „Nu-l cunosc pe Simota”
Ion Crăciunescu și-a amintit că a fost la meciul Unirea Dej - Jiul și confirmă căderea gazdelor după pauză.
„Nu știu de șacosele cu bani, dar, așa este, parcă gazdele n-au mai fost pe teren în repriza a doua", a declarat fostul șef al CCA, pentru GSP.
În schimb, Crăciunescu susține că nu-l știe pe Alin Simota, cunoscut în lumea fotbalului și ca finul lui Adrian Porumboiu.
„Nu-mi amintesc cine e Simota. Numele îmi pare cunoscut, dar ca persoană nu-l știu. Se poate să-l fi felicitat pentru promovare, dar ce treabă am avut eu cu povestea lor? N-am avut nicio treabă. Vă dau cuvântul meu de onoare că nu-mi amintesc absolut nimic. Am fost la meci incognito. Nu le spuneam arbitrilor când mă duceam să-i văd. Deaconu avea foarte multă forță atunci”.
Ne-au băgat în cantonament cu o săptămână înaintea meciului. Ne-au luat telefoanele, să nu fim contactați de alte cluburi. Ni le dădeau doar să ne sunăm familiile. Eram pregătiți să jucăm la sânge cu Jiul. Știam că aveam promisă o primă de la Gaz Metan. S-a scris la vremea respectivă de 60.000 de euro. Eram neplătiți de două luni. A fost 0-0 la pauză. Cei de la Jiul erau disperați. După pauză n-a mai fost vâna din prima repriză, când eram pe topoare pe sus, pe jos. După meci am făcut o masă, ne-au fost plătite salariile și primele
- Radu Tuță, fost fotbalist Unirea Dej, pentru GSP.ro
{{text}}